'Za one koji to ne mogu'

Lošinjanin Antonio Bujačić humanitarnim veslanjem povezao Lošinj i Rab

Hrvoje HodakRAB – Osam sati veslanja, isprva ometanog burom, bilo je potrebno 21-godišnjem Lošinjaninu Antoniju Bujačiću da kajakom prijeđe put od lučice Sv. Martin na Lošinju do plaže Banova vila podno parka Komrčar u gradu Rabu gdje su ga dočekali brojni Rabljani, rapski dio organizacijskog tima iz udruge »Pinokio« koja baš poput lošinjske udruge »Ruka u ruci« skrbi o djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, ali i kajakaši i kajakašice KK Rab ‘83 i rapske tvrtke Sea Kayak Croatia kao i predstavnici ŽS bolnice INSULA Rab.


Naime, Antonio se na 18,5 milja dugu kajakašku rutu upustio kako bi u sklopu humanitarne akcije »Veslajmo za one koji ne mogu« povezao otoke Lošinj i Rab.


– Ovo nije samo moje postignuće, jer mi djelujemo kao zajednica i tako ćemo nastaviti djelovati i u budućnosti. Naime, sam to nikada ne bih mogao ostvariti bez prateće logistike, organizacijskog tima ljudi s oba otoka, kao i onih koji su cijelu priču financijski poduprli. U svemu ovome ipak je najbitnija ta humanitarna nota s glavnim ciljem prikupljanja financijskih sredstava za dvije udruge »Pinokio« (Rab) i »Ruka u Ruci« (Lošinj) koje skrbe o djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a moja je želja da nas ovakve plemenite akcije, kad već između Raba i Lošinja nemamo nikakvih trajektnih i katamaranskih veza, još više povežu na onom ljudskom planu, kao prijatelje i suotočane, kazao je Bujačić.
Sav donirani novac bit će proslijeđen udrugama »Ruka u ruci« na Lošinju i »Pinokio« na Rabu koje pružaju pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Lošinjska udruga donaciju će uložiti u rekonstrukciju novog prostora koji su dobili za rad s djecom, a »Pinokio« će sufinancirati projekt dugogodišnjeg gosta i prijatelja otoka Raba Dicka Spijkermana koji uključuje izgradnju dizalice za ulaz osoba s invaliditetom u more.


Tko želi sudjelovati sredstva može uplatiti izravno udrugama na njihove račune: Udruga »Ruka u ruci« (Mali Lošinj) HR 5424070001100056293 i/ili Udruga »Pinokio« (Rab) HR 1724020061100572974.