Automatizirano postrojenje daje odlične rezultate

JOŠ ČIŠĆE KOMPOSTIRANJE NA KRKU Otočani uskoro na dar dobivaju visokokvalitetnu prihranu za vrt

Mladen Trinajstić

Ponikve na Krku godišnje prikupe 5 tisuća tona biorazgradiva otpada / Foto M. TRINAJSTIĆ

Ponikve na Krku godišnje prikupe 5 tisuća tona biorazgradiva otpada / Foto M. TRINAJSTIĆ

Analize komposta radi Agronomski fakultet iz Zagreba, a posljednji rezultati pokazuju da je dobiveni kompost »klase 1«. Kupone za preuzimanje kvalitetnog komposta proizvedenog na Treskavcu otočani će dobiti uz račune za Ponikvine usluge u veljačiKRK – Otočno komunalno društvo Ponikve eko otok Krk u svojim kontinuiranim nastojanjima moderniziranja i podizanja razine učinkovitosti na otoku Krku davno uspostavljenog sustava obrade i prerade pojedinih segmenata odvojeno prikupljenog otpada nedavno je u puni pogon stavilo svoje novo automatizirano postrojenje za predobradu biorazgradiva otpada.


Čak 6,5 milijuna kuna vrijednu »liniju« Ponikvari su nabavili vlastitim ulaganjima, sredstvima pribavljenim kreditnim zaduženjem koje će se, predstavio nam je govoreći o tom tehnološkom iskoraku krčkih komunalaca Ivan Jurešić, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve eko otok Krk, zbog ušteda njegovom uporabom zapravo vrlo brzo isplatiti.


Efikasno razdvajanje


– Kompostiranje je proces koji provodimo još od 2005. godine kad smo uveli sustav odvojenog prikupljanja otpada na našem otoku. Prikupljamo biorazgradivi otpad iz domaćinstava, kuhinja, restorana kao i onaj »zeleni otpad« u obličju ostataka rezidbe bilja, pokošene trave i ostalih biljnih materijala koji se potom obrađuju na Treskavcu i pretvaraju u visokokvalitetan kompost, ističe Jurešić. Predstavljajući nam tehničko-tehnološku novinu koja je zaposlenima na odvajanju biorazgradiva otpada od ostataka drugih materijala koji ga onečišćuju uvelike olakašala život, pomoćnik Ponikvina direktora objasnio nam je da je novo, automatizirano postrojenje nizom inventivnih tehničkih rješenja u znatnoj mjeri olakšalo, ubrzalo i učinkovitijim učinilo upravo one, u radnom smislu najzahtjevnije poslove razdvajanja korisne biosirovine od nekorisnih nerazgradivih onečišćenja, dijelom i ostataka najlonskih vrećica u kojima otočani svoj kućni biootpad (zbog higijenskih razloga) odlažu u svoje kućne kante.


Višemilijunska ušteda, besplatan kompost i odgovorno ponašanje
– Kako bismo svake godine imali što više kvalitetnog komposta, pozvao bih otočane da i nadalje odvajaju biorazgradivi otpad te da ga odlažu u svoje smeđe kante jer time činimo višestruku korist: štedimo svoj novac i dobivamo besplatan kompost za svoje okućnice. K tome, pravilnim postupanjem s biootpadom pokazujemo društveno odgovorno ponašanje, ali i želju da očuvamo okoliš za buduće generacije, ističe Jurešić.
Kolike su konkretne financijske koristi te na Krku davno uspostavljene, a sad i dodatno tehnički modernizirane prakse najzornije pokazuje podatak da se na tom kvarnerskom otoku godišnje prikupi 5 tisuća tona biorazgradivog otpada.
– Uzmemo li u kalkulaciju podatak da se tona zbrinjavanja, odnosno prihvata otpada na Marišćini plaća po cijeni 540 kuna, dolazimo do zaključka da se već i samim »zadržavanjem« te vrste otpada na Krku godišnje uštedi 2,7 milijuna kuna, predstavlja nam pomoćnik Ponikvina direktora. Napomenuo je i da se novom automatiziranom linijom za predobradu biorazgradiva otpada znatne dodatne uštede ostvaruju i na »manualnom« radu koji je, tijekom do sad korištenog ručnog odvajanja organskih sirovina od nečistoća, ondje bilo potrebno uložiti u znatnim količinama.


– Cijeli se proces odvija u zatvorenom prostoru, odnosno u hali, a linija predobrade biorazgradiva otpada sastoji se od stroja – otvarača vrećica – kod kojeg nam je najvažnije bilo postići da se vrećice prilikom otvaranja ne drobe, odnosno ne usitnjavaju na premalene komade koji bi potom onečišćavali sam kompost. Tako otvorene i ispražnjene vrećice s biorazgradivim otpadom potom dolaze do drugog stroja – dinamičkog sita – koje učinkovito odvaja biorazgradivi otpad od ostataka plastike, ali i svih drugih nečistoća koje se mogu naći u prikupljenoj (bio)otpadnoj masi. Iz dinamičkog sita sve ono što padne na transportnu traku vodi se do magneta za odvajanje metalnih komada koji zajedno s plastikom izvučenom iz organske sirovine potom biva odložen u za to predviđeni kontejner, objasnio nam je Jurešić.


 Proizvodnju komposta i sve procese na Treskavcu odobrilo je Ministarstvo zaštite okoliša / Foto  PONIKVE

Proizvodnju komposta i sve procese na Treskavcu odobrilo je Ministarstvo zaštite okoliša / Foto PONIKVE


 


Zadovoljeni standardi


– »Pročišćeni« biorazgradivi otpad naposljetku završava na hrpi koju tek tad odvozimo na kompostiranje putem kojeg se, uz protek vremena koji je nužan za dobivanje kvalitetnog prirodnog prihrambenog materijala, dobiva naš visokokvalitetan kompost, nastavio je Jurešić napominjući i da njegovu kvalitetu kontinuirano kontroliraju za to ovlaštene institucije.
– Važno je reći da je proizvodnju komposta i sve procese kojima se na Treskavcu danas koristimo odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša te da se sve što se ondje čini provodi uz stalan nadzor certifikacijske kuće Bureau Veritas, koja kontrolira poštivanje ISO standarda. Analize komposta odrađuje Agronomski fakultet iz Zagreba, odnosno njegov Zavod za ishranu bilja rezultati čijih analiza, uključujući i oni najrecentniji od prije samo kojeg tjedna, pokazuju da je dobiven kompost »klase 1«. A to drugim riječima znači da se radi o »poboljšivaču tla koji se u poljoprivrednoj proizvodnji može koristiti u svrhu podizanja razine organske tvari u tlu kao i za poboljšanje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških značajki tla«, zaključuje naš sugovornik.


Kvalitetan kompost


Jurešić nam je predstavio i da se upravo ovih dana na Treskavcu, točnije u zoni njegove kompostane znatan dio ondje proizvedenog komposta pakira u vreće koje će otočani odskora besplatno moći preuzimati uz pomoć kupona koji će im na kućne adrese stići zajedno s računima za Ponikvine usluge za veljaču.
– U svakom slučaju, proizveden i stručno »izanaliziran« kompost već će za koji dan biti spreman za podjelu, pa svi korisnici naših usluga mogu biti sigurni da će i ove godine na poklon dobiti vrlo kvalitetan i stručno kontroliran organski materijal za prihranu svojih vrtova, zaključio je Jurešić.