PROŠIRENJE

Krčki osnovci dobili dvije nove učionice

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Velika novost u Osnovnoj školi "Fran Krsto Frankopan"Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, u pratnji ravnatelja Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« Krk Serđa Samblića i voditelja županijskog odsjeka za investicije u školstvu Stjepana Marušića, danas su obišli i razgledali više novouređenih učionica Matične škole Krk.


Spomenuta je škola, podsjetimo, zbog naraslog broja njenih polaznika i time povezane potrebe ustrojavanja nekoliko novih razrednih odjeljenja posljednjih godina bila suočena s ozbiljnim nedostatkom prostora.


U okolnostima u kojima je čak pet generacija, umjesto u dva paralelna razreda kao što je ondje još donedavna bilo uobičajeno, sad raspoređeno u čak tri »paralelke«, krčki su se osnovci kao i na njihovom obrazovanju uposleni prosvjetari morali snalaziti, često improvizirajući i pretvarajući u razredne prostorije školske površine koje, izvorno, nisu imale takvu namjenu.
Zbog manjka prostora u učionice je tako pretvoren bio i prostor kojim su se služili korisnici produljenog boravka, jednako kao i predmetne učionice poput one informatičke koja je namijenjna i opremljena bila s ciljem organiziranja kabinetske nastave isključivo tog predmeta.


U nastavni, odnosno učionički prostor transformirana je morala biti i knjižnica, a posljednjih godina čak i zbornica, »ukidanje« koje je, predstavio je svojim posjetiteljima u ovoj progodi ravnatelj Samblić, uvelike otežavalo organiziranje i provođenje onih uobičajenih nastavničkih organizacijsko-logističkih radnji, nužnih za normalan rad svih obrazovnih ustanova.


Mnoštvo zahvata


Zbog takvih okolnosti predstavnici osnivača škole, Primorsko-goranske županije, ali i Grada Krka čije je vodstvo i u ovoj prilici spremno stalo iza svojih mladih sugrađanki i sugrađana, proteklih su mjesci pokrenuli te uz pomoć angažiranih građevinara i obrtnika u djelo proveli mnoštvo zahvata u unutrašnjosti krčke škole.Proteklih mjeseci izvedeni radovi tako su naposljetku rezultirali »nastankom« dvaju novih razreda, jednog u rubnom dijelu prostranog predvorja u prizemlju školske zgrade, a drugog na katu, u dijelu koji je postavljenom stolarijom odnosno transparetnim pregradama sad izdvojen iz školske knjižnice.


Tim izmjenama, ustvrdio je Samblić, stvoreno je dovoljno kvalitetnog, nastavi namijenjenog prostora da se zbornica sad napokon može vratiti svojoj izvornoj nakani, a k tome je kreirano i dovoljno novih razrednih prostorija kojima je omogućen nastavak do sad ondje implementiranog jednosmjenskog režima rada škole.


Samblić je naglasio i da je dio novostvorenog prizemnog prostora namijenjen radu krčkog područnog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, koja u popodnevnim satima u školskoj zgradi također organizira nastavu, čime je »dobitak« ostvaren ovom investicijom – višestruk!


– Krčku školu koja je u 2005. odnosno godini njenog otvorenja brojala 16 razrednih odjeljenja u međuvremenu je, na našu sreću i zadovoljstvo, napučio znatno veći broj mališana koji su sad razdijeljeni u 21 razredni odjel – rekao je pak krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.


Ocijenio je i da je u takvim uvjetima sretna okolnost bila ta što se unutar škole našlo dovoljno »slobodnog prostora« za uređenje novih učionica.


– Dapače, mislim da ćemo i u slučaju da svih osam generacija naših osnovaca u budućnosti bude razvrstano u tri odjela po razredu pronaći ovdje mjesta i za još nekoliko novih učionica – ustvrdio je prvi čovjek grada Krka.


Rekordna izdvajanja


Vasilić je u istoj prilici spomenuo i da je Krk rekorder po svojim izdvajanjima za programe osnovnog školstva u koje je, naglašava, lani iz gradskog proračuna usmjereno bilo čak 2 milijuna kuna.


Osamstotinjak tisuća išlo je na kapitalna ulaganja, uključujući i ova u dogradnju novih učionica, dok se 1,2 milijuna usmjerilo školskim »nadstandardima« poput financiranja rada pet voditeljica produljenog boravka, rada školskih stručnih službi te za troškove organizacije i provedbe školskih priredbi, izvannastavnih programa i manifestcija.


Podsjetio je i da se nemala sredstva ulažu i u rad Glazbene škole, ustroj i uspostavu čijeg je krčkog područnog odjela okarakterizirao »najvećim iskorakom na planu školstva, učinjenim u Krku u proteklom desetljeću«.


Županijska pročelnica Edita Stilin, i više nego zadovoljna svime u Krku jučer viđenim, tako i razrednim »doradama« škole koju je u svakom smislu okakterizirala uzornom i odlično vođenom ustanovom, otkrila nam je da je dogradnja novih razreda sveukpno stajala sedamstotinjak tisuća kuna od kojih je Grad Krk osigurao gotovo šest stotina, a Primorsko-goranska županija nešto više od stotinu tisuća kuna.


Napomenula je i da će sve potrebe školstva u gradu Krku Županija i nadalje financijski »pratiti«, u čemu, zaključila je Edita Stilin, osnivačima umnogome pomaže odlična koordinacija sa za suradnju uvijek spremnim predstavnicima lokalne uprave koja je, zaključila je, karakteristika odnosa nadležnih županijskih tijela i sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave otoka Krka.


Projektanti i izvođači


Spomenuti treba i da su projekt dogradnje, odnosno unutarnje reorganizacije prostora škole, koji je rezultirao nastankom dviju novih učionica, osmislili i projektantski razradili predstavnici krčkog SML.Studija za arhitekturu i urbanizam, dok su se za izvedbu radova pobrinuli djelatnici tvrtke Inter Art iz Ičića. Stručni nadzor provodila je pak tvrtka Prag iz Rijeke.