Bodulske barufe

Mladen Trinajstić: Na muci se poznaju junaci

Mladen Trinajstić

Marko Gracin

Marko Gracin

U Marina Punat Grupi iskazali su iskrenu zauzetost za sredinu koja ih je stvorila i o kojoj, htjeli ili ne htjeli to priznati, na koncu svi i oviseLako je dijeliti kad imaš, reći će mnogi. Jednako tako, često smo se u surovoj stvarnosti imali priliku uvjeriti i da u nemalom broju slučajeva, čak ni samo »imanje« ne znači uvijek i spremnost na davanje, odnosno darivanje, posebice kad se zbog darivanja ni od koga ne očekuje kakva protuusluga.


Poznato je i da je otok Krk, kao sredina snažnog i propulzivnog, uglavnom na turizam oslonjenog gospodarstva, poduzetništva i obrtništva koje već godinama, uspješno poslujući u spomenutoj, ali i u branši povezanoj s građevinom, trgovinom te raznim drugim vrstama uslužnih i proizvodnih djelatnosti, stoji razmjerno dobro u odnosu na ostatak zemlje.


Nije pretjerano reći niti je tajna da se u normalnim godinama, onima i onakvima kakva ova zasigurno nije, na Boduliji redovito okrene i pozamašan novac te da se dobar dio financijskog kolača od uspješnog bavljenja gospodarskim aktivnostima ondje ipak i zadržava, i potom kola, čineći taj otok i zajednicu koja na njemu obitava ponešto imućnijom te kupovno snažnijom od nacionalnog prosjeka.
Ipak, da se Boduli u svojim razmišljanjima i nerijetko iskazivanim činovima brige o potrebama lokalne, pa i šire zajednice ne drže samo sretnih i berićetnih ljeta, već da se na iskaze skrbi o ljudima koji ih okružuju dobar dio onih koji »i može i hoće« odlučuje čak i kad stvari ne stoje tako sjajno, potvrdio je ovotjedni primjer puntarskih donatora, predstavnika Marina Punat Grupe.


Oni su, ničim izazvani, u sezoni koja je daleko od onih uobičajenih, a kamo li dobrih, odlučili posegnuti u svoj džep te iz njega izvučenim novcem kupiti mediciniske uređaje koje su potom donirali otočnoj zdravstvenoj mreži.


Ne skrivajući da zbog na to utrošenih »tek« tridesetak tisuća kuna neće propasti te da čak i u teškim i tankim sezonama poput ove, stabilne i jake kompanije moraju moći pronaći unutarnje rezerve nužne za premošćenje nastalih izazova, predstavnici otočne nautičarske grupacije još su jednom, kao i mnogi njihovi kolege iz ostalih krčkih kompanija turističke i neturističke branše, pokazali veliko srce. Ujedno su iskazali i iskrenu zauzetost za sredinu koja ih je stvorila i o kojoj, htjeli ili ne htjeli to priznati, na koncu svi i ovise.


Hvale vrijedan potez kojemu smo pred sjedištem krčke zdravstvene institucije ovog tjedna imali zadovoljstvo svjedočiti, samo je još jedna u nizu sličnih prigoda kakvima su predstavnici otočnih tvrtki, jednako kao i lokalnih samouprava (koje su također dosad redom iskazivale spremnost na pomaganje i podupiranje institucija zdravstvene i socijalne skrbi na otoku, ali i u našem županijskom središtu) pokazali da se na muci poznaju junaci.


A time su dokazali i da ona o bodulskoj škrtosti, kakvima su otočane u prošlosti nerijetko neopravdano »častili«, u najmanju ruku – ne drži vodu!