Fešte na »korona način«

Na Danima Krka i Omišlja slavlja uz drive-in i autobusne koncerte

Mladen Trinajstić

Duhovski utorek Omišljani će proslaviti uz promociju knjige dr. A. Bozanića i »putujući« nastup SuperCover Banda, za Dan grada Krka održat će se drive-in koncert na boćalištu, a sve će biti i onlineOMIŠALJ/KRK – Disciplinirani i savjesni kakvi jesu, otočani su i za razdoblje u kojem će se početkom lipnja obilježavati dani pojedinih općina i župa, ove godine izvaredno osmislili ponešto drugačija, skromnija i aktualnim okolnostima primjerenija slavlja. Tako će već početkom idućeg tjedna svoj Dan općine – Duhovski utorek, proslaviti Omišljani. S obzirom na još uvijek važeće mjere i preporuke relevantnih institucija, proslava će se odvijati uz manifestacije prilagođene održavanju propisane društvene distance i izbjegavanju bilo kakvog »nekontroliranog« okupljanja (pre)velikog broja ljudi.


Ki to tamo kanta?


U program Duhovskog utorka organizatori su tako uvrstili prezentaciju monografije »Omišalj i Njivice – povijesni hod, župe i iseljenici«, autora dr. Antona Bozanića koja će se održati u Njivicama pored hotela Jadran, u nedjelju 31. svibnja u 18 sati. Promocija će se moći uživo pratiti i putem interneta, odnosno Facebooka, na poveznici https://www.facebook.com/events/904151913421396/.


Na sam Duhovski utorek, 2. lipnja, u župnoj crkvi u Omišlju bit će služeno svečano misno slavlje s početkom u 10.30 sati. Istog dana, s početkom od 17 sati, Omišljem i Njivicama prometovat će turistički autobus s muzikom uživo. Uz »putujući« nastup SuperCover Banda, čiji će članovi na brojnim lokacijama tih dvaju krčkih naselja izvoditi kratke 20-minutne svirke, žitelji Omišlja, Njivica i Kijca imat će priliku, makar i simbolično, proslaviti dan svoje općine te se, u sklopu programa prigodno prozvanog »Ki to tamo kanta?«, zabaviti i opustiti. Taj dio programa bit će prezentiran i mrežno, na istoj poveznici, kao i prethodno spomenuta prezentacija knjige, s time da će ovaj dio biti objavljivan s jednostanim kašnjenjem.


Izložba »Lica iz klupe«
I proslava svetog Kvirina, zaštitnika Grada Krka i Krčke biskupije također će biti ponešto skromnija i suzdržanija no obično. Na sam dan sv. Kvirina, u četvrtak 4. lipnja, u 19 sati će u krčkoj katedrali koncelebriranu svetu misu predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, dok će u petak 5. lipnja, s početkom u 21 sat u galeriji Decumanus biti otvorena izložba »Prisjećanja: Lica iz klupe« mlade krčke slikarice Emanuele Lekić. Dan kasnije, 6. lipnja, svoj doprinos svečarskom programu dat će i članovi Kreativnog Krka drive-in koncertom krčkih bendova čije se održavanje, s početkom u 20 sati, planira na boćalištu SRC-a Josip Uravić Pepi. Koncertnu feštu s lokalnim glazbenim snagama poput Buce i Kalašnjikova, Eni i Vjeko Banda te skupine Don Demižon & Ego3Pizze posjetitelji će moći pratiti iz svojih vozila parkiranih na prostoru natkrivenog boćališta.


Nastupi za deset vozila i stotinu »pješaka«


Budući da je broj ograničen na svega deset, pristup krčkom drive-in koncertu imat će samo ona vozila čiji vlasnici na vrijeme dođu do karata koje će se idućeg tjedna, jedna po jedna, svakodnevno dijeliti u programu Radija OK, kao i putem Facebook profila Kreativnog Krka. Vozila bez karte neće mogi ući na prostor boćarskog igrališta. Ipak, treba reći i da će u okolnostima popuštanja epidemioloških mjera koncert moći pratiti i dodatnih stotinu »pješaka«. Drive-in koncertni program ljubitelji dobre glazbe moći će pratiti i online, posredstvom livestreama na Facebook profilu Kreativnog Krka i na valovima Radija OK.