Volonterski projekt

Na Krku uspješno odvolontirano još “72 sata bez kompromisa”. Evo što se sve uspjelo odraditi

Mladen Trinajstić

Foto Caritas Krk

Foto Caritas Krk

Volonteri su u djelo pretočili svoj slogan "Probudi se"Volonterski projekt “72 sata bez kompromisa” održan je po treći put na našem otoku Krku, i to uspješno, baš kao što je uspješan i plodonosan bio i u njegovim proteklih godina upriličavanim izdanjima.


Predstavila nam je to Lucija Depikolzvane, jedna od koordinatorica ovog umnogome posebnog višednevnog zbivanja koje je proteklih dana na Krku u djelo pretočeno pod sloganom “Probudi se”.


– Ove se godine u nastojanjima volonterskog pridonošenja boljitku lokalne zajednice u kojoj žive priključilo nešto više od 60 “beskompromisnih” volontera starih od 15 do 35 godina, mladića i djevojaka koji su volontirali na 15 radnih odnosno ekoloških i socijalnih akcija.
Ustanova zaslužna za organizaciju i provedbu ovog projekta i ovog je puta bio Caritas Biskupije Krk, a sve je započelo još u četvrtak, 13. listopada, u krčkoj katedrali gdje je prigodno svečano misno slavlje predvodio krčki biskup, mons. Ivica Petanjak, nastavila je naša sugovornica.


Zelene majice – simbol projekta


– Nakon mise otvaranja, volonteri su saznali akcije na kojima će volontirati tijekom nadolazećih dana te su uključeni u akciju, u Krk pristigli sa svih strana Krčke biskupije, u toj prilici dobili prepoznatljive zelene volonterske majice – simbol projekta.Već prvi dan volonterskog zauzimanja započeo je radno te se dio sudionika spremno zaputio put potrebitih obitelji kako bi im očistio vrt i životni prostor, a ista se akcija nastavila i u subotu s novim volonterima.


Druga pak ekipa u suradnji s komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk otplovila je na susjedni otok Plavnik na kojemu su volonteri vrijedno sakupljali razni otpad nanesen na plaže.


U Domu za starije osobe Mali Kartec volonteri su popisali dio knjiga koji je došao u obliku raznih donacija te “pripremili teren” za nove police koje bi uskoro trebale doći i obogatiti prostor domske knjižnice.


Jedan dio sudionika istog je dana dobar dio prijepodnevnih sati proveo u šetnji i druženju s korisnicima krčkog Centra za rehabilitaciju, a dio volontera koji je tijekom vikenda na Krk pristigao s Lošinja u kompleksu Oaze Kraljice Mira posvetio se piljenju drva za ogrjev potrebitih, ali i spravljanju ručka za korisnike Doma za starije osobe “Mali Kartec”, kompleksa u kojem je akcija nastavljena akcijom sadnje začinskog bilja.


Aktivnostima volontera sagrađena je i zaštitna ograda u dvorištu krčkog Centra za rehabilitaciju, a u Puntu je čišćen i uređivan okoliš područne jedinice Dječjeg vrtića Katarina Frankopan ali i građena povišena gredica u tamošnjem samostanu sestara Karmelićanki.Radilo se i u Njivicama, u sjedištu udruge “Moj prijatelj” gdje su volonteri pomagali pri terapijskom jahanju koje spomenuta udruga provodi, ali i poradili na čišćenju ranča.


Čak trima obiteljima na otoku uređen je životni prostor, volonteri su bojali, zidove, čistili kuće, uređivali okućnice, slagali drva, dali ruku u kućanskim poslovima…


Umorni, ali ispunjeni


Umorni ali ispunjeni, zaključila je predstavnica organizatora ove akcije, sudionici volonterskog projekta naposljetku su se u samoj završnici akcije okupili u Oazi, na ručku i prigodnom druženju.


Projekt je završio nedjeljnim misnim slavljem u krčkoj katedrali koje je predvodio krčki župnik, Anton Valković. Organizatori su, uz čitanje i pjevanje zahvalili župniku ali i cijeloj zajednici na podršci koju su primili tijekom organizacije i provedbe projekta.


Šećer na kraju vikenda prepunog volontiranja bio je prigodni nastup muške klape “Zvonimir” u Domu za starije osobe Mali Kartec.Ovim putem želimo zahvaliti svim donatorima koji su olakšali organizaciju cijelog projekta, a to su uz biskupijski Caritas i Biskupija, Grad i Župa Krk, tvrtka Ponikve eko otok Krk, Croatia osiguranje, Casa Del Padrone, Knjižara sv. Kvirin, OPG Nikica Depikolzvane te brojni drugi, anonimni donatori.


Hvala svima što su prepoznali i podržali ovaj projekt, zaključila je naša sugovornica najveće zahvale uputivši ipak beskompromisnim volonterima bez kojih, ustvrdila je, cijeli taj projekt ne bi imao smisla.


Posjetimo, “72 sata bez kompromisa” međunarodni je volonterski projekt za mlade glavno obilježje kojeg je beskompromisnost jer sudionici ne mogu birati u kojoj će volonterskoj akciji sudjelovati. Na taj način, bez predrasuda, mlade volonterke i volonteri daruju svoje vrijeme, znanje i talente, za dobrobit zajednice u kojoj žive.