TRADICIONALNI IZBOR

Ivan Kosić Kosar i Marin Bubanj kandidati za Najbodula 2021.

Mladen Trinajstić

U akciji koju 11. put organiziraju udruga Krčka beseda i portal otok-krk.org, »iskristalizirala« su se imena 82-godišnjeg sopca iz Pinezića, predanog promicatelja otočne glazbene baštine te 41-godišnjeg vatrogasca iz Omišlja koji se posebno iskazao u pomaganju potresom porušenoj BanijiKRK – Ivan Kosić Kosar iz Pinezića i Marin Bubanj iz Omišlja kandidati su na ovogodišnjem izboru osobe godine otoka Krka – tradicionalnoj akciji koju i ove godine, jedanaesti put zaredom organiziraju predstavnici Multimedijalne udruge Krčka beseda i internetskog portala otok-krk.org. Nakon što je proteklih tjedana javnost imala mogućnost predlaganja onih za koje, zbog nekog razloga drže da zavređuju ponijeti prestižan i laskav naslov »najbodula« 2021. godine, u netom zaključenom postupku »iskristalizirala« su se imena upravo spomenute dvojice lokalnoj javnosti zasigurno dobro poznatih otočana.


Promotor sopnje i kanta


Sve kriterije i pravila izbora, rekao nam je Milovan Kirinčić, glavni urednik krčkog info-portala, ispunio je tako 82-godišnji sopac, iskusni i predani širitelj i promicatelj sopnje, kanta i svega onog što se vezuje uz tradicionalnu glazbu otoka Krka i šireg područja sjevernog Jadrana. – Ive Kosar svojim je istančanim sluhom te visokim i snažnim glasom već sa šest godina počeo kantat, a po njegovom kazivanju, najviše je vremena s njim kantala i učila ga domaćem kantu njegova baba Ante. Kasnije je svom ocu, također sopcu, kriomice počeo uzimati sopelu i sam se učiti sost – dio je teksta obrazloženja prihvaćanja Kosarove kandidature za naslov osobe godine. U predstavljanju tog kandidata organizatori ove uvijek zanimljive te od otočana odlično prihvaćene akcije navode i da je Kosić davno postao jedan od najvrsnijih krčkih sopaca, kantura, ali i tancura te da je u desetljećima svog predanog djelovanja na čuvanju i njegovanju tradicijske baštine svoga kraja nastupao za folklorna društva iz Vrha, Skrpčića, Pinezića i Kornića.


Jedan od elemenata koji Kosića čine »posebnijim« od mnogih drugih danas aktivnih krčkih sopaca jest i onaj da je 1988. godine bio jedan od glavnih pokretača Udruženja sopaca otoka Krka čijim je predsjednikom ostao do današnjih dana. Kosar je generacije mladih sopaca iz Šotoventa, Vrha, Kornića i ostalih dijelova otoka učio vještini sopnje, a mnogima je i danas uzor. Snimio je više nosača zvuka, izdao je knjigu notnih zapisa »Kosari« koja i danas služi kao udžbenik za učenje sopnje i kanta. – U današnjem vremenu globalizacije koja pred sobom uništava mnoge tradicijske vrijednosti, prepoznajemo veliku važnost izvornih kazivača, sopaca i kantura kao što je Ive Kosar, istaknuo je govoreći o tom kandidatu za naslov osobe godine Kirinčić, naglasivši da su takvi pojedinci nezamjenjiv izvor informacija sakupljačima narodnog blaga u nastojanjima da očuvaju tradicijsku baštinu. Upravo s namjerom da se spasi krčka glazbena baština, inicijativom Iva Kosića Kosara ove je godine pokrenuta i škola kanta koja za cilj ima naučiti mlade umijeću dvoglasnog pjevanja u sustavu tijesnih intervala, tzv. Istarskoj ljestvici.


Plemeniti vatrogasac
Drugi pak kandidat, Marin Bubanj iz Omišlja, 41-godišnji je vatrogasac-vozač zaposlen u postrojenju JANAF-a. Aktivni je operativac Dobrovoljnog vatrogasnog društva Njivice te vijećnik Općine Omišalj u ovom mandatu. Razlog zašto su ga predložili za titulu osobe godine otoka Krka, poznavatelji Bubnjeva »lika i djela« ponajprije vide u njegovom društvenom angažmanu, budući da je ovaj Omišljan ponajprije priznat i prepoznat kroz svoj humanitarni angažman iskazan u brojnim akcijama.


– Već u prvim satima nakon potresa, Bubanj je pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja potrepština za unesrećene na području Banovine te se, zajedno s kolegama iz DVD-a Njivice i ostalima koji su ponudili svoju pomoć, potom iskazao u dostavi prikupljenih namirnica i drugog materijala potrebitima u Petrinji i okolici, kaže Kiriničić. Nadalje, iako se prilikom odabira kandidata ne uzima u obzir postignuće u poslu koji profesionalno obavljaju, ipak je važno istaknuti i da je Marin kao vatrogasac Janafa danima vrijedno radio na potresom pogođenom području, i to na sanaciji porušenih i oštećenih objekata. Nakon radnog vremena, pomagao je u razvoženju i podjeli potrepština pristiglih s Krka. Za ovu svoju nesebičnu aktivnost i angažman Bubanj je nagrađen godišnjom nagradom Općine Omišalj. Također, vrijednim spomena provoditelji izbora najotočana 2021. drže i njegovo sudjelovanje u humanitarnoj akciji »Vratimo palčiće u Petrovu« pokrenute nakon potresa u Zagrebu, tijekom koje je donirao novac od prodaje vatrogasne kacige koju je njegov stric, također vatrogasac iz New Jerseya, zadužio nakon raščišćavanja ruševina blizanaca World Trade Centra poslije napada 11. rujna 2001., a koju je Marin dobio na dar. Kaciga se danas nalazi u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.


Nakon odluke koja će uslijediti na Božić, svečana dodjela priznanja onome tko od spomenute dvojice dobije veću podršku bit će, već tradicionalno, upriličena na blagdan Sveta Tri Kralja, ukoliko takvo okupljanje budu omogućavale epidemiološke prilike.


Glasanje od 15. do 24. prosinca


– Poštujući potpunu otvorenost i demokratičnost postupka izbora osobe godine, svi čitatelji našega portala u narednim danima mogu nam uputiti svoje eventulane (potpisane) primjedbe na predložene kandidate, i to sve do petka, 10. prosinca. Postupak glasanja u ovogodišnjoj akciji službeno će se »otvoriti« 15. prosinca, a svi koji osjete potrebu nekom od spomenutih dati svoj glas, to će moći učeniti sve do petka, 24. prosinca tako da ćemo, već tradicionalno, i ove godine na sam Božić doznati tko je osoba godine otoka Krka 2021. godine, najavio je Kirinčić.