Aktualna načelnica

Mirela Ahmetović želi treći mandat: ‘Općina Omišalj danas ne ovisi o blagonaklonosti baš nikoga’

Mladen TrinajstićOMIŠALJ – Najavljujući svoju treću uzastopnu kandidaturu za načelnicu Općine Omišalj, SDP-ova kandidatkinja Mirela Ahmetović koja se svojim političkim angažmanom i u nacionalnom kontekstu prometnula u jedno od viđenijih i prepoznatljivijih lica Omišlja, otoka Krka, ali i svoje stranke, istakla je da je ponosna na sve postignuto u njenim proteklim načelničkim godinama.


– Kad bih nabrojila baš sve što je u proteklim mandatima u Omišlju i Njivicama ostvareno sredstvima naših građana, sigurna sam da to ne bi stalo u ovaj tekst, ustvrdila je na početku svog predizbornog predstavljanja Ahmetović.


– Ipak, bitno je napomenuti da je moj prvi mandat, do 2017. godine, uglavnom bio obilježen rješavanjem naslijeđenih problema mahom financijske prirode i ponosna sam da smo naposljetku uspjeli stabilizirati proračun i Općinu Omišalj učiniti lokalnom samoupravom s možda i »najčvršćim« financijama u zemlji. Velikim postignućem držim to što Općina Omišalj danas više ne ovisi o blagonaklonosti baš nikoga i to što danas ne moramo lobirati ni kod koga da bismo »izvukli« neki novac za svoje planove i potrebe naših ljudi, nastavila je kandidatkinja SDP-a.


Iznad i ispod zemlje
Na pitanje što je pak obilježilo njen drugi mandat kojeg upravo zaključuje, Ahmetović je ocijenila da je to iznad svega bio snažan investicijski ciklus koji se nastavio na prethodno spomenuta proračunsko-financijska postignuća.


– Nakon što smo izgradili i uredili Ribarsku obalu u Njivicama, prionuli smo ostvarenju Društvenog centra u Omišlju, sadržaja koji je ovom lokalnom središtu nedostajao. U taj smo kompleks spretno uklopili i sjedište našeg komunalnog društva, ali i sadržaje potrebne vatrogascima koji su ondje dobili suvremeni vatrogasni dom. Ponosim se i projektom proširenja groblja, rješavanjem komunalne infrastrukture – cesta i svega onog što se ne vidi jer je pod zemljom, a u što, naravno, moramo uključiti i izgrađeni sustav zbrinjavanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kojim su sad pokrivena sva naša naselja. Usudim se pozvati one koji propituju takve moje konstatacije da mi pokažu samo jednu ulicu u Omišlju ili Njivicama koja danas nije uređena, kaže Ahmetović.


U nabrajanju i prezentiranju učinjenog, Ahmetović je spomenula i projekt uređenja njivičke Place, kako je rekla, povijesnog projekta koji se upravo izvodi, i to »unatoč tome što su mnogi sumnjali da će taj projekt ikad doći na red«.


Transparentan proračun


Upitana o postignućima na planu ostvarene transparentnosti proračuna, Ahmetović je ustvrdila da je na to posebice ponosna.


– Činjenica da se svaka utrošena lipa javnog novca, kako iz općinskog proračuna, tako i s računa našeg komunalnog društva danas vidi i može pratiti od svakog koga ta tematika zanima, ostvarenje je po kojima smo mnogima uzor, istakla je naša sugovornica ukazavši da značaj te tematike ocrtava podatak da je više od 40 milijuna kuna od građana Omišlja i Njivica u posljednje četiri godine uloženo samo u kapitalne projekte.


– Obrazovanje i zdravstvo su lokalnim jedinicama koje promišljaju svoj dugoročni razvoj zasigurno najvažnije područje ulaganja pa je tako u nas činjeno mnogo da i dalje ostanemo najobrazovanija i najvitalnija općina na Krku. Ponosna sam na naše najveće stipendije za školarce i studente koje kanimo takvima zadržati i u idućim godinama, zaključila je Ahmetović ustvrdivši da će rasterećenje roditeljskih budžeta i nadalje biti u fokusu njene pažnje, naravno, dobije li povjerenje voditi tu krčku lokalnu zajednicu u idućem mandatu koji će, završila je, iznova biti obilježen novim »investicijskim ciklusom«.