"Istražujte s nama"

FOTO Najmlađi krčki istraživači na izložbi pokazali koliko je zanimljiv svijet koji nas okružuje

Mladen Trinajstić

Istraživačka grupa krčke škole širu javnost, a najviše djecu i mlade, žele zainteresirati za teme kojima se bave, a posebice za geologiju i paleontologijuU krčkoj galeriji Decumanus svojim su se sugrađanima prigodnom izložbom ovog vikenda predstavili članovi Istraživačke grupe koja djeluje pri Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan – Matičnoj školi Krk.


Izložbom nazvanom “Istražujte s nama” najmlađi krčki istraživači širu javnost, a najviše djecu i mlade, željeli su zainteresirati za teme kojima se i sami bavimo, a posebice za geologiju i paleontologiju, rekla je predstavljajući nam glavne motive i ciljeve upriličenja tog umnogome neobičnoga izložbenog projekta njihova voditeljica, učiteljica Karmela Vajdoher Žilić.

Željeli smo pokazati kako je i koliko zanimljiv svijet koji nas okružuje te na taj način djecu i mlade iz ovog grada, ali i s cijelog otoka, dodatno potaknuti na razmišljanje i naravno – istraživanje.


Na izložbi je, kroz brojne ondje izložene foto i video materijale, prikazan rad te školske istraživačke grupe.


U Decumanusu će Krčani tako u narednim danima moći razgledati fotografije snimljene podvodnim robotom te foto materijale s različitih istraživačkih putovanja i odrađenih terenskih akcija malih krčkih istraživačica i istraživača, nastavljaju organizatori i domaćini tog zanimljivog projekta.Izložene su, također, i fosilne životinje iz različitih geoloških razdoblja pribavljene na Svjetskoj izložbi minerala i fosila koja je održana Münchenu, a koju su ne tako davno članovi istraživačke grupe imali zadovoljstvo posjetiti.


Jednako tako, u brojne izloške uvršteni su i nalazi koje su maleni Krčani pronašli u Loparu, tijekom jednog od brojnih njihovih istraživačkih putovanja.Postav obuhvaća geode, pronađene lubanje, a izložen je i podvodni robot koji u svojim istraživanjima koriste znatiželjni osnovci, te mnogi drugi zanimljivi artefakti koji prikazuju rad i interese u ovoj prilici predstavljenih malih istraživača.


Izložba “Istražujte s nama”, priređena u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, svima će za obilazak i razgled biti na raspolaganju sve do 14. travnja, s time da će se postav moći razgledati od utorka do subote, u vremenu od 10 do 13 te od 18 do 20 sati.


Zainteresiranim predškolskim i školskim ustanovama biti će omogućen i posjet izložbi uz stručno vodstvo mladih istraživača, ali isključivo po prethodnom dogovoru s voditeljicom istraživača, (telefonom na 091 797 52 21).