SLATKE BRIGE

Kapacitet novog krčkog vrtića već postao nedovoljan, za prihvat “prekobrojnih” hitno se uređuje bivši

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Zbog čak 69 neupisanih, prostori starog vrtića (u međuvremenu pretvorenog u Društveni centar) užurbano se vraćaju u »izvornu funkciju«, čime bi se već do jeseni riješio smještaj 40-ak mališana, dok će »višak« jasličara biti smješten u novi vrtić u MalinskojKRK – Suočavajući se s velikim, za mnoge krčke obitelji ozbiljnim problemom vezanim uz nemogućnost upisa njihovih mališana u dječji vrtić kojemu (i) ove godine manjka prihvatnih kapaciteta, lokalna uprava vođena gradonačelnikom Darijom Vasilićem tom je izazovu odlučila pokušati doskočiti pomalo nekonvencionalnim, ali zapravo i jedinim mogućim potezima.


Reagirajući na opravdano i sve glasnije negodovanje roditelja, čak 69-ero mališana koji su, nakon provedenog postupka prijava i upisa, zbog nedostatnog kapaciteta krčke predškolske ustanove ostali »ispod crte« a time i bez mogućnosti upisa u DV »Katarina Frankopan«, vodstvo Gradske uprave odlučilo je žurno pokrenuti opremanje i tehničko prilagođavanje kompleksa bivšeg vrtića, zgrade u povijesnoj jezgri grada koja je, nakon što je pred 10-ak godina ta ustanova izmještena u novoizgrađeni objekt u Ulici Smokvik, prenamijenjena u Društveni centar i dana na korištenje lokalnim sportskim udrugama.


Promašene projekcije


Što će, kako i u kojim rokovima Grad učiniti kako bi riješio problem sve većeg broja zaposlenih krčkih roditelja koji početkom rujna i nove odgojne godine neće imati gdje sa svojom djecom, doznali smo od čelnika Grada koji je, napomenuo je to odmah, »svjestan ozbiljnosti problema, ali i potrebe njegova žurnog rješavanja«. Govoreći o tome kako je uopće došlo do situacije da se već nakon 11 godina od otvaranja novog, suvremenog i umnogome »reprezentativnog« vrtića iznova mora govoriti »o ostajanjima ispod crte« i neupisanim mališanima, Darijo Vasilić se prisjetio da je u trenutku projektiranja, kao i otvaranja današnjeg vrtića (koji je u funkciju ušao 2009. godine), tu njegovu lokalnu »ispostavu« pohađalo 160 djece jasličkog i vrtićkog uzrasta.


Foto Mladen Trinajstić
Vrtić je u rad ušao s maksimalnim kapacitetom od 240 upisnih mjesta, što je prema svim demografskim projekcijama i očekivanjima, trebalo biti dovoljno za dugoročnije zadovoljenje potreba žitelja grada i okolice, istaknuo je Vasilić. Tad smo, uz 160 malih Krčanki i Krčana, u vrtić upisali i 40-ak mališana iz drugih otočnih općina te je i uz to, još isto toliko mjesta ostalo nepopunjeno. Zapravo je nevjerojatna, a što na neki način i veseli, spoznaja da smo u 11 godina svih tih 80 mjesta sad popunili djecom s prebivalištem na području Grada te da nam k tome, ispada, danas za prihvat svih koji bi željeli i trebali pohađati vrtić, manjka gotovo 70 mjesta.


Izmjene UPU-a usporavaju konačna rješenja

Vraćanje u uporabu starog vrtića i korištenje kapaciteta onog malinskarskog, ipak su provizorna rješenja koja ne mogu riješiti ovaj problem na dulje staze.
– Dugoročno gledano, jedino pravo rješenje je dogradnja krčkog vrtića novim krilom za čiju smo izgradnju u susjedstvu današnjega već osigurali zemljište, riješili imovinsko-pravna pitanja i izradili idejno rješenje. No, da bi se tu moglo početi graditi novi aneks, potrebno je izmijeniti Urbanistički plan što, nažalost, ne ide brzo. Ipak, Grad će i na tom »kolosijeku« učiniti maksimum kako bi se dogradnja vrtića izvela što je skorije moguće, kaže Vasilić procjenjujući da se taj projekt u najboljem slučaju može oživotvoriti tek za oko četiri godine. Slično je i s također aktualnim planom izgradnje novog vrtića u susjednom naselju Vrh jer i za taj objekt treba ići u izmjenu UPU-a, a dodatni problem predstavlja i činjenica da je vrtić planiran na zemljištu koje se ne može izvlastiti, a s vlasnicima se ne uspijeva postići dogovor te će Grad morati naći neko novo rješenje, zaključio je Vasilić.

Mislim da ćemo se svi složiti s ocjenom da nitko nije mogao računati na tako strelovit i intenzivan rast broja mališana te da i ove godine iznimno izraženi problem manjka slobodnih mjesta u vrtiću nije novost. I prošlih smo nekoliko godina, iako u znatno manjem broju, bilježili nesrazmjer između potreba i kapaciteta vrtića, nastavlja Vasilić, napominjući da je svima koji svoju djecu nisu uspijevali upisati u Krku, Gradska uprava s 1,8 tisuća sufinacirala troškove boravka njihovih mališana u drugim krčkim vrtićima, kako onima u sastavu otočne predškolske ustanove, tako i privatnim, odnosno crkvenim ustanovama koje skrbe o djeci predškolske dobi.


»Enklava« u Malinskoj


Priznajući da ove godine zbog eskalacije problema i drastičnog porasta broja neupisanih mališana Grad više ne može, niti smije odlagati rješavanje ovog problema, Vasilić kaže i da je lokalna uprava već pokrenula postupke usmjerene vraćanju starog vrtića u njegovu »izvornu funkciju«. To je privremeno, ali i zapravo najbrže izvedivo rješenje kojim ćemo, uz minimalne izdatke i ne previše utrošenog vremena, već do ove jeseni dobiti prostor u koji će se moći kvalitetno smjestiti još dvije vrtićke skupine, odnosno nešto više od 40-ero djece, kaže Vasilić.


Stari vrtić koji u njegovoj cjelokupnoj gornjoj etaži moramo opremiti namještajem, didaktikom i kuhinjskom opremom, zasigurno neće u funkciju moći ući 1. rujna, kad kreće nova odgojna godina, ali tijekom listopada, ili najkasnije studenoga, bi mogao i trebao, nastavlja gradonačelnik, dodajući da pak »drugi dio« žurnog rješavanja gorućeg krčkog problema podrazumijeva dogovor kojeg je već postigao sa svojim kolegom, malinskarskim načelnikom Robertom Antonom Kraljićem.


»Boom« posljedica doseljavanja

Komentirajući podatak da se broj mališana jasličkog i predškolskog uzrasta gotovo udvostručio te je s njih 160 iz 2009., broj upisanih i onih »na čekanju« sad došao do 300, Vasilić kaže da je već sam taj podatak daleko od svih uobičajenih statističkih i planerskih normi. – Takvim se projekcijama računalo da će u 10 godina broj predškolaca narasti za desetak posto. Činjenica jest i to da ovaj rast broja djece nije rezultat samo pozitivnih natalitetnih trendova koji su u Krku neupitni, ali ipak nisu tako snažni. To je prije svega ipak rezultat mehaničkog priljeva, odnosno sve većeg trenda doseljavanja na naš otok, zaključio je krčki gradonačelnik uvjeren da će lokalna uprava naći rješenje za izazove o kojima glavnina Hrvatske, nažalost, nema potrebe razmišljati.

Općina Malinska-Dubašnica nedavno je i sama izgradila suvremen i prostrani vrtićki kompleks u kojem, na sreću, još uvijek ima neiskorištenog prihvatnog kapaciteta pa smo se tako sa svojim sjevernim susjedima, već načelno dogovorili oko privremenog prepuštanja jedne prostorije našim jasličarima, objašnjava Vasilić, uvjeren da će na taj način cjelokupni »kontingent« neupisanih mališana već u prvim mjesecima iduće odgojne godine ipak dobiti priliku boraviti u vrtiću i družiti se sa svojim vršnjacima. A njihovi bi roditelji na taj način trebali riješiti problem gdje i što sa svojom djecom u vrijeme dok su na poslu.