Prava predsezona

Iza Krka je bogat vikend, a u sljedeća dva tjedna slijedi uživanje na – dva kotača

Mladen Trinajstić

Jučerašnja dječja biciklijada prva je u nizu bike vikend-manifestacija / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Jučerašnja dječja biciklijada prva je u nizu bike vikend-manifestacija / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Jučer je u Baški održana biciklijada za najmlađe, a sljedeće nedjelje na redu je »romantična«, 38 km duga biciklijada za odrasle, dok će ona najavljena za 28. lipnja biti po mjeri onih željnih adrenalinaKRK/BAŠKA  Protekli je vikend, i što se vremenskih prilika, ali i brojnosti održanih manifestacija tiče, napokon zamirisao na onu »pravu«, otočnu predsezonu. Toplo i sunčano vrijeme, ali i sve zamjetniju prisutnost turističkih kao i onih domaćih, vikend-posjetitelja Krčani su iskoristili za organiziranje kreativnih radionica na Kampilnu, i to u sklopu manifestacije kojom su članice udruge »Rukotvorine Krk« odlučile dati svoj doprinos nedavno proslavljenom Danu grada Krka.


Kako nam je, prezentirajući višednevni kreativni »moving« koji su na tom slikovitom gradskom trgu stvorile uvijek aktivne krčke kreativke, predstavila Zdenka Doma, predsjednica Udruge, okupljanje i stvaralačko druženje članova Rukotvorina s njihovim sugrađanima i sad već sve brojnijim posjetiteljima, nastavak je njihovih višegodišnjih nastojanja pridonošenja bogatstvu i sadržajnosti gradske kulturne svakodnevice, ali i atraktivnosti ljetnih programa namijenjenih posjetiteljima tog otočnog grada.


Poklon gradu Krku


Osim organizacije i provedbe besplatnih radionica posvećenih stvaranju ukrasnih predmeta od gline, članice Rukotvorina ovog su puta na Kamplinu, vođene svojim mentorom, riječkim umjetnikom i umjetničkim pedagogom prof. Borisom Roceom u djelo provele i akciju nazvanu »20RK20 – Poklon gradu Krku«.


Riječki umjetnik Boris Roce Krčankama je pomogao u izradi jednokratne peći za keramiku od otpadnih boca / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Riječki umjetnik Boris Roce Krčankama je pomogao u izradi jednokratne peći za keramiku od otpadnih boca / Snimio M. TRINAJSTIĆ
U središtu tog prigodnog događanja krčke su kreativke, od rabljenih staklenih boca najprije izgradile veliku jednokratnu peć za keramiku koju su potom iskoristile za termičko dovršavanje, odnosno pečenje priređene keramike, među ostalim i povećeg keramičkog modela Frankopanskog kaštela koji su, kao trajnu uspomenu na taj njihov projekt, namijenile darovati svome gradu, u povodu njegova dana.


Kamplin je ugostio kreativce koji su od gline oblikovali krčki kaštel / Foto M. TRINAJSTIĆ

Kamplin je ugostio kreativce koji su od gline oblikovali krčki kaštel / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


»Mala« biciklijada


A u Baški se pak, tijekom nedjeljnog prijepodneva, održala prva u nizu za lipanj isplaniranih biciklijada – ona koju su organizatori iz TZ-a otoka Krka i svih lokalnih TZ-ova namijenili obiteljima s mališanima. Male i velike sudionice i sudionike prve od tri najavljene biciklijade uklopljene u projekt »Krk Bike Story«, domaće i gostujuće »dvokotačne« klince i klinceze u pratnji njihovih također pedaliranjem pogonjenih mama i tata organizatori ovog događanja proveli su rutom koju je osmislio Nikola Radovčić, promotor cikloturizma i organizator vođenih vožnji iz »Krk Bike Centra«, i to duž mališanima prilagođenog, fizički nezahtjevnonog terena uz Velu riku i okolna mjesta na području općine Baška.


Kreativne »keramičarske« radionice organizirale su članice udruge Rukotvorine Krk / Foto M. TRINAJSTIĆ

Kreativne »keramičarske« radionice organizirale su članice udruge Rukotvorine Krk / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Odzivom sudionika zadovoljni Radovčić kojemu je na startu opuštenog nedjeljnog sportsko-rekrativnog obiteljskog druženja podršku dala i direktorica otočnog TZ-a Majda Šale, naglasio je da će, osim u jučer realiziranoj dječjoj, u nadolazećim vikendima ljubitelji bicikliranja na Krku još moći guštati i u ponešto zahtjevnijim, također vođenim bike-turama.


Uz ostalo, u planu je i ona »romantična« koja će iduće nedjelje, 21. lipnja sudionke provesti 38 kilometara dugim potezom idealnim za parove, a koja uključuje posjet Etnokući Kornić, degustaciju Vrbničke žlahtine te opuštajuću vožnju uz more (na »trasi« Krk – Kornić – Vrbnik – Punat – Krk).


Majda Šale i Nikola Radovčić na startu jučerašnje biciklijade / Foto M. TRINAJSTIĆ

Majda Šale i Nikola Radovčić na startu jučerašnje biciklijade / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Raj za bicikliste


Radovčić i Šale podsjetili su nas i da će završna, najzahtjevnija te adrenalinom nabijena biciklijada najavljena za nedjelju, 28. lipnja, te da je njezina ruta: Njivice – Omišalj – Dubova staza – kapelica kod Magriža – Biserujka – Sužan – crkva sv. Petra iznad Gabonjina – Turčići – Malinska – Rajski put – Njivice. Sve ove manifestacije pokazuju da je otok Krk, sa svojom razgranatom mrežom raznovrsnih biciklističkih staza, pravi raj za ljubitelje bicikliranja odnosno zdravog i aktivnog života te da je pogodan za sve uzraste biciklista, zaključio je Radovčić uvjeren da će, zahuktavanjem sezone, na Krku sve zamjetnijima postajati i oni krčki gosti koji će, osim za guštanje u čarima otočnih plaža, vremena naći iz za upoznavanje bodulskih outdoor aduta.