Novost u ponudi

Krk ima vrijedan gastrosuvenir: Pedeset delicija zlatnog otoka na – novi način

Mladen Trinajstić

Inspirirani tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata podijelili su s budućim »korisnicima« nove kuharice 50 provjerenih recepata koje su pripremili i prezentirali na suvremen i kreativan načinS neskrivenim zadovoljstvom i ponosom predstavnici Turističke zajednice otoka Krka, predvođeni direktoricom Majdom Šale, javnosti su nedavno predstavili zanimljivu kuharicu, nazvanu »Krk – 50 delicija zlatnog otoka«.


Knjiga je izašla iz tiska krajem 2019. godine, a promocija i službeno predstavljanje bilo je predviđeno za travanj 2020., no zbog pandemije je cjelokupni, već isplanirani i svečano osmišljeni program morao biti odgođen. – Stoga smo odlučili ovu vrijednu knjigu predstaviti javnosti putem medija, dok ono »osobnije« i »opipljivije« zajedničko druženje s novom knjigom i u njoj predstavljenom gastroponudom otoka Krka, a sve prema zanimljivim receptima iz knjige, odgađamo za neka bolja vremena, kaže Šale.


Otok Krk iliti Zlatni otok, kako ga još od vremena antike nazivaju zbog njegove ljepote, prirodnih bogatstava i ugodne klime s velikim brojem sunčanih dana, odavno je postao i omiljenom turističkom destinacijom. Prirodne ljepote, povijesne znamenitosti te bogata gastronomska ponuda, važni su čimbenici krčkog turističkog proizvoda. Uz internacionalna jela koja se neizbježno nalaze u jelovnicima naših ugostitelja, važnu i posebnu ulogu oduvijek imaju i naša domaća, tradicionalna jela, pripremljena od visokokvalitetnih i sezonskih namirnica uzgojenih na našem otoku. Dio te i takve ponude predstavljen je i ovim djelom, sadržajno, ali i vizualno iznimno kvalitetnim i bogatim izdanjem koji smo, u njegovoj prvoj ediciji, pripremili i otisnuli u 1,3 tisuće primjeraka, nastavlja direktorica TZ-a otoka Krka ne propustivši napomenuti i da je osmišljavanje nove kuharice s receptima otoka Krka, za sve koji su u tom projektu sudjelovali, bio pravi izazov. To vrijedi i za Turističku zajednicu otoka Krka kao izdavača, kao i za autorski tim te ugostitelje koji su se zdušno i sa srcem, redom uključivali u ovaj naš, držim, zanimljiv i pažnje vrijedan projekt.


Provjerene recepture
Autorstvo fotografija i oblikovanja knjige potpisuje naš poznati fotograf i dizajner Valter Stojšić s kojim već dulji niz godina imamo zadovoljstvo surađivati i na realizaciji brojnih drugih turističko-promotivnih projekata, uključujući i javnosti već dobro poznatu Otočnu rožicu, nastavlja Šale dodajući da je uz nju, urednica novopredstavljene, suvremeno oblikovane krčke kuharice bila Viviana Brkarić. Recepte su pritom stručno obradili poznati krčki ugostitelji, kulinarski znalci Dražen Lesica i Milan Nenadić pa se stoga za ovu knjigu, koja je za svoj temljeni cilj imala nastojanje modernije prezentacije i kulinarske interpretacije duge i bogate gastroponude otoka Krka, s pravom može reći da je (baš kao i jela koja se njome prezentiraju u ponešto modernijem ruhu) – pravi domaći proizvod Krka i Krčana, zaključuje naša sugovornica.


Stvaranjem i izdavanjem ove kuharice željeli smo naglasiti važnost gastronomskog doživljaja našeg otoka. Inspirirani tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata podijelili su s nama 50 recepata koje su budućim čitateljima i »korisnicima« nove krčke kuharice, pripremili i prezentirali na suvremen i kreativan način. Prezentirana jela, k tome, mogu se naći i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi otoka Krka, odnosno u jelovnicima nekih od ponajboljih, najcjenjenijih i najpoznatijih otočnih restorana, hotela i konoba što, ističe Šale, najbolje govori u prilog tvrdnji da se redom radi o »provjerenim« i u praksi iskušanim recepturama, kulinarski i prezentacijski osuvremenjenim specijalitetima bodulske gastronomije, kako u segmentu cjelokupnog jela, tako i namirnica, odnosno »sirovina« od kojih su pripravljena.


Promocija tradicije


Otok Krk je, ocjenjuje Šale, sve prepoznatljiviji po iznimno kvalitetnom ekstra djevičanskom domaćem maslinovom ulju, po svojoj vrhunskoj žlahtini, izvrsnom Krčkom pršutu, ovčjem siru, janjetini te ribljim i mesnim jelima te slasticama, tako da ni ideja, niti recepata, ali ni namirnica – nije nedostajalo. Gastronomska ponuda je jedan od važnijih aduta krčkog gostoprimstva i turizma, a za koji se može reći i da, nažalost, dosad često baš i nije bio dovoljno »guran« u prvi plan, niti prezentacijski i promotivno korišten na način i u mjeri koji odgovaraju njegovom potencijalu. Osim s ciljem da se promijeni takvo stanje stvari, jedan od razloga zbog kojeg smo se, u suradnji s brojnim znalcima kulinarstva upustili u ovaj projekt, jest i činjenica da je posljednje izdanje slične tematike, ono s tradicionalnim jelima otoka Krka, javnosti bilo predstavljeno još davnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Unatoč tome što je to sadržajem bogato izdanje bilo kvalitetno, oblikovno i koncepcijski, ta je knjiga ipak već zastarjela pa smo, umjesto njena reprinta ili tek nastojanja vizualnog uljepšanja te kuharice, odlučili Krk i krčku gastronomiju predstaviti kroz potpuno nov, vremenima u kojima živimo, ali i današnjim kulinarskim trendovima primjereniji »proizvod«.


A s obzirom na to da su tradicionalni kulinarski specijaliteti protkani s tradicijskom baštinom našeg otoka, s narodnim običajima, pučkim proslavama i okupljanjima, za novu se kuharicu može reći i da je izvrsna promocija cjelokupne krčke tradicije. Netom predstavljena knjiga (koju se zasad može dobaviti isključivo posredstvom TZ-a otoka Krka) na svojih 112 stranica donosi 50 recepata i isto toliko kvalitetnih Stojšićevih fotografija svih u njoj predstavljenih jela. Knjiga je prevedena na engleski, njemački i talijanski jezik te stoga predstavlja originalan dar ili suvenir gostima iz domovine i inozemstva, zaključila je Majda Šale.