Gradsko vijeće Malog Lošinja: Devčić predsjednik s podrškom HDZ-a

Bojan Purić

Za prvu potpredsjednicu Vijeća izabrana je HDZ-ovka Marijana Dragoslavić, a nakon nešto više rasprave drugi potpredsjednik postao je Elvis Živković (HNS)MALI LOŠINJ – Nositelj nestranačke liste na prošlim izborima Dubravko Devčić postao je predsjednik Gradskog vijeća Malog Lošinja. U novi saziv, sada trinaesteročlan (promjenama zakona, Lošinju je lokalni parlament smanjen za dvije osobe), Devčićeva lista ušla je s tri mjesta, a po broju glasova bila je treća, iza HDZ-ove kojoj su pripala četiri mjesta te liste Marija Frankovića, nestranačkog kandidata u savezu sa SDP-om, kojoj su također pripala tri mjesta. Po jedno mjesto na izborima su dobili HNS, AM i HSLS.


Devčić je uoči konstituiranja jedini istaknuo kandidaturu za mjesto predsjednika, i to s podrškom Akcije mladih, što je ukupno značilo četiri glasa. Iz medijskih istupa bilo je jasno da ga Franković i kolege neće podržati, a da je HSLS-ovac Rudolf Ivković u savezu s Frankovićem, a kako je Devčić kazao da »postoje naznake« da će njegova kandidatura završiti uspješno, postalo je jasno da podršku traži u HDZ-u, iako su proteklih dana na tu temu u HDZ-u trapistički šutjeli.


Rasplitanje čvora


Kako će se rasplesti lošinjski politički čvor, postalo je posve jasno u prvim minutama konstituirajuće sjednice, pri glasanju za naizgled nebitne dužnosti članova Mandatne komisije – rezultat glasanja bio je 9:4, pri čemu su devetorku činili HDZ-ovci, vijećnici s Devčićeve liste, HNS i AM, a četvorku vijećnici s Frankovićeve liste i HSLS.
Takav je bio i rezultat glasanja za novog predsjednika, pri čemu je potrebnih pet potpisa dao trojac s Devčićeve liste te Lidija Bandalo (AM) i Elvis Živković (HNS). Za prvu potpredsjednicu Vijeća izabrana je HDZ-ovka Marijana Dragoslavić, također rezultatom 9:4, dok je pri izboru drugog potpredsjednika bilo više rasprave. Većinski blok kandidirao je Živkovića, a Mario Franković je kazao da bi prema poslovniku drugi potpredsjednik trebao biti iz manjine u Vijeću, dakle iz njegovog bloka. Nakon stanke za konzultacije, Franković je sa svoje liste za potpredsjednika predložio Željka Jovića (SDP), no sve je bilo jasno nakon što je u glasanju Živković dobio devet glasova.


Zahvala svima


Uoči završetka sjednice, izabran je, također s rezultatom 9:4, Odbor za statutarno-pravna pitanja – predsjednik Anto Nedić, Luigi Satalić (obojica HDZ), Andrino Maglievaz (IDS), Biljana Vojniković i Vedrana Spagnol (obje s Devčićeve liste). Ranije je u Odbor za izbor i imenovanja izabran predsjednik Daniel Kljaić (HDZ) te članovi Martina Kalac (Devčićeva lista) i Branko Domac (PGS).
Devčić je u nastupnom govoru zahvalio biračima, Akciji mladih i drugima koji su podržali njegovu kandidaturu, ali i onima koji to nisu učinili, kazavši da to »daje mogućnost da u budućem radu dokaže da daje ruku suradnje svima« i da će svaki dobar prijedlog od koristi građanima, bilo kojeg vijećnika, biti prihvaćen.


Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ), koja je u drugom izbornom krugu pobijedila Frankovića, a u prvom Devčića, kazala je da se nada da će se »javni prostor očistiti od negativnog naboja koji ga okružuje posljednjih mjeseci«, ali i da joj ova sjednica »ne ulijeva sigurnost u to«.


Franković ipak sudjelovao

Iako je prije nekoliko dana najavio da će ga u prve dvije godine u Vijeću zamjenjivati Katarina Golubović, ipak je na konstituirajućoj sjednici sudjelovao Mario Franković. Nakon sjednice najavio je da će ga Katarina Golubović zamijeniti na jednoj od sljedećih sjednica.