Deseto izdanje

Krčki Tramonto ovog ljeta donosi slavljenički program s čak četiri koncerta

Mladen Trinajstić

Foto Kreativni Krk

Foto Kreativni KrkPopularni krčki Tramonto festival ove će sezone proslaviti svojih prvih deset godina neprekidnog i nadasve uspješnoga održavanja. Nimalo iznenađujuće, na to su postignuće njegovi organizatori i idejni začetnici, iz udruge Kreativni Krk, izuzetno ponosni.


Koncept predstavljanja aktualnih domaćih ali i stranih glazbenih imena, mahom onih koji ne spadaju u main stream odnosno glazbene žanrove koji u sezoni “okupiraju” pozornice grada i otoka Krka, temelj je na kojem leži ovaj sad već dugogodišnji krčki festival.


Esencijalni dio ponude


– Možemo slobodno reći da je Tramonto kroz godine postao esencijalni dio kulturne ponude grada Krka, ustvrdio je predstavljajući nam i najavljujući skorašnje jubilarno izdanje tog ljetnog glazbenog festivala jedan od njegovih organizatora, Luka Adžić Kapitanović, čelnik tog krčkog udruženja.

Festival je, podsjetimo, “baziran” na Trgu krčkih glagoljaša, slikovitom lokalitetu na sjevernom dijelu povijesne jezgre grada Krka koju, potpuno nezasluženo, uglavnom zaobilaze oni glavni turistički i prolaznički “tokovi” te koji vrlo rijetko biva iskorišten kao kulisa nekih od tom ambijentu primjerenih kulturnih događanja.


Upravo je Tramonto tako, s godinama, postao zaštitnim znakom i svojevsrnim glavnim “konzumentom” ugođajnih kvaliteta tog krčkog trga pa će tako i ove godine glavnina koncertnih izvedbi biti upriličena upravo ondje.


Ovogodišnjim slavljeničkim programom obuhvaćena su četiri koncerta koji će se, uz kao i do sad besplatan ulaz, održavati tijekom ljetnih mjeseci, ističe predsjednik Kreativnog Krka od kojeg smo doznali i da će deseto izdanje Tramonta svojom svirkom zakazanom već za iduću srijedu (26. lipnja u 21 sat) otvoriti nova domaća jazz senzacija – Peso Neto.


Spomenuti je sastav nastao 2020. godine s idejom i izazovom stvaranja suvremenog zvuka u trio sastavu bez bas gitare, tako da glazbenici unutar banda preuzimaju tu ulogu u nekim momentima.


Slavljenički koncert


U svoju su glazbu pri tom ubacili elemente svih žanrova koji su ih oblikovali kao muzičare i autore, s namjerom da njihova svirka ima smisao, protočnost i prije svega muzikalnost, kaže nadalje Adžić Kapitanović, najavljujući gostovanje trija kojeg čine iskusni glazbenici hrvatske jazz i pop scene – Pavle Miljenović (gitara), Hrvoje Galler (analogni sintesajzeri i Fender Rhodes klavijature) te Edi Cipal Grubišić (bubnjevi).


Spomenuti koncept Tramonto festivala, uz dosadašnja iskustva i sve veći broj posjetitelja različitih profila koji prate glazbeni program tog događanja utjecali su na odabir kvalitetnih glazbenih sadržaja koji u sinergiji s inspirativnom lokacijom održavanja festivala, publici priskrbljuju zaista vrhunske doživljaje, nastavlja čelnik Kretaivnog Krka.


Osim najavljenog sastava koji će otvoriti taj ljetni festival, tijekom ovogodišnjeg Tramonta domaćim ali i gostujućim ljubiteljima dobre glazbe predstaviti će se još i Igralom te Nina Romić.


Potkraj kolovoza Festival će biti zaključen prigodnim slavljeničkim koncertom koji će, zbog većeg prostora, biti održan na ništa manje pitoresknom trgu Kamplin, uz nastupe Klinike Denisa Kataneca, Mary May i Juno nao, zaključio je naš sugovornik.