Školsko natjecanje

Iz krčke škole se širili mirisi od kojih su svima rasle zazubice, provjerili smo što se kuhalo

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Svrha natjecanja bila je zainteresirati ali i osvjestiti učenike o svim kvalitetama, značajkama i vrijednostima tradicijske gastronomije njihova otoka



Iz ugostiteljskog praktikuma krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir danas su se širili mirisi od kojih su svima, a posebice ljubiteljima domaće, otočne gastronomije, rasle zazubice.


Krivci za to bili su budući ugostitelji, učenici završnih razreda kuharskog usmjerenja koji su sudjelovali u po prvi puta upriličenom školskom strukovnom natjecanju u kuharstvu.


– Školsko natjecanje, osim kao prigodu da učenici pokažu što su tijekom svog dosadašnjeg školovanja naučili, osmislili smo i u djelo proveli i kao svojevrsnu promocijsku aktivnost za samu kuharsku struku, objasnili su nam nastavnik kuharstva i mentor kulinarstvu posvećenih mladih otočanki i otočana, chef Saša Bešlić te ravnateljica spomenute srednjoškolske ustanove, prof. Gordija Marijan.




Posebnost ovog natjecanja, a rekao bih i njegova “dodana vrijednost”, ogleda se u činjenici da smo ga posvetili domaćoj, tradicijskoj otočnoj gastronomiji pa se tako desetak sudionika, natječući se u parovima, danas ovdje ogleda u spravljanju krčkih šurlica s gulašom, jednako kao i svima na ovom otoku poznatoga i omiljenog presnaca, objasnio nam je Bešlić.


Koja je svrha ovog natjecanja


Svrha takvog natjecanja, nastavlja iskusni kulinarski znalac, bila je i zainteresirati ali i osvjestiti učenike o svim kvalitetama, značajkama i vrijednostima tradicijske gastronomije njihova otoka te ih pri tom potaknuti da i sami u budućnosti nastave proučavati kulinarske dosege svojih predaka.


Maturanti koji se danas natječu, već kroz dva mjeseca izaći će na tržište rada pa im kroz ovakvo natjecanje želimo pomoći da svoja znanja i vještine čim bolje i kvalitetnije implementiraju u svoje buduće svakodnevne poslove, a koje će siguran sam, svi brzo pronaći u kuhinjama otočnih hotela i restorana.



A da su aspiracije na planu pridonošenja unapređenju i podizanju razine prepoznatljivosti otočne gastronomije ondje uistinu ozbiljne potvrđuje i činjenica da su krčki prosvjetari u organizaciju i provedbu ovog školskog natjecanja uključili i “realni sektor”, prokušane i dokazane kuharske znalce iz više otočnih ugostiteljskih objekata kojima je povjereno žiriranje rada mladih kuhara, kao i valoriziranje na natjecanju spravljenih bodulskih delicija.


Ocjenjivačku komisiju, koja je osim finalnih proizvoda višestanog kuhanja i pečenja, budno pratila, nadzirala i vredenovala sve što se u kuhinji događalo (ocjenjujući organizaciju rada, higijenu, iskoristivost namirnica kao i tehničku potkovanost samih sudionika školskog ogleda) činili su tako Nenad Šabalja iz hotela Vila Margaret iz Malinske, Ivica Lužina, vlasnik i chef krčkog restorana Portela kao i Filip Čubranić, voditelj slastičarstva u Pekari Vrbnik.


Tko je sve odmjeravao znanja i vještine


Očekivanja i nadanja nas organizatora idu za tim da ovo natjecanje u budućnosti izraste u veću i “širu” manifestaciju koja će, osim prikazu znanja i vještina mladih kuharica i kuhara, težiti i ka demonstraciji znanja njihovih kolaga konobara, a ništa nebismo imali protiv i da nam se u takvim htijenjima priključi i širi krug otočnih ugostitelja koji bi događanje mogli iskoristiti i kao novu gastro manifestaciju, odnosno umnogome originalan doprinos brendiranju otočne gastronomije, napomeuo je Bešlić.


Pri tom je istaknuo i da lokalna odnosno tradicijska gastronomija čini važan segment redovnog nastavnog procesa koji se odrađuje u krčkoj školi.


U samom natjecanju, spomenimo i to, svoja su znanja i vještine odmjeravali učenici Josip Fijačko, Boris Mršić, Josip Brusić, Kristian Kobrehel, Vigo Nadal Buweden, Filip Blažić, Petra Žgombić, Luka Blažanović, Gabriel Bajčić i Nino Bobovčan.


Najbolji među njima, istakla je pak ravnateljica Marijan, nagrađeni su vrijednim nagradama, među ostalim i knjigama kojima je prvo školsko kulinarsko natjecanje podržano od Turističke zajednice otoka Krka, a čiji su predstavnici sudionicima osigurali primjerke knjige “50 delicija zlatog otoka” izdane u nakladi upravo spomenute turističke ustanove.


Ravnateljca Marijan je napomenula i da je strukovno natjecanje školski doprinos skorašnjem obilježavanju Dana Europe.


– Europska je komisija ovu godinu proglasila godinom vještina pa smo i mi ovim programom željeli doprinjeti nastojanjima promicanja i poticanja potrebe njihova stjecanja, uz ostalo i kroz cjeloživotno obrazovanje programi kojega se već neko vrijeme provode u našoj školi, zaključila je ravnateljica.


Novi zanimljiv gastro projekt


Osim organizacijom školskog natjecanja i njime iskazanog htijenja da se očuva i promovira krčka tradicijska gastronomija te ujedno i popularizira ugostiteljska struka, srednjoškolski su nam prosvjetari otkrili i da već neko vrijeme rade na novom zanimljivom gastro projektu.


– Sredinom svibnja plan nam je u djelo također premijerno provesti novu radionicu namijenjenu našim maturantima, budućim studenticama i studentima, otkrili su nam Marijan i Bešlić.


Ovaj posljednje spomenuti objasnio nam je da će učenici kuharskog smjera u toj priogodi svojim školskim kolegama – gimnazijalcima, hotelijerima, ekonomistima i svim ostalima koji na jesen planiraju krenuti na studij održati prigodnu kratku edukaciju spravljanja osnovnih, jeftinih, jednostavnih ali i kvalitetnih jela iz “studentskog menija” a koji se, kaže chef Bešlić, ne mora baš uvijek temeljiti na kruhu i pašteti, hrenovkama i sličnim klasicima studenstke gastronomije!