Svečana sjednica

Lopar slavi svoj dan, nagradili laureate, pohvalili se završetkom sportske dvorane

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Vlč. Frane Brozić postao je počasni građanin, a zahvalnice i novčane nagrade dodijeljene su Simoni Bunić, Stelli Luciji Mušćo, Zdravku Naletini, Predragu Andreškiću i Rajki PaparićOpćina Lopar, najmlađa općina Primorsko-goranske županije, obilježava svoj dan na blagdan Male Gospe. Tim povodom, u kongresnoj dvorani hotelsko-turističkog naselja San Marino održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, otvorena hrvatskom himnom u izvedbi ženske klape Užanca i odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.


Sjednici su nazočili brojni uzvanici, gosti i prijatelji Općine Lopar, među kojima župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Borić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Bakra Tomislav Klarić, ravnatelj Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a Dominik Paparić.


Prigodu su uveličali brojni predstavnici hrvatskih gradova i općina. Posebna je dobrodošlica iskazana predstavnicima HVIDRE grada Vukovara te Udruge veterana Domovinskog rata Lopar.


Izazovna godina
Svečanu sjednicu je kratkim pozdravnim obraćanjem otvorio predsjednik Općinskog vijeća Lopara Damir Paparić.


– Mi Loparani vrijeme mjerimo od Male Gospe do Male Gospe. Nismo se još ni okrenuli, a evo nas opet na istom mjestu… Godina iza nas bila je izazovna kao i ona prije za trajanja pandemije koronavirusa.


Zbog toga su sjednice ovog jedinstvenog vijeća, koje iako nema većinu funkcionira odlično jer su interesi mjesta stavljeni na prvo mjesto, uglavnom održavane online.


Ono možda najveće što kao predsjednik Vijeća imam za reći – završili smo sportsku dvoranu! – rekao je Paparić.


Načelnik Zdenko Jakuc je svoje obraćanje započeo isticanjem brojnih važnih infrastrukturnih projekata na području općine koji su realizirani ili su u fazi realizacije unatoč otežanim uvjetima pandemije.


Pohvalio je aktivnosti ŽLU-a Rab te zahvalio ministru Olegu Butkoviću i Primorsko-goranskoj županiji na podršci u izgradnji dviju loparskih luka otvorenih za javni promet – Melak i San Marino, ali i svih ostalih lučkih infrastrukturnih projekata na čitavom području otoka Raba.


Spomenuta je rekonstrukcija i nadogradnja zgrade turističke zajednice u sklopu koje će se realizirati interpretacijski centar »Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara« koji je projektno sufinanciran kroz LAGUR Tramuntana, a čija vrijednost iznosi gotovo 3 milijuna kuna.


Ipak, izgradnja sportske dvorane je najveći i najznačajniji dovršeni projekt društvene infrastrukture.


Društveni život


– Dvorana je prošla tehnički pregled pa nam sad još samo preostaje primopredaja objekta i nabava preostalog dijela opreme.


Puštanjem u rad sportske dvorane otvorit će se velika paleta mogućnosti za provođenje aktivnosti vezanih uz društveni život mještana Lopara – kazao je Jakuc, zahvalivši na potpori u realizaciji ovog zahtjevnog projekta Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i PGŽ-u.


Zahvalnice i novčane nagrade na sinoćnjoj svečanoj sjednici dodijeljene su osobama koje su životu i radu općine Lopar dale značajan doprinos.


Ovogodišnji laureati su Simona Bunić, vrijedna, samozatajna i nadasve poštena djelatnica komunalnog poduzeća Vrutak, zaslužna za pronalazak većeg iznosa novca koji je predala nadležnim institucijama.


Za postignuti uspjeh na europskom natjecanju iz statistike nedavno održanom u Madridu zahvalnicu je dobila Stella Lucija Mušćo, učenica Srednje ekonomske škole »Mijo Mirković« u Rijeci. Zahvalnost i priznanje Općina Lopar je iskazala i Zdravku Naletini, dugogodišnjem treneru Karate kluba Rab-ENPI 1995 koji je iznjedrio mnogobrojne prvake države, ali i nositelje međunarodnih odličja.


Zahvalu je primio i predsjednik ŠRD-a Lopar Predrag Andreškić koji se nedavno istaknuo jubilarnim 50. dobrovoljnim darivanjem krvi.


Za uspjehe i požrtvovnost u društvenim odnosima nagrada je dodijeljena i Rajki Paparić, a posebno priznanje »počasni građanin« dodijeljeno je dugogodišnjem loparskom župniku, sada u mirovini, velečasnom Frani Broziću.


Za posebnu notu svečanog ugođaja pobrinuo se kulturno-umjetnički dio programa nastupom Pučkih pjevača izdvojene sekcije KUD-a San Marino Lopar te ženske klape Užanca.


Nagrade odlikašima


Prije nekoliko dana, u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Lopar dodijeljene su nagrade odlikašima osnovne i srednje škole.


Tako su za odličan uspjeh i primjeran rad tijekom svih osam razreda osnovne škole posebno izrađenim medaljonom nagrađeni učenici: Tara Andreškić, Dante Jakuc, Ivona Lukić, Simona Matahlija, Samuel Paparić, Nikola Perić, Karla Perlok, dok je za odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja učenicama Srednje škole Markantuna de Dominisa Antoniji Beg i Lani Šanić uz pohvalnicu dodijeljena i novčana nagrada.