SALVIA AUREA

Na Krku održano natjecanje medara: Evo tko ima najbolji med od kadulje

Mladen Trinajstić

Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruge pčelarskih udruga PGŽ-a, predao je nagrade Klaudiju Dunatu, Dragi Rončeviću i Ivanu Matijeviću / M. ALMAŠI

Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruge pčelarskih udruga PGŽ-a, predao je nagrade Klaudiju Dunatu, Dragi Rončeviću i Ivanu Matijeviću / M. ALMAŠI

Pobjednik natjecanja koje uglavnom okuplja medare s područja sjevernog dijela Jadrana je Drago Rončević iz Svetog Jurja, drugi je bio Klaudio Dunat iz Šila, a treći Ivan Matijević sa ŠkrljevaNJIVICE – U njivičkom Društvenom centru održana je završna svečanost uručenja nagrada i priznanja sudionicima još jednog, već sedmog po redu Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje – Salvia Aurea 2022.


Na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete meda prijavilo se osam pčelara s devet uzoraka meda od kadulje, znatno manje nego lani kad je stručna komisija imala priliku uspoređivati i vrednovati više od dvadeset takvih uzoraka. Pobjednik natjecanja koje uglavnom okuplja medare s područja sjevernog dijela Jadrana ovog je puta postao Drago Rončević iz Svetog Jurja. Druga nagrada pripala je Klaudiju Dunatu iz Šila, a treća Ivanu Matijeviću sa Škrljeva.


Po običaju manifestacija je osim natjecateljskog karakatera i ovaj put imala i edukativno-informativnu, odnosno stručnu notu pa je u toj prilici prof. dr. sc. Lidija Svečnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala predavanje čija su tema bili negativni učinci patvorenja pčelinjeg voska, kao i prezentacija stanja na tržištu »satnih osnova«.
U spomenutom društvenom prostoru izložene medne uzorke naposljetku su imali priliku kušati i sami pčelari, odnosno medari, ali i posjetitelji koji su na taj način dobili priliku i zadovoljstvo upoznati se sa svim karakteristikama i različitostima ove vrste meda, a sve s ciljem i nakanom boljeg upoznavanja ovog vrijednog proizvoda primorskog, odnosno mediteranskog područja.


Foto: M. ALMAŠI


Ovogodišnja paša kadulje krenula je krajem travnja i početkom svibnja, zavisno od lokacije na obali i otocima. Zanimljivo je što je ove godine sredinom svibnja počelo medenje medne rose uzrokovano pojavom biljnih i štitastih uši. Tako je ovogodišnji med od kadulje zbog značajnog udjela meduna na rubu definiranog standarda za med od kadulje, predstavljeno je ovom prigodom. Napomenuto je da sva spomenuta obilježja prošle godine nisu utjecala na kvalitetu meda koji je, pokazalo se i u ovoj prilici, na svim lokacijama ovog dijela naše obale u konačnici ipak bio izvrsne kvalitete.