Rastrošno i neetično

“Janje se jede od glave do repa”: Zašto bacamo većinu iskoristivih namirnica kod obožavane mesne delicije

Walter Salković

Foto Istock

Foto Istock

Veliki dio nekad iskoristivih namirnica, posebice iznutrice, danas se baca, što je rastrošno, neetično i u konačnici netradicionalnoCRES – Noć muzeja u Creskom muzeju obilježena je zanimljivim predavanjem nazvanim „Integralno janje: zaboravljena umjetnost jedenja od glave do repa“ koje je održala ravnateljica Jelena Dunato. U skladu s motom ovogodišnje manifestacije rekla je da muzeji jesu važni, ali je tradicija još važnija, pa je u svom predavanju podsjetila kako se nekad za jelo iskorištavao svaki dio ovce. 


Jelena Dunato / Foto: W. SALKOVIĆ


– Creska janjetina je popularna i ljubitelji dobre hrane znaju za nju, No, danas se u restoranima nude samo najbolji komadi mesa, dok se „manje vrijedni“ bacaju, što nije u skladu s tradicijom, naglasila je Dunato i ispričala priču o creskoj ovci pramenki, autohtonoj otočnoj pasmini.


Predavanje je popratila nizom fotografija tradicionalnih recepata od janjeće krvi i glave, preko iznutrica i pečene janjetine, do olita, slastice koja se spravlja od ovčjeg želuca. Osvrnula se i na današnju ponudu restorana koji najčešće nude pečenu janjetinu, eventualno na žaru i ispod peke. Novi načini pripreme su pohana janjetina za one koji nisu sigurni vole li uopće janjetinu, a u posljednje vrijeme proizvode se pašteta i kobasice od janjećeg mesa. Veliki dio nekad iskoristivih namirnica, posebice iznutrice, danas se baca, što je rastrošno, neetično i u konačnici netradicionalno. 


Nakon predavanja – degustacija
– Stari načini jedenja se nikad neće vratiti, tradicija je zapostavljena, a ne uvode se novi načini kuhanja, nema utjecaja drugih kuhinja ili visokog kulinarstva, zaključila je Dunato i, nakon teorijskog dijela okupljanja u muzeju, sve posjetitelje pozvala na kušanje domaćeg kruha, ovčjeg sira, janjeće paštete i kobasica.