Dan Općine Baška

Ivanja: Legendarnom Klonimiru Seršiću postumno nagrada za životno djelo

Mladen Trinajstić

Dr. Sanja Grgurić, Bruno Seršić, Andrea Meštrović, Miroslav Hrgovčić i Tanja Grlj / Foto M. TRINAJSTIĆ

Dr. Sanja Grgurić, Bruno Seršić, Andrea Meštrović, Miroslav Hrgovčić i Tanja Grlj / Foto M. TRINAJSTIĆ

Najveće priznanje pioniru avijacije i svjetskom putniku pripalo je za stvaranje neprocjenjive filmske dokumentacije o bašćanskoj nematerijalnoj baštini, dok su godišnje nagrade pripale dr. Snježani Grgurić i Bruni Seršiću za izniman doprinos u području zdravstva te civilne zaštite 


BAŠKA – Bašćani i svi kojima je to otočno mjesto drago proslavili su jučer Ivanju – Dan općine Baška. Slavljenje tog dana brojni su vjernici s bašćanskog područja, po običaju, započeli svečanim jutarnjim misnim slavljem u crkvi posvećenoj svetom Ivanu Krstitelju. Središnje događanje proslave, svečana sjednica Općinskog vijeća, ovog je puta u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika bila upriličena u kongresnoj dvorani hotela Corinthia.


Svečanost tijekom koje su se okupljenima prigodno obratili predsjednica Vijeća Tanja Grlj, a uz nju i općinski načelnik Toni Juranić, bila je idealna prilika i da se na taj Bašćanima poseban dan nagrade zaslužnici, oni koji su u prošloj godini, ali i tijekom proteklih desetljeća, svojim radom, trudom i postignućima zadužili svoje sumještane te pridonijeli boljitku i promociji svoga kraja.


 Sudionici svečane sjednice Općinskog vijeća Baške, održane u hotelu Corinthia / Foto M. TRINAJSTIĆ

Sudionici svečane sjednice Općinskog vijeća Baške, održane u hotelu Corinthia / Foto M. TRINAJSTIĆ


Pandemijske zasluge
Najveća i najvrednija nagrada Općine Baška, ona za životno djelo, ove je godine postumno pripala Klonimiru Seršiću, i to kako je u ovoj prilici istaknuto, za stvaranje filmske dokumentacije o bašćanskoj nematerijalnoj baštini. U obrazloženju razloga dodjele te nagrade istaknuto je da je laureat bio pionir avijacije, ali i svjetski putnik koji je dobar dio svojih putovanja zabilježio filmskom kamerom.


Unatoč poznim godinama koje je doživio, bio je vitalan te je svakog jutra šetao bašćanskom plažom, listao svoje memoare i razgovarao s mještanima. Više puta je odlikovan zbog iznimnih vojnih postignuća, a primio je odlikovanje i zbog dugogodišnjeg rada u bivšoj jugoslavenskoj aviokompaniji, JAT-u. Seršićev životni put zainteresirao je i brojne medije čijim je predstavnicima uvijek isticao svoje porijeklo i djetinjstvo provedeno u Baški, iskazivao svoju ljubav prema rodnom mjestu. Velika ljubav bila mu je i fotografija, a posebice film, pa je desetljećima marljivo snimao kadrove i filmski bilježio prizore ljetnih, kulturnih i zabavnih manifestacija te svakodnevice žitelja Baške, stvorivši prebogatu kućnu filmsku arhivu kao svjedočanstvo novije povijesti Baške.


 Svojim filmovima zadužio Bašćane - pok. Klonimir Seršić / Foto I. BRUSIĆ BRUJO

Svojim filmovima zadužio Bašćane – pok. Klonimir Seršić / Foto I. BRUSIĆ BRUJO


Uz dobitnika nagrade za životno djelo čiju je nagradu preuzela njegova nećakinja Andrea Meštrović, u istoj su prilici godišnjim nagradama Općine Baška još nagrađeni i dr. med. Snježana Grgurić za izniman doprinos lokalnoj zajednici u području zdravstva, posebice u vrijeme pandemije, kao i Bruno Seršić kojemu je nagrada uručena za izniman doprinos lokalnoj zajednici u području civilne zaštite, načelnik njena lokalnog stožera. Po običaju, dodijeljene su i nagrade učenicima generacije Područne škole Baška pa su novčanim nagradama i knjigama ovjenčani školski uspjesi Karin Dujmović i Edina Hamze koji su svih osam razreda završili s odličnim uspjehom.


Bašku i njenu luku jučer obišao i ministar Oleg Butković / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Bašku i njenu luku jučer obišao i ministar Oleg Butković / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Ilovčani neće – ima tko hoće

 


Odgovarajući na novinarske upite, ministar Butković je ponovio svoju već izrečenu tvrdnju da će se, ustraju li stanovnici Ilovika u protivljenju ulaganjima u Mrtvašku, za taj projekt planirana sredstva preusmjeriti nekim drugim, od »lokala« podržanim projektima. – Mnogi se nadaju novcu iz fondova kojima se financiraju takvi projekti. Na »listi čekanja« je Novalja, ali i mnogi dalmatinski gradovi. Tu je naravno i Baška s idućim etapama ulaganja u ovu luku, tako da uistinu neće biti problem naći projekt kojemu će se sredstva koja netko neće, usmjeriti onima koji ih hoće, završio je Butković.

Luka, stanovi POS-a…


Inače, obilježavanje Dana općine Baška koje zapravo traje već nekoliko dana, svojim su dolaskom uveličali i brojni ugledni gosti, među kojima i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Dominik Paparić te brojni lokalni čelnici s otoka Krka i šireg područja. Butkovićev dolazak, nakon što je u početku svog obilaska tog otočnog lokalnog središta položio vijenac na spomen-obilježju Domovinskog rata u Baški, iskorišten je i za obilazak velikog i ambicioznog projekta dogradnje mjesne luke koji je još uvijek u tijeku i u okrilju kojeg se, ulaganjima »teškim« gotovo 40 milijuna kuna, uglavnom bespovratnim sredstvima EU-a, ta luka širi, događuje, osuvremenjuje i prilagođava prometnim, turističkim i komunalnim potrebama Bašćana. Prigodom razgleda dosad učinjenog, kao i upoznavanja sa zahvatima koji tek predstoje, Butković je istaknuo da su ulaganja u tu otočnu luku jedna od značajnijih sastavnica hrvatske renesanse ulaganja u obalnu, mahom lučku infrastrukturu. – Sveukupno se u prometnu infrastrukturu danas ulaže 25 milijardi kuna, od kojih više od dvije milijarde idu na pomorski »dio priče«, ustvrdio je Butković, napomenuvši da se na području PGŽ-a ulaže četiri stotine milijuna kuna. Sve što danas ovdje vidimo ukazuje da će projekt koji će izmijeniti vizure Baške biti gotov u planiranim rokovima, do konca godine, ustvrdio je ministar, najavivši da po završetku ulaganja u 50-metarsko produljenje primarnog i dvostruko dulje produljenje onog sekundarnog lukobrana – Male rive, Bašku i njenu luku čekaju i dodatne dvije etape investicijskih ulaganja, a za koje je, rekao je Butković, sve spremno.


Govoreći o »bašćanskome danas« čelnica Vijeća Tanja Grlj i načelnik Toni Juranić napomenuli su da je investicija u luku Baška samo jedan od nekoliko vrijednih projekata koji se ondje ovih dana oživotvoruju. Tu su i POS-ovi stanovi koji se dovršavaju i u koje će uskoro useliti 13 mladih obitelji, rekla je Grlj, dok je Juranić podsjetio i na niz manjih, ali ništa manje značajnih ulaganja u društvenu infarstrukturu – dječja igrališta, vježbališta i druge javne površine.


Spomenuti treba i da je svečanu sjednicu Općinskog vijeća svojim nastupima obogatila klapa Zvonimir, dok su u večernjim satima, na prigodnoj pučkoj fešti na Staroj rivi, nastupali D’Beni band i PleteRi. Finale proslave Ivanje u Baški održat će se danas, na terenima sportskog centra Zablaće, gdje će održan biti sad već tradicionalni Memorijalni nogometni turnir veterana »Ivica Juničić Junac«.