Sporazum

Festival folklora nastavlja kružno putovanje otokom Krkom

Mladen TrinajstićKRK – »Obnavljajući« svoj svakih sedam godina i dosad sklapani sporazum o zajedničkom financiranju Festivala folklora otoka Krka, središnje i najstarije takve manifestacije na otoku čije se prvo izdanje daleke 1935. godine održalo u Omišlju, predstavnici svih otočnih jedinica lokalne samouprave proteklih su dana prihvatili novi prijedlog Sporazuma o sufinanciranju Festivala kojemu je glavni cilj očuvanje i promoviranje otočne foklorne baštine.


Sporazumom koji je na kolegiju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića dobio službenu podršku Grada Krka utvrđeno je da će, baš kao i dosad, Festival svake godine priređivati i ugošćivati druga krčka lokalna samouprava, i to prema redoslijedu Grad Krk, pa općine Malinska-Dubašnica, Omišalj, Dobrinj, Vrbnik, Baška i Punat. Ove je godine, kao posljednje u nizu liste domaćina definiranih po prethodnom sporazumu, red ugošćivanja foklorne manifestacije došao na Općinu Punat, dok će već iduće godine, započinjući novo sedmogodišnje kruženje Bodulijom, red domaćinstva iznova doći na Grad Krk.


Uz to, držeći se »folkoraške tematike«, odlučeno je da se Udruzi sopaca otoka Krka iz Pinezića dodijeli 5 tisuća kuna za izdavanje knjige notnih zapisa »Dvojkinje«. Taj rad Marijana Orlića, iskusnog otočnog sopca i kantura, vrijedno je monografsko djelo praćeno nosačem zvuka.
A ono, naglašeno je ovom prigodom, ima i funkciju udžbenika sviranja dvojkinja (iliti dvojnica) – tradicijskog glazbenog instrumenata koji se kroz niz aktivnosti svojih brojnih folklornih i kulturnih društava bore protiv zaborava narodnih pjesma i plesova Bodulije, dajući pritom nematerijalnoj baštini otoka zavidnu vitalnost.