Javna rasprava

Poskupljenje od 65 posto? Krčani se do polovice ožujka mogu izjasniti o novim cjenicima zbrinjavanja otpada

Mladen Trinajstić

Građani će sve do polovice ožujka moći davati prijedloge i primjedbe na predložene cijene i sve ostale parametre obračuna usluga prikupljanja i zbrinjavanja otpadaKRK – Nakon što su proteklih tjedana predstavnička tijela svih krčkih jednica lokalne samouprave donijela nove, s važećim zakonskim odredbama usklađene Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, ovih je dana u pripremanju implementacije novih, po najavama otočnih komunalaca – viših cijena usluga prikupljanja i zbrinjavanja otpada, učinjen novi korak.


Posredstvom mrežnih stranica otočne komunalne kompanije Ponikve eko otok Krk, u postupak javnog savjetovanja sad je, naime, »pušten« prijedlog novog cjenika prikupljanja miješanog komunalnog otpada, kao i prijedlog cjenika ostalih komunalnih usluga (povezan sa svim ostalim vrstama odvojeno odloženog komunalnog otpada), koji bi se od početka svibnja trebali početi primjenjivati za sve korisnike te usluge na otoku Krku. Zajedno s novim cjenikom koji bi, po dovršetku postupka predviđenog Zakonom o gospodarenju otpadom, trebala službeno amenovati i Skupština otočnog komunalca, u javnom je savjetovanju predstavljeno i obrazloženje načina na koji je određena cijena obvezne minimalne javne usluge, odnosno obrazloženje načina putem kojeg je, u cilju definiranja novih cijena, određena jedinična cijena za pražnjenje volumena spremnika miješanog komunalnog otpada. U postupku javnog savjetovanja u sklopu kojeg je moguće davanje prijedloga i primjedbi na predložene cijene i sve ostale parametre obračuna ove važne komunalne zadaće, javnost će se imati priliku izjasniti sve do polovice ožujka, kada istječe zakonom propisani rok postupka u okrilju kojeg se s predlagačima budućih cjenika može komunicirati posredstvom elektroničke pošte odaslane na adresu: [email protected]


Povećanje od 65%


Iako su novi cjenici ovih dana pušteni u javno savjetovanje poprilično »sadržajani«, u najkraćim bi se crtama moglo predstaviti da će novi način obračunavanja prikupljanja miješanog komunalnog otpada korisnicima te usluge donijeti nešto više troškove od onih koje su dosad plaćali. Cijena zbrinjavanja litre miješanog komunalnog otpada, stoji tako u obrazloženju, s postojećih 0,09 kn mijenja se na vrijednost 0,15 kuna, što čini povećanje od 65 posto.
Spomenuti porast cijene zbrinjavanja miješanog otpada, navode krčki komunalci, korespondira s povećanjem cijene zbrinjavanja te vrste otpada na Marišćini s dosadašnjih 540 na 886 kuna po toni, navode ponikvari u obrazloženju te stavke svog budućeg cjenika te napominju i da je cijena zbrinjavanja litre miješanog otpada jednaka za korisnike svrstane u kategoriju kućanstva, kao i za one koji spadaju u kategoriju »nekućanstva«. Miješani komunalni otpad koji otočani odlažu u zelene spremnike tako će se, primjerice, po pražnjenju spremnika zapremine 120 litara, umjesto dosadašnjih 12,20 kuna (zajedno s PDV-om), po novom naplaćivati po cijeni od 20,34 kuna po pražnjenju. Do uspostave digitalne evidencije tog postupka navodi se i da će učestalost pražnjenja spremnika s miješanim komunalnim otpadom biti jednom u dva tjedna, ali i da će se povremenim korisnicima te javne usluge ona obračunavati od 1. travnja do 30. rujna. Mijenja se i cijena tzv. minimalne javne usluge koju otočani još nazivaju i »paušalom« pa će taj dio računa koji potrošači moraju podmirivati bez obzira koliko otpada »proizvode«, a kojim se podmiruju fiksni troškovi cjelokupnog komunalnog sustava, umjesto dosadašnjeg načina njegova obračunavanja po modelu 39 lipa po kvadratu objekta, po novome sad obračunavati po jedinstvenoj cijeni od 69 kuna mjesečno po obračunskom mjestu, odnosno zajedno s PDV-om po cijeni od 77,97 kuna.


Po broju zaposlenih


Nove su cijene određene i za nekućanstva, odnosno privredu, koja će zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada odloženog u spremniku zapremine 360 litara (maksimalno) plaćati po cijeni od 61,02 kuna. U tom segmentu značajno pak raste vrijednost minimalne javne usluge, i to na cijenu od 520 kuna mjesečno, ali i uz mogućnost ostvarivanja značajnih umanjenja. Tako je među ostalim propisano da će na fiksni dio računa za otpad obrtničko-uslužne radnje poput servisa, suvenirnica, frizerskih i kozmetičkih salona, odnosno zlatarni, ali i uredskih prostora državne i lokalne uprave, banaka, osiguranja, odvjetničkih ureda, agencija, kao i vrtića, škola, crkava, muzeja i galerija te zdravstvenih ustanova s manje od 10 zaposlenih, ostvarivati popust od pedeset posto, dok će oni s najviše pet zaposlenih moći računati na još veći popust, odnosno nižu cijenu u vrijednosti 156 kuna mjesečno. Oni s tek jednim zaposlenim obveznu minimalnu javnu uslugu mjesečno će pak plaćati 78 kuna, dok će iznajmljivači smještaja u domaćinstvu fiksni dio računa za zbrinjavanje otpada podmirivati s popustom od 395 kuna, odnosno u mjesečnoj vrijednosti 125 kuna. Iako je iz mnoštva novih cjenovničkih stavki teško izvući jedan i jedinstven zaključak, prema onome što je predstavljeno, ali i što je vodstvo krčkog komunalca prezentiralo na sjednicama vijeća jedinica lokalne samouprave, za očekivati je da bi za gospodarstvo cijena zbrinjavanja reciklabilnog, ali i miješanog komunalnog otpada, uglavnom trebala narasti za trećinu njene dosadašnje vrijednosti.


Nekima čak i jeftinije


Usluga gospodarenja otpadom neće svima poskupjeti, nekim će našim korisnicima ta usluga čak i pojeftiniti, ustvrdio je nakon svog nedavnog obraćanja vijećnicima Grada Krka nedavno izbarani novi direktor otočnog komunalca Neven Hržić. Napomenuo je da kalkulacije pokazuju da će, primjerice, kućanstva koja žive u objektima površine 140 četvornih metara (i većim) tu uslugu s novim cijenama i pravilima obračuna plaćati isto, ili čak manje no što je danas plaćaju.