Ekoprojekt Maslina

Krčki osnovci obrali školske masline i dobili svoje ulje

Mladen Trinajstić

Male Krčanke i Krčani su, kao krunu svoje cjelogodišnje brige o školskom masliniku, već petu godinu zaredom dobili školsko maslinovo ulje koje je potom flaširano u staklene bočice označene posebno dizajniranim etiketama koje su produkt kreativnosti vrijednih osnovaca i njihovih nastavnikaKRK – Petu godinu zaredom krčki su osnovci imali priliku sudjelovati u edukativnom programu koji se, u okrilju ekoprojekta Maslina krčke matične osnovnoškolske ustanove, provodi sredinom listopada, u vrijeme berbe ploda te mediteranske poljoprivredne kulture.


– Izgradnjom Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« u gradu Krku, uz istočni dio školske zgrade naši su osnovci na raspolaganje dobili prostrani dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskog vrta. Ondje je prije više godina zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i pravilan razvoj od tad predano brinu upravo školarci, ali i njihovi učitelji, dio kojih je na sebe preuzeo obvezu osmišljavanja i provođenja ekološkog projekta koji je s vremenom postao ponos škole – predstavio nam je ravnatelj krčke škole Serđo Samblić.


Redovita briga o školskom masliniku koji je izrastao u plodonosni nasad, ali i reprezentativan ukras dvorišta te otočne škole, i ove je jeseni rezultirala i više no solidnim urodom koji je tijekom jučerašnjeg dana odrađene berbe iskorišten i za praktično upotpunjavanje znanja krčkih osnovaca o maslinama, maslinarstvu, ali i prirodi uopće.
– Slijedom spomenutih nastojanja, još 2016. godine u školi je pod vodstvom profesora Borisa Brnića u sad već redovitu praksu prvi put pretočen projekt namijenjen učenicima trećih i šestih razreda, polaznicima razrednih odjeljenja čiji su kurikulumi zapravo i najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama – predstavlja nam Samblić, ocijenivši da su »terenske« aktivnosti praktični dodatak teorijskih spoznaja koje osnovci usvajaju tijekom redovnih, unutaručioničkih satova iz predmeta priroda i društvo.


Prigodno predavanje


Tako su i ove godine, nakon kratkog osvrta prof. Borisa Brnića na sva dosadašnja izdanja ove hvalevrijedne inicijative, u školskom masliniku i vrtu susjedne crkve Majke Božje od Zdravlja sudionici ekoprojekta Maslina imali priliku najprije poslušati prigodno predavanje o povijesti uzgoja masline, njenim sortama na Krku i maslinarskim posebnostima tog otoka, koje su i u ovoj prilici ondje održali krčki agronomski stručnjaci David Mrakovčić i Saša Grgantov. Potom je o simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi osnovcima progovorio i krčki župnik vlč. Anton Valković, da bi pod budnim okom učiteljice prirode, biologije i kemije Sandre Krmpotić-Gržančić, uslijedila zajednička berba.


Nastavak ovog zanimljivog, korisnog i poučnog školskog ekoprojekta, po završetku ručnog branja maslina, zbio se u tošu Kuće maslinovog ulja Nono, krčke uljare gdje su osnovci uz pomoć maslinara i uljara Siniše Tudora dobili priliku upoznati i sam proces njihove prerade, ali i svjedočiti postupcima pretvaranja »školskih maslina« u kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje.


Cjelogodišnja briga


Na taj su način male Krčanke i Krčani kao krunu svoje cjelogodišnje brige o školskom masliniku iznova dobili svoje, odnosno školsko maslinovo ulje koje je potom flaširano u bočice označene posebno dizajniranim etiketama koje su produkt kreativnosti vrijednih osnovaca i njihovih nastavnika. U okrilju istog projekta, učiteljica tehničke kulture Marija Prihoda je sa skupinom učenika dizajnirala te uz pomoć 3D printera izradila i prigodne »maslinarske« privjeske.


Prosječna količina ploda


Da finalni, barem oni opipljivi rezultati ovog školskog ekoprojekta variraju u skladu s rodnošću maslina, nije teško pretpostaviti. Prof. Sandra Krmpotić-Gržančić otkrila nam je da je tijekom proteklih godina »ekstradjevičanski rezultat« cjelogodišnjeg rada krčkih osnovaca oscilirao u rasponu od pet pa do čak dvadesetak litara ulja dobivenih od školskih maslina.


– Ove smo godine po količini ubranog ploda negdje u sredini tog raspona – napomenula je nastavnica, predstavivši nam da su masline u školskom vrtu ovog puta relativno skromno rodile, za razliku od onih u susjednom vrtu krčke župe, zahvaljujući kojima su male maslinarke i maslinari ipak imali posla, ali i priliku osjetiti čari djelatnosti kojima se već tisućljećima bave brojne generacije njihovih predaka.