Kolegij gradonačelnika

Grad Krk sufinancira troškove prijevoza djece na treninge i aktivnosti, kao i program Eko-škole

Mladen Trinajstić

Foto OŠ Fran Krsto Frankopan Krk

Foto OŠ Fran Krsto Frankopan KrkNa ovotjednom kolegiju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića čelnik izvršne vlasti tog otočnog Grada, tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti, usvojio je prijedlog nove Odluke o sufinanciranju prijevoza kojom su utvrđeni uvjeti, visina i postupak ostvarivanja prava na sufinanciranje dijela troškova prijevoza djece koja su uključena u aktivnosti sporta i kulture te putuju na treninge izvan otoka Krka.


Troškovi prijevoza uglavnom mladih sportašica i sportaša koji su članovi sportskih klubova i društava koja djeluju izvan njihova otoka, od sad će se sufinancirati u iznosu od 0,10 eura po prijeđenom kilometru.


Do sad je ta naknada prijevoznih troškova koje s ciljem uključivanja svojih mališana u rad izvanotočnih sportskih i kulturnih klubova i društava bila određena u vrijednosti 0,05 eura iliti nekadašnjih 0,40 kn po kilometru.
Spomenuta će se naknada prijevoznih troškova mladih sposrtašica i sportaša ostvarivati temeljem mjesečno zaprimljenog pisanog izvješća udruge ili ustanove o prisutnosti djeteta koje je nositelj ovog prava na redovitim treninzima.


Sam zahtjev za sufinanciranje prijevoza, prema Gradskoj upravi, podnijeti mora roditelj odnosno zakonski skrbnik djeteta.


Program Eko-škole


U istoj je prigodi, na redovnom tjednom radnom sastanku gradonačelnika i njegovih najbližih suradnika iz svih odsjeka Gradske uprave prihvaćen i Sporazum o suradnji u provođenju međunarodnog programa Eko-škole u Republici Hrvatskoj za 2024. godinu, a koji je na gradonačelnikov stol stigao temeljem inicijative čelništava krčke Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Krk.


Budući da obje odgojno-obrazovne ustanove već godinama uživaju status Eko-škole odnosno Eko-vrtića, Grad će na račun “Udruge Lijepa naša” iz Zagreba, zadužene i ovlaštene za provedbu ovog međunarodnoga programa u našoj zemlji, i ove godine uplatiti godišnju članarinu, i to u iznosu od 1.062 eura.


Riječ je o danas najpoznatijem i najpriznatijem statusu kojim se potvrđuje model odgoja i obrazovanja okrenut i posvećen tematici ekologije, odnosno zaštite okoliša i održivoga razvoja.


Sukladno sporazumu ali i već uhodanom modelu provedbe takvih odgojno-obrazovnih postulata u aktivnosti koje se provode u spomenutoj otočnoj školi odnosno dječjem vrtiću, obje će ustanove (koje brigu o okolišu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja) i ove godine steći pravo na povelju o statusu Eko-škole/vrtića te Zelenu zastavu s logotipom ove međunarodne inicijative.


Gerontodomaćicama povećanje plaća


Na kolegiju je izdana suglasnost Gradskom društvu Crvenog križa Krka za korekciju osnovice s ciljem povećanja plaća za od te organizacije angažirane gerontodomaćice, kako zbog sve većeg obima posla za kojeg su provoditeljice programa “Briga u kući” zadužene, tako i zbog viših troškova života.