Čuvajmo zdravlje

Na Cresu i Lošinju odignuta razina svijesti o zdravim životnim navikama

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Netom završeni projekt »Čuvajmo zdravlje otočana« ima cilj očuvanje zdravlja stanovnika Cresa i LošinjaZavršnom press konferencijom zaključen je projekt »Čuvajmo zdravlje otočana« u sklopu kojeg je održan niz predavanja, radionica i javnozdravstvenih aktivnosti.


Cilj projekta je očuvanje zdravlja stanovnika otoka Cresa i Lošinja, s posebnim naglaskom na prevenciju raka vrata maternice te psihološku pomoć zbog života u otočnom okruženju.


U creskoj gradskoj vijećnici susreli su se čelnici dvaju otočnih gradova i predstavnici projektnih timova te zaključili da je projekt uspješno realiziran.
– Zadovoljan sam što su obavljene sve planirane aktivnosti, kroz predavanja i radionice educirano stanovništvo te provedene akcije mjerenja šećera u krvi, tlaka i indeksa tjelesne mase.


Posebno mi je drago što se ovim projektom podizala svijest stanovništva o važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa jer i osobno poznajem jednu djevojku koja je oboljela od HPV infekcije, a nije bila cijepljena.


Vjerujem da će Cres sa susjednim gradom i dalje surađivati na sličnim projektima – rekao je Marin Gregorović, gradonačelnik Grada Cresa koji je bio nositelj ovog projekta.


– U Cresu i Malom Lošinju provedene su aktivnosti koje su okupile velik broj sudionika. Malo su nas zatekle posebne okolnosti zbog pandemije zbog koje smo sve morali malo odgoditi, ali smo uspjeli realizirati i glavne aktivnosti i popratna događanja kao što su bili koncerti.


Najvažnije je da smo kroz ovaj projekt učinili sve što je bilo moguće da podignemo razinu svijesti svih naših građana, posebice mladih osoba, o zdravim životnim navikama – rekla je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.


Gradovi Cres i Mali Lošinj projekt su proveli u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico koja je osigurala stručnjake za predavanja i edukacije, a financiran je s gotovo pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.


Moderatorica tiskovne konferencije Emira Brkić Karninčić naglasila je da je kroz razne aktivnosti u projekt uključeno više od 500 otočana, a posebna online predavanja organizirana su za srednjoškolce.


U sklopu projekta pokrenut je portal »Čuvajmo zdravlje otočana« na kojem će se i dalje moći pronaći mnoštvo informacija o promicanju zdravih navika i prevenciji bolesti.