Državno natjecanje

Krčkim informatičarima po dva zlata i dva srebra

Mladen Trinajstić

Foto OŠ Krk

Foto OŠ KrkKrčki su osnovci briljirali na upravo održanom državnom natjecanju iz informatike, nacionalnom ogledu najboljih i najdarovitijih mladića i djevojaka koje je održano u Vodicama. Osnovnu školu »Fran Krsto Frankopan« iz Krka na spomenutom su natjecanju predstavljala čak tri učenika matične krčke škole.


Zara Starčević, učenica 8.a razreda, i Viktor Agejev, učenik 5.a razreda, pritom su osvojili prva mjesta i naslove državnih prvaka u kategoriji »Razvoj softvera«. Naslov najboljih u državi mladim je otočanima donijela njihova mobilna aplikacija LearnLeague u čijem su im izradi i razvoju mentori bili njihovi profesori Ivona Klarić i Boris Bolšec.


Rafael Pahlić, učenik 6.b razreda, na istom je državnom ogledu osvojio drugo mjesto u kategoriji »Primjena algoritama«, a ovim iznimnim rezultatom mladi je Krčan, osim titule nacionalnoga viceprvaka, stekao i pravo na izravan upis u prestižnu zagrebačku XV. gimnaziju – MIOC.
Pahliću je mentorica također bila prof. Ivona Klarić. Učenici su za svoja postignuća na državnom natjecanju nagrađeni medaljama i drugim prigodnim nagradama, a sukladno pravilima koja se i u njihovu rodnom Krku već godinama primjenjuju, za ostvarene ih uspjehe čekaju i vrijedne novčane nagrade.


Na državnom natjecanju u konkurenciji učenika srednjih škola sudjelovao je i daroviti krčki srednjoškolac Matej Ban, u pratnji svojih mentora Jelene Nujić i Marijana Jurešića. Ban je u Vodicama osvojio broncu iz »Osnova informatike« te pritom zauzeo i odlično deveto mjestu u kategoriji »Primjene algoritama«.