Tradicionalna manifestacija

LAGUR Tramuntana i TZ Grada Novalje: 125 tisuća EU kuna za Eko akciju Novalja 2021

Edi Prodan

Foto TZ Grada Novalje

Foto TZ Grada Novalje

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se u travnju organizira čišćenja podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja što svake godine privuče veliki broj ronioca iz cijele Hrvatske.TZ Grada Novalje su u sklopu projekta “Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu” koju provodi agilni LAGUR Tramuntana nakazana sredstva u iznosu od 125 tisuća kuna za projekt Eko akcija Novalja 2021.


Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se u travnju organizira čišćenja podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja što svake godine privuče veliki broj ronioca iz cijele Hrvatske.


Sve prate i zanimljive radionice, zabavni program i bogata gastro ponuda čiji je naglasak na lokalnim specijalitetima. Naglasak je osim na samom čišćenju i na edukativnom dijelu priče kojom se promiče zaštita podmorja i priobalja, kao i sve dobre refleksije koje dolaze iz čistog mora.

Ovogodišnje izdanje Eko akcije bit će usmjereno na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Suradnja ova dva sektora biti će sve značajnija za daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije te je i sudjelovanje na ovom natječaju korak u pravom smjeru.


Akcijom čišćenja podmorja Novalje 2021. želi se ukazati na značaj ribarstvene i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijesti i poduprijeti prilagodbu klimatskim i drugim okolišnim promjenama.


Cilj ovog projekta će se, uz trud vrijednih ronioca ostvariti i kroz edukativne radionice za sve uzraste. One namijenjene odraslima pružiti će se osnovne informacije o akvakulturnim mogućnostima na ovom području te potencijalima akvakulture što će sasvim sigurno biti jedna od jako značajnih tema slijedećih nekoliko godina.Ono što promoviraju i hrvatski znanstvenici, pa tako i oni s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predvođeni s dr. Gretom Krešić, na području akvakulture danas postoje jamstva osiguranja eliminacije potencijalno štetnih utjecaja prigodom uzgoja ribe i plodova mora, a da istovremeno on bude ekonomski, socijalno i ekološki održiv.


Najmlađi sudionici Eko akcije Novalja 2021. će se pak na svojoj radionici upoznati s dobrobitima i nutricionističkim vrijednostima ribe, a naročito s vrstama koje obitavaju na području novaljskog akvatorija i kroz zabavne aktivnosti naučiti što to znači baviti se ribarstvom i uzgojem ribe.


Kako je naime poznato, zahvaljujući i permanentnom provođenju akcija čišćenja podmorja koju potiče TZ Novalje, upravo je taj, uz susjedne akvatorije otoka Raba, idealan za prirodni izlov i uzgoj najkvalitetnijih ribljih vrsta. U sklopu iste inicijative LAGUR-a Tramuntana sredstava za održanje ekološke ravnoteže priobalja dodijeljena su i Loparu te Barbatu.