Kanalizacija tekla u more

Incident na Krku! Komunalci reagirali na lokalitetu gdje se u ispustu u more “nešto događa”

Mladen Trinajstić

Lokacija Peltastis na otoku Krku: Proteklog vikenda došlo je do (eko)incidenta u plićaku

Lokacija Peltastis na otoku Krku: Proteklog vikenda došlo je do (eko)incidenta u plićaku

Poklopac kanalizacije bio je devastiran i razbijen. Nakon otkrića tog puknuća, plastični je poklopac saniran, objasnili su iz otočnog komunalnog poduzećaŠILO – Proteklog su vikenda u blizini poznate ronilačke lokacije Peltastis, između Klimna i Šila na otoku Krku, ronioci na obali zatekli poprilično neugodan i zabrinjavajući prizor.


Kako nam je predstavljeno od svjedoka incidenta dokumentiranog dostavljenim nam fotografijama, u blizini mjesta gdje se već neko vrijeme nalazi pročistač otpadnih voda i gradi njegov budući biološki segment kojim će se obrađivati otpadne vode iz kanalizacijskog sustava obalnih naselja s područja Općine Dobrinj, ljubitelji podmorja svjedočili su ispuštanju kanalizacijskih voda direktno u more, u plićak tog lokaliteta. Što se ondje i zašto događa odmah po primitku fotografija s, u najmanju ruku, zabrinjavajućim prizorima provjerili smo kod za tu tematiku mjerodavnih predstavnika otočne komunalne kompanije “Ponikve voda” koja gradi i upravlja svim dijelovima otočne mreže sustava zbrinjavanja otpadnih voda.


Neobične okolnosti


Potvrdu incidenta dobili smo od direktora otočnog komunalca Nevena Hržića koji nam je uz pomoć svojih suradnika predstavio i pomalo neobične okolnosti u kojima je do ovog puta svjedocima popraćenog izlijevanja otpadnih voda u more ondje došlo.


Lokacija Peltastis: Onečišćeno more na mjestu gdje je podmorski ispust pročistača otpadnih voda / Snimio čitatelj

Onečišćeno more na mjestu gdje je podmorski ispust pročistača otpadnih voda
– Na ulazu u podmorski ispust prethodno mehanički obrađenih otpadnih voda postoji odzračno okno, s otvorom za ulazak u sam ispust koji inače, u normalnim okolnostima, služi tek za njegovog čišćenje, održavanje i inspekciju, odgovor je koji nam je dostavljen od čelnika Ponikava. Spomenuto ulazno okno je s njegove gornje strane zatvoreno “slijepom prirubnicom” koja je u ovom slučaju napravljena od plastičnog materijala. Slijepa prirubnica, inače, može biti izrađena i od metala odnosno inoksa, a u ovom slučaju je korištena ona njezina plastična varijanta jer na tom mjestu nema velikih tlakova, a i materijal je sam po sebi otporniji na koroziju do koje neizbježno dolazi utjecajem mora i otpadnih voda, objašnjavaju nam u svom očitovanju na naš upit predstavnici krčke komunalne tvrtke.


Namjerno oštećenje


Međutim, iz nekog razloga, slijepa prirubnica ili da je jednostavnije opišemo – poklopac, devastiran je i razbijen. Nakon otkrića tog puknuća plastični je poklopac saniran, predstavljaju nam nadalje iz otočnog komunalnog poduzeća odakle doznajemo i da ovo nije prvi takav incident.


Lani je već na istome mjestu jednom bilo zabilježeno isto “događanje”, kad je isti takav plastični poklopac koji nije izložen nikakvim tlakovima propustio slijedom oštećenja koja su na njemu mogla nastati samo nečijim činjenjem, za pretpostaviti uz pomoć čekića ili odvijača, kazuju nam upućeni komunalci otkrivajući da je i ovog puta poklopac u šahti koja se njegovim puknućem počela puniti otpadnim vodama (i koje su se potom kraće vrijeme nekontrolirano ulijevale u more) oštećen sličnim postupcima. Poklopac je saniran, a zbog neočekivanih problema, odnosno već drugog slučaja devastacije istog poklopca, on će u najkraćem mogućem roku biti zamijenjen njegovom inačicom od značajno čvršćeg i otpornijeg nehrđajućeg metala, zaključuju predstavnici tvrtke Ponikve voda, navodeći da su i u ovom slučaju reagirali odmah po spoznaji da se na lokalitetu gdje podmorski ispust ulazi u more “nešto događa”.