Hvalevrijedan projekt

Film svima svugdje: Mali Vrbenčani upoznali znakovni jezik putem radionica i “Ježeve kuće”

Mladen Trinajstić

Foto Klara Kovačević

Foto Klara Kovačević

Voditeljice projekta osmaše su upoznale s osnovnim komunikacijskim alatom gluhih i nagluhih osoba te su, uz predavanje i radionice, pogledali i film »Ježeva kuća« preveden na hrvatski znakovni jezikProjekt Film svima svugdje ove se godine u djelo provodi kao nastavak projekta Film svima započelog još 2016. godine, a putem kojeg se na hrvatski znakovni jezik prevode hrvatski filmovi. Ideja ovog projekta je omogućiti gluhim i nagluhim osobama gledanje i razumijevanje hrvatskih filmova.


U sklopu spomenutog projekta ovih su se dana njime, ali i njegovim hvalevrijednim ciljevima prigodu dobili upoznati i mladi otočani, točnije Vrbenčani. Tako su u Područnoj školi Vrbnik, koja djeluje u sastavu Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk održane edukativna prezentacija i radionica, a s njima i projekcija filma prilagođenog gluhim i nagluhim osobama.


Mala provjera znanja


U sklopu provedbe projekta Film svima svugdje zanimljivo predavanje vrbenskim osnovcima održale su voditeljica projekta Maja Ogrizović, kao i prevoditeljica na hrvatski znakovni jezik Ivona Križić. One su učenike osmog razreda upoznale s projektom, ali i osnovama hrvatskog znakovnog jezika, osnovnog i najvažnijeg komunikacijskog alata gluhih i nagluhih.

Učenici su u sklopu istog događanja imali priliku pogledati i film Eve Cvijanović »Ježeva kuća«, koji je, s ciljem približavanja ove tematike mladima, preveden na hrvatski znakovni jezik. Po završetku predavanja mali su otočani, vođeni iskusnom prevoditeljicom, imali priliku provjeriti naučeno znanje, odnosno vještinu komuniciranja putem znakovnog jezika s čijom su ih važnošću i značenjem u ovoj prigodi upoznale njihove gošće.


Formiranje medijateke


Film svima je projekt koji se provodi od 2016. godine, i to u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka, a s ciljevima prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi.Projekt, doznajemo od njegovih pokretača i provoditelja, sadrži tri temeljne cjeline – prijevod i prilagodbu filmova, javne projekcije te promociju, odnosno formiranje medijateke filmova prilagođenih jeziku gluhih.


Ove je godine kreirana i pokrenuta i svojevrsna ekstenzija projekta nazvana Film svima svugdje, koja je sad obuhvatila i vrbenske školarce, a kojom se gluhoj, nagluhoj te čujućoj djeci i mladima nastoji približiti medijska kultura, inkluzivne prakse u kulturi, kao i hrvatski znakovni jezik.


Projekt Film svima svugdje provodi se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz program Razvoj publike 2020. Prezentacije i promocije spomenutog projekta, osim u Vrbniku, odvijale su se diljem naše županije, a sve povodom međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba.