Njivice

Ljeto bez sladoleda nije pravo ljeto, ovaj Festival to već godinama potvrđuje

Helena Drmić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević



Ovog ljeta Festival sladoleda u Njivicama na otoku Krku održan je od 7. do 13. srpnja, u organizaciji Turističke zajednice Općine Omišalj. Riječ je o zasigurno jednom od najposjećenijih događaja na otoku koji privlači brojne posjetitelje zahvaljujući bogatom programu namijenjenom kako djeci, tako i odraslima.


Sama scenografija festivala bila je razigrana i vesela, prepuna mjestima za fotografiranje, a cijeli prostor, Ribarska obala, Lukobran, vanjski prostori Aminess Atea Camping Resorta te lounge bar Veya u sklopu hotela Veya by Aminess, bio je uređen u prepoznatljivom “sladolednom” stilu.


Foto galerija: Festival sladoleda u Njivicama Foto: Nikola Blagojević


Bogat program ovog festivala osigurao je za svakog ponešto. Djeca su tijekom dana mogla sudjelovati u brojnim zabavnim i edukativnim aktivnostima: poput radionica izrade sladoleda, potrage za blagom, izrađivanja origamija u obliku sladoleda, facepaintinga, plesa te raznih igara- od gađanja vodenim balonima do tradicionalnih, svima poznatih igara iz djetinjstva.





Večernji program bio je rezerviran ispunjen nastupima uličnih zabavljača nakon kojih su glavnu pozornicu preuzimali brojni poznati hrvatski izvođači. Publiku su rasplesali Miach & Vojko v te grupe Infinity Band Croatia, L’amour band, Grooversi i DJ Alex Sabattini.


Na festivalu su izlagači oduševljavali posjetitelje originalnim sladoledima s pomno biranim sastojcima. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe- od onih koji preferiraju neobične i egzotične okuse do onih kojima je klasika uvijek prvi izbor.



Važno je napomenuti da je ponuda uključivala i bezlaktozne i bezglutenske varijante, što je omogućilo da baš svi mogu uživati u najdražem ljetnom desertu.


Ivan Popović iz Pop’s sweet shopa specijalizirao se u izradi tradicionalnog mađarskog kolača kurtoša, poznatog i pod nazivom trdelnik u Češkoj.



“U Pop’s sweet shopu radimo ga u kombinaciji s domaćim gelatom- savršena kombinacija toplog i hladnog deserta”, ističe Ivan.


Ova ponuda je jedinstvena u regiji- Pop’s Sweet Shop jedino je mjesto gdje možete probati kurtoš na ovim prostorima.


Ilan Viskić, osnivač brenda Storia Gelato iz Rijeke, ove je godine prvi puta sudjelovao na Festivalu sladoleda u Njivicama te predstavio posjetiteljima autentične okuse koje izdvaja vjernost tradiciji.



Najzanimljiviji primjer je dječji favorit Štruf, poznatiji pod nazivom Plavo nebo, koji svoju intenzivnu plavu boju duguje spirulini- algi s bogatim nutritivnim sastavom. Osim toga, svi voćni okusi dolaze u obliku sorbeta, s visokim udjelom voća od 30-40% i niskim udjelom šećera do 18%.


Iza imena Valle Losca, stoji mala proizvodnja sladoleda iz Voloska. Njihova filozofija je jednostavna- koriste samo prirodne sastojke bez umjetnih aroma i bojila. Voćni sladoledi se izrađuju od pravog voća, na bazi vode- sorbeti, a mliječni sladoledi su od punomasnog mlijeka i vrhnja.


Svi okusi iz njihove ponude su bez glutena.



“Nešto posebno što se ističe i ljudi obožavaju je vanilija sa suhim smokvama u prošeku i pistacio, za kojeg čak i Talijani kažu da je bolji od njihovog” – rekao je Igor Salamon, Valle Losca.


Ema Ice Cream dolazi iz Pazina, iza njega stoji Andrej Kadić, a posebnost njihove ponude vidjela se i na ovogodišnjem Festivalu. Na primjer, za sladoled od zelene jabuke, jabuke su ujutro oguljene i svježe samljevene taj dan, dok je za okus čokolada s mentom korištena menta iz vlastitog uzgoja, ubrana i odušena baš za tu priliku.



Ovog ljeta, posebno se istaknuo sladoled za punoljetne posjetitelje: “Hit ovog ljeta je teranino sa suhim smokvama, jedini sladoled na alkoholnoj bazi. Dva dana zaredom je to prvi okus koji nam nestane! Uvijek se govori kako djeca vole sladoled, ali ovaj su jeli isključivo odrasli 18+”, ističe Andrej uz osmijeh.


Djeca najviše privlače sladoledi poput Kindera i Orea, a starije generacije ostaju vjerni vaniliji, čokoladi i lješnjaku.



Festival sladoleda u Njivicama događaj je za cijelu obitelj. U razgovoru s posjetiteljicom Teom Grubišić, koja je na festival došla s djecom, doznajemo kako im je to prvi dolazak na ovaj događaj:


“Ovo nam je prva godina. Prije nam je bilo prevruće da dolazimo s malom djecom pa smo sada iskoristili priliku. Djeci se najviše sviđa, onako tipično dječji, sladoled od čokolade, a ja sam probala teranino sa smokvom i bijeli badem s malinama, i oba su jako fina. Nadam se da ćemo uspjeti dočekati koncert, a ima i sadržaja za djecu i ranije.”


Interes publike i ove godine je bio izvrstan- posjetitelji su došli iz svi krajeva, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.



“Posebno nas raduje što se u program uključuju i lokalni proizvođači, ugostitelji i obrtnici, jer to dodatno jača zajednicu i pridonosi promociji domaćih proizvoda.” istaknula je Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj.


Festival iz godine u godinu raste i postaje sve važniji događaj iz turističke ponude otoka Krka, a plan je i festival dodatno razvijati. Želja organizatora je da Festival sladoleda postane prepoznatljiv događaj i u širem regionalnom kontekstu- svojevrsna razglednica ljeta u Njivicama.



Za sve one koje tek planiraju posjet Njivicama ovog ljeta, direktorica TZ Općine Omišalj poručuje: “Dobrodošli! Naše mjesto vas čeka s otvorenim srcem, predivnim plažama, bogatom eno-gastro ponudom, brojnim događanjima i neponovljivom atmosferom koju stvaraju naši ljudi. I da, nemojte propustiti probati barem nekoliko kuglica sladoleda jer u Njivicama, ljeto bez sladoleda nije pravo ljeto!”