Općina Malinska-Dubašnica

Josip Turčić kandidat HDZ-a za načelnika Malinske: ‘Moglo se i moralo više i bolje’

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Dojam da se s resursima koji su nam na raspolaganju moraju vidjeti i osjećati veći rezultati nije samo moj, već i dojam dobrog dijela ove zajednice koja se, baš kao ni ja, ne miri s nisko postavljenom ljestvicom aktualne lokalne uprave – kaže TurčićMALINSKA – Odgovarajući nam na pitanje zašto se, kao iskusan i dokazano uspješan turistički poduzetnik uopće odlučio angažirati u lokalnoj politici svog mjesta i općine, HDZ-ov kandidat za načelničku dužnost u Općini Malinska-Dubašnica Josip Turčić rekao je da ga je na taj korak »nagnao« njegov dojam da su se nemalim novcem kojim tamošnja lokalna uprava raspolaže mogli postići i bolji rezultati.


– Dojam da se s resursima koji su nam kao zajednici na raspolaganju moraju vidjeti te od svih naših žitelja i osjećati veći rezultati nije samo moj, već i dojam dobrog dijela ove zajednice koja se, baš kao ni ja, ne miri s nisko postavljenom ljestvicom aktualne lokalne uprave – rekao nam je Turčić kojemu podršku daje i HSP.


Podrška države


– Osjećam i vidim posvud oko sebe da se više i bolje moglo i moralo postići i po pitanju kandidiranja velikih i važnih razvojnih i infrastrukturnih projekata na raspoložive nam fondove EU-a čije su potencijale mnogi u našem okruženju iskoristili znatno bolje i spretnije, no mi ovdje u Malinskoj – nastavlja Turčić, dodajući da se »ono malo« povučenog europskog novca uglavnom odnosilo na programe i projekte koji su, po njemu, gotovo simboličnog značenja i u pravilu bez utjecaja na život stanovnika tog dijela otoka Krka.
Odgovarajući na pitanje što je konkretno to »više« što nudi, Turčić je istaknuo da će se to njegovo obećanje iliti »proklamirano nastojanje« u stvarnost pretočiti snažnom i učinkovitom podrškom s razine državne vlasti, odnosno HDZ-ove Vlade, a koju je i prigodom njegova nedavnog prezentiranja ondje predstavljao prvi HDZ-ovac PGŽ-a, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


– Upravo u tom resoru brojni su gorući problemi naše zajednice, oni povezani s potrebnim ulaganjima u rivu odnosno luku i cijeli obalni pojas, jednako kao i oni povezani cestovnom infrastrukturom, a za ostvarenja kojih je nužna kvalitetna suradnja i sinergijski učinak dobro koordinirane lokalne i Vladine politike – nastavio je Turčić.


– Poseban problem cijelog našeg područja koje već desetljećima čini prepoznatu turističku destinaciju otoka Krka i Kvarnera jesu plaže koje bi napokon trebalo početi intenzivnije i sustavnije uređivati pa i proširivati. Nažalost, aktualna je vlast previše pažnje posvećivala izradi idejnih projekata koji su putem medija prezentirani kao da su već gotova stvar, a premalo je pozornosti i truda bilo posvećivano njihovu ostvarenju – tvrdi Turčić.


Servis građana


Na naš upit kako će u slučaju njegove pobjede Malinska izgledati na koncu njegova mandata, Turčić je odgovorio da će biti »potpuno drugačije« – ljepše, uređenije i sadržajima potpunije mjesto.


– Što se samog centra Malinske tiče, siguran sam da se u četverogodišnjem roku može zgotoviti uređenje cijele rive s lukobranom, da se može urediti šetnica do Porta, da se na kvalitativnu razinu koju Malinska zaslužuje mogu podići i barem dvije do tri plaže. To je osnova jer je turizam naša glavna djelatnost, ali pored toga plan nam je i cilj izgraditi i nekoliko bitnih prometnih projekata, poput dovršetka obilaznice Malinske kao i obilaznice Vantačića i Porta, mjesta do kojih se prometuje cestom koja je izgrađena prije 50 godina i koja prolazi kroz sama naselja.


Mnogo je projekata koje treba »gurati« i koji se mogu riješiti – zaključio je Turčić ne skrivajući da će lokalnu upravu »postaviti« kao servis građana, ali i lokalnog gospodarstva koje, ustvrdio je, u proteklom pandemijskom razdoblju ni izbliza nije bilo pomognuto niti »dobro praćeno«, bar ne u mjeri u kojoj je moglo i trebalo biti, odnosno u razmjerima kojima su, za razliku od Malinske-Dubašnice, pribjegle neke druge krčke lokalne uprave.