PROSLAVA ANDRINJE

Godišnje nagrade Općine Punat tvrtki Sea Help Adria, Brodogradilištu Punat i klapi Rašketa

Mladen Trinajstić

Marinko Žic, Miloš Orlić, Nikica Linardić, Daniel Strčić i Mladen Juranić / Foto Općina Punat

Marinko Žic, Miloš Orlić, Nikica Linardić, Daniel Strčić i Mladen Juranić / Foto Općina Punat

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Punat uručene su nagrade ovogodišnjim općinskim laureatimaSvečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Punat danas je proslavljena Andrinja. Dan općine i župe Punat i ovog je puta obogaćen bio već otpočelim, višednevnim sportskim, kulturnim i glazbenim programima posvećenim nebeskom zaštitniku te krčke lokalne zajednice, dok je onaj formalniji, današnji dio slavlja obuhvatio svečanost u sklopu koje su žitelji Punta i Stare Baške, predvođeni čelništvom svoje lokalne uprave, u društvu s gostima i uzvanicima općinskim nagradama i priznanjima nagradili sve koji su ostavili trag u puntarskoj svakodnevici te pridonijeli kvaliteti i sadržajnosti života stanovnika tog dijela otoka Krka.


Iz ruku predsjednika Općinskog vijeća dr. Gorana Gržančića i općinskog načelnika Daniela Strčića godišnje nagrade Općine Punat danas su tako uručene predstavnicima tvrtki Sea Help Adria i Brodogradilišta Punat, kao i članovima klape Rašketa.


Prvospomenuta kompanija sa sjedištem u Puntu vrijedno općinsko priznanje dobila je temeljem prijedloga puntarske ispostave Lučke kapetanije Rijeka, a zbog iznimnog doprinosa njenih djelatnika u brojnim akcijama spašavanja osoba na moru tijekom ove godine.
Sve te aktivnosti, napomenuto je u ovoj prigodi, bile su od osobitog značaja za opću sigurnost moru, a posredno i za razvoj, unapređenje i promociju Općine Punat.


Otočni promotori


Drugi laureati – puntarski brodograditelji koje je ondje predstavljao direktor škvera Mario Wagner, godišnjom općinskom nagradom ovjenčani su povodom obilježavanja 100. obljetnice postojanja i usješnog rada tvrtke koja se, naglašeno je, ističe dugogodišnjom tradicijom i ulaganjima u održivi razvoj svog poslovanja.


Raspjevani otočni promotori klapskog glazbenog izričaja godišnjom nagradom Općine Punat na današnjoj svečanoj sjednici upriličenoj u velikoj sali Narodnmog doma nagrađeni su pak povodom obilježavanja 25. godišnjice njihovog kontinuiranog rada i pridonošenja promociji klapskog izričaja primorskog i otočnoga kraja.


Osim godišnjim nagradama, predstavnici lokalne uprave Punta na dan svoje općine zahvalnicama su još nagradili i neke zaslužnike, među kojima i svoga sumještana Brunu Brnjakovića.


Spomentom je zahvalnica pripala slijedom njegova poštenja iskazanog prilikom pronalaska tuđeg novčanika s većom svotom novca, a koje je potvrdio uloženim trudom u pronalaženje njegova vlasnika i vraćanja novca.


Time je, istaknuo je u ovoj prilici općinski načelnik koji je s još četvero vijećnika ujedno bio i predlagač ovog dobitnika, Brnjaković pridonio ugledu Općine Punat.


Zahvalnice su danas uručene i Draganu Pajiću te Reneu Urbanu kao i tvrtki Emergensea, a koje su zaslužene njihovim zajedničkim hrabrim i nesebičnim sudjelovanjem u uspješnoj akciji spašavanja osmero čeških turista-jedriličara koji su, u uvjetima orkanske bure, spašeni nakon teškog brodoloma blizu Stare Baške.


Prigodno obraćanje


Spomenimo da je okupljanje i druženje sa svojim sumještanima i njihovim gostima općinski načelnik Daniel Strčić iskoristio i za prigodno obraćanje.


Uz napomenu da proslavu neće »opterećivati« nabrajanjem realiziranih projekata i u njih uloženih sredstava, a koja su svima predstavljena u prigodno objavljenom općinskom godišnjaku, načelnik je u ovoj prilici ustvrdio tek da je sve što se u Puntu i Staroj Baški u protekloj godini radilo i gradilo bilo činjeno zbog ljudi, stanovnika te krčke lokalne zajednice.


– Imamo mještane koji u 21. stoljeću do svojih kuća dolaze preko makadama. Radi njih asfaltiramo ceste. Imamo i vlasnike zemljišta koji žele riješiti svoje ili stambeno pitanje svoje djece.


Za njih gradimo i komunalno opremamo nove ceste. Imamo ljude koji, pogotovo ljeti, nemaju gdje parkirati. Za njih smo uređivali i otvarali nova parkirališta.


Za našu djecu i njihove roditelje, bake i djedove ulagali smo u dječja igrališta. Za mještane i posjetitelje Stare Baške koji su vozili po nesigurnoj cesti postavili smo novu cestovnu sigurnosnu ogradu.


Za Starobašćane smo pokrenuli i ulaganja u rekonstrukciju stare škole i njenu tranformaciju u budući društveno-kulturni centar.


Gradili smo nogostupe da pješaci mogu sigurnije stići na svoja odredišta, gradili smo vodoopskrbnu mrežu, optiku i još mnogo toga.


Svi ti projekti i sve aktivnosti vrijede puno više od u njih uloženih milijuna. Bitni su ljudi kojima je našim radom riješen neki problem ili poboljšan standard – istaknuo je u svom govoru Strčić, napomenuvši da će projekata i ulaganja »u ljude i njihove potrebe« na području Općine Punat i dogodine biti mnogo.


Smotra klapa u petak


Prije svjetovnog slavljenja Dana Općine, vjernici tog otočnog lokalnog središta svog su se nebeskog patrona sjetili i utjecali mu se tijekom svečanog večernjeg crkvenog djela programa, misnog slavlja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.


Završnica cjelotjednog obilježavanja dana župe i općine Punat, a koja je u prethodnim danima bilo obogaćena sportskim natjecanjima, scenskim izvedbama i projekcijama filmova za najmlađe kao i koncertnim nastupima domaćih i gostujućih estradnih izvođača, održat će se ovog petka, 2. prosinca.


Tada će, naime, s početkom od 20 sati, u školskoj sportskoj dvorani Područne škole Punat upriličena biti smotra klapa i to povodom obilježavanja jubileja općinskom nagradom danas ovjenčane klape Rašketa.


“Načelnički doručak”


Također povodom proslave Andrinje, aktualni općinski načelnik Daniel Strčić inicirao je danas prvi put upriličeno slavljeničko druženje sa svim svojim prethodnicima na toj važnoj i odgovornoj funkciji.


Prigodnom »načelničkom doručku«, održanom tijekom prijepodneva, odazvali su se svi živući bivši čelnici i čelnice – Marinko Žic, Miloš Orlić, Nikica Linardić i Mladen Juranić.


U društvu s Daneilom Strčićem, okupljeni su se u ovoj prilici prisjetili i svog preminulog kolege, Slavka Žica Pikola.


– Doručak s načelnicima organizirao sam kako bih na ovaj svečani dan za našu općinu odao poštovanje svim dosadašnjim načelnicima i poslao im poruku da nije zaboravljen njihov trud i zalaganje za napredak općine, a koje su svi redom ulagali tijekom njihovih mandata – naglasio je aktualni općinski načelnik Strčić.