Bravo dečki

Mladi Švicarci izronili 60 kilograma boca iz Jadrana i to na samo jednoj kvarnerskoj plaži

Walter Salković

Tijekom kišnog nedjeljnog dana kad je bilo malo kupača, na tridesetak metara plaže ispred Vile Rivijere, do dubine koju su mogli doseći roneći na dah, prikupili su oko 60 kilograma boca i drugog staklenog otpadaCRES – Čisto more jedan je od glavnih turističkih aduta otoka Cresa, a povremenim ekološkim akcijama, pa čak i europskim projektima, pokušava se očistiti podmorje od godinama taloženog otpada.


Koliko u moru ima stakla uvjerili su se Armin i Elias Marugg, dječaci iz švicarskog kantona Graubünden, koji su ljetni odmor provodili u Cresu. Roneći i igrajući se na omiljenoj plaži Armin je rukom uhvatio komad stakla i porezao se. S obzirom da su dečki odgojeni tako da čuvaju prirodu, to im je bio poticaj da sami nešto učine. Odlučili su se počistiti »svoju« plažu od boca i raznog drugog staklenog otpada.

Tijekom kišnog nedjeljnog dana kad je bilo malo kupača, na tridesetak metara plaže ispred Vile Rivijere, do dubine koju su mogli doseći roneći na dah, prikupili su oko 60 kilograma boca i drugog staklenog otpada. Uz pomoć roditelja deponirali su ga u spremnike za stakleni otpad.


Njihovu akciju na društvenim mrežama podijelila je Kristina Šober, Riječanka koja već godinama ljetuje na Cresu, a s obitelji Marugg je rodbinski povezana. Lavina pohvala i pozitivnih komentara bila je najbolja pohvala Arminu i Eliasu. Maruggi su prvi put na Cresu upravo u posjeti Kristini Šober, a inače ljetuju u Dalmaciji odakle potječe majčina strana obitelji.


Za njihov poduhvat čuo je i gradonačelnik Marin Gregorović koji se tada nalazio u inozemstvu pa se nije mogao osobno susresti s malim eko-junacima. Stoga ih je posjetila direktorica TZ-a Sanja Živanović te im darovala majice s natpisom »No stress on Cres« i cresko maslinovo ulje.