Starine

Mali Bašćani u svom vrtiću postavili izložbu “Staro va novon! – Ca je ca?”

Mladen Trinajstić

Foto Luka Tabako

Foto Luka Tabako

Na izložbi podsjećaju kako se nekad u Baški kuhalo, pralo, šivalo, popravljalo, učilo, oblačilo, pjevalo i plesaloU bašćanskoj područnoj jedinici otočnog Dječjeg vrtića Katarina Frankopan svečano je otvorena vrlo atraktivna i zanimljiva dječja izložba nazvana “Staro va novon! – Ca je ca?”.


Uz prigodni program djeca su, uz pomoć svojih odgojiteljica, u toj prilici pozvala uzvanike, roditelje i goste da razgledaju njihovu za ovu prigodu pripremljenu izložbu starina.


– Ideja o izložbi rodila se u našem odgojiteljskom timu, i to nakon što je kao jedan od glavnih ciljeva našeg ovogodišnjeg plana i programa rada tijekom ove pedagoške godine zacrtano upoznavanje djece sa kulturnom baštinom svog rodnog kraja, otkrila nam je Aleksandra Udina, odgojiteljica i voditeljica Područnog vrtića Baška.
Još od listopada prošle godine, u suradnji s roditeljima ali i cijelom lokalnom zajednicom prikupljale su se starine te se kroz razne aktivnosti provođene s djecom u našem predškolskom pogonu otkrivalo njihovo ime, porijeklo i funkcija.


Nakon božićne predstave koja je također bila odraz očuvanja kulturne nematerijalne baštine bašćanskog kraja, započeli smo sa intenzivnim pripremama prostora vrtića, a sve kako bi danas izgledao kao mali etno muzej, nastavila je voditeljica.


Tako, ako se ovih dana prošeću vrtićem, sve do do kraja mjeseca travnja (do kad će izložba biti postavljena i otvorena za razgled) svi naši posjetitelji i gosti moći će upoznati, ili se podsjetiti kako se nekad u Baški kuhalo, pralo, šivalo, popravljalo, učilo, oblačilo, pjevalo i plesalo, odnosno kako se nekad ovdje živjelo.


U nastojanju očuvanja, promoviranja i čim boljeg prezentiranja nematerijalne kulturne baštine ovog kraja, svi izlošci postavljeni i predstavljeni u vrtiću popraćeni su natpisima s njihovim nazivom na cakavici, bašćanskom dijalektu.


Spomenuti treba i da u razgledavanju izložaka posjetitelje zvučno prate i zvuci sopila, kao i domaćeg “ca”.


U zahvalnosti za podršku i suradnju pruženu u nastojanjima i pripremama realizacije ove izložbe, ponajprije roditeljima i obiteljima polaznika bašćanskog vrtića, predstavnicima Zavičajnog muzeja Općine Baška, Kulturnog društva Šoto i Turističke zajednica Općine Baška, djeca i odgojitelji bašćanskog područnog vrtića i ovim su putem pozvali sve koje vuče znatiželja ili pak nostalgija za prošlim vremenima da posjete ovu njihovu vrijednu, zanimljivu i poučnu vrtićku izložbu.