Atraktivni Festival skulptura

FOTO Pješčani “Ratovi zvijezda” na Rajskoj plaži oduševili. Pobjedu odnijela skulptura naziva Borba Jedija

Hrvoje Hodak

Nagrađene fotografije i prvoplasirana "Borba Jedija"

Nagrađene fotografije i prvoplasirana "Borba Jedija"

Drugo mjesto pripalo je Antei Biskupović i Roberti Mikelić koje su iz loparskog pijeska oblikovale mudrog "Yodu"Na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu, omiljenoj ljetnoj destinaciji brojnih turista koji vole uživati u blagodatima slikovitih uvala i kilometarskih pješčanih plaža, završio je 11. po redu Festival skulpture u pijesku.


Renomirani mladi umjetnici iz Hrvatske i svijeta, njih devet, tijekom četiri dana intenzivnog rada pod suncem jedne od najljepših plaža na svijetu, u specifičnim uvjetima interakcije s kupačima, dovršili su svoje maštovite pješčane kreacije koje su ove godine tematski bile vezane uz “Ratove zvijezda”.


Foto galerija: Okončan još jedan Festival skulptura u pijesku Foto: Hrvoje Hodak


Pobjedu je, odlukom žirija, odnijela dinamična, razgranata skulptura impresivnih proporcija koja prikazuje Borbu Jedaja, rad kipara Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića, drugo mjesto pripalo je Antei Biskupović i Roberti Mikelić koje su iz loparskog pijeska oblikovale mudrog “Yodu”, dok je trećom proglašena skulptura “Darth Vader” Valentine Rašan.
U namjeri da ove privremene pješčane kreacije, podložne brzoj prirodnoj razgradnji, ipak ostanu trajno zabilježene, organizatori od samog začetka ovog jedinstvenog Festivala nagrađuju i najbolju fotografiju s temom loparskog pijeska. Ove je godine prvo mjesto pripalo Davoru Šaniću s fotografijom “Sandpunktura”, Marija Kordić potpisuje drugonagrađenu fotografiju “Sand Vader”, dok je trećom proglašena fotografija “Yoda Sand Master” Nade Pirc.


Treba svakako spomenuti i to da je krajem svibnja na šetnici pored Rajske plaže, u budućem Parku skulptura, postavljena i prva manja replika prošlogodišnje pobjedničke “Gusjenice” Petra Popijača, kojoj će se u proljeće 2023. pridružiti i umanjena replika skulpture “Borba Jedaja”.


Pri kraju svečanosti proglašenja pobjednika direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo, najprije se u ime organizatora zahvalio prof. Zlatku Kauzlariću Ataču idejnom začetniku ovog Festivala te umjetničkoj voditeljici, akademskoj kiparici Pauli Banić, koja je ponovno na Rajskoj plaži okupila kreativan tim umjetnika, a zatim je poimence zahvalio i svim sudionicima 11. Festivala skulpture u pijesku.


Prije završnog zajedničkog fotografiranja umjetnicima se obratio i načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc koji je izrazio svoje oduševljenje kreativnom energijom uloženom u ovaj site specific skulptorski projekt, istaknuvši njegovu nemjerljivu vrijednost u svjetskoj promociji loparskih pješčanih plaža. Zahvalivši umjetnicima koji su radili na skulpturama, svim suradnicima, fotografima, medijima, kao i organizatorima ove manifestacije, Centru za kulturu Lopar i Turističkoj zajednici općine Lopar, ne zaboravivši pritom spomenuti i loparske komunalce koji su svojim strojevima pripremili ovaj veliki atelje na otvorenom, Jakuc je 11. izdanje Festivala skulpture u pijesku proglasio zatvorenim.