Svjetlo na kraju tunela

Na Krku osjetno pao broj oboljelih od korone, a dosad je cijepljeno i oko 200 korisnika domova za starije

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ukupna brojka aktivnih slučajeva sada se vrti oko 40, što ulijeva optimizam uzme li se u obzir da je još početkom prosinca samo u jednom danu znalo biti toliko novooboljelih. Dosad je cijepljeno i oko 200 korisnika domova za starije i zdravstvenog osobljaIako se, zbog već neko vrijeme zamjetnoga poboljšanja ukupne epidemiološke slike otoka Krka, mjerodavni zdravstveni stručnjaci još uvijek ne usuđuju ustvrditi da je najgore iza nas te da danas već počinjemo svjedočiti trajnijem, silaznome trendu broja oboljelih od bolesti COVID-19, zadovoljstvo trenutačnim »stanjem stvari« po tom pitanju jučer ipak nije skrivala dr. Lovorka Nemet Strčić, voditeljica otočne ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Krčka epidemiologinja nam je prenijela da je, osim na osjetnom smanjenju broja novozaraženih, ali i na također opadajućem ukupnom broju »aktivnih oboljenja«, njezin umjereni optimizam temeljen i na činjenici da je proteklih dana organizirano cijepljenje krenulo i na tom kvarnerskom otoku.


Prva faza


– Dosad smo cijepili dvjestotinjak ljudi, mahom korisnika ustanova u kojima se pružaju usluge skrbi o našim najstarijima, kao i otočnog zdravstvenog osoblja koje je, znamo to svi, zapravo i najizloženije riziku oboljenja od ove virusne bolesti, ističe dr. Nemet Strčić.
Cijepljenje je na Krku krenulo najprije u Domu za starije i nemoćne osobe Mali Kartec, a potom je nastavljeno i u privatnim domovima koji djeluju u Krku susjednim naseljima, objasnila nam je naša sugovornica.


Ovo je, naravno, tek prva faza cijepljenja, odnosno ona u kojoj namjeravamo cijepljenjem obuhvatiti korisnike ustanova koje skrbe o starijima te zdravstvene radnike, a za kojima će potom po »listi prioriteta« na red doći i svi naši kronični bolesnici, otočani stariji od 65 godina i na kraju sva ostala populacija.


O samom tijeku, rasporedu te brzini kojom će se procjepljivati otočani, naša sugovornica u ovom nam trenutku ipak nije mogla dati precizne informacije.


– Brzina cijepljenja, naime, ponajprije će ovisiti o brzini dostavljanja na naš otok potrebnih količina cjepiva, a ono o čemu također treba voditi računa i što će nedvojbeno utjecati na ukupan broj cijepljenih na našem otoku, potreba je da se za dva tjedna svima onima koji su se ovih dana cijepili dade i druga doza.


Stoga se, prema svemu sudeći, prema »općoj populaciji« niti na otoku Krku, ali ni u cijeloj županiji zapravo neće moći krenuti sve dok se ne procijepe svi korisnici socijalnih ustanova, odnosno domova za starije osobe, kao i zdravstveni djelatnici, zaključuje voditeljica krčke ispostave NZZJZ-a.


Samo tri nova


Vraćajući se na trenutačne brojke, dr. Nemet Strčić nam je otkrila i da je dan prije našeg razgovora na Krku bilo službeno registrano samo troje novooboljelih od COVID-19 bolesti. –


Ukupan broj pozitivnih, odnosno aktivnih slučajeva posljednjih nam se dana vrti oko broja 40 što nije malo, ali je u konačnici jako dobar i ohrabrujuć podatak, nastavlja naša sugovornica podsjećajući da je još početkom prosinca, u jeku širenja epidemije, odnosno u tjednima najstrelovitijeg porasta broja zaraženih na Krku, samo u jednom danu znalo biti više oboljelih od današnjeg ukupnoga broja aktivnih slučajeva.


– Kako bilo, to što u ovom trenu bilježimo četiri, pa čak i pet puta manji broj oboljelih, odnosno aktivnih slučajeva u odnosu na pokazatelje iz najgorih dana, to ni izbliza još ne znači da smo s tom bolešću gotovi.


Ali da je situacija ovih dana znatno bolja no što je bila – jest, završila je dr. Nemet Strčić, uvjerena da su takvi dobri i ohrabrujući brojevi i trendovi jasan rezultat djelovanja važećih protuepidemijskih mjera i ograničenja.