Vijenci i svijeće

Evo kako je obilježen Dan branitelja Općine Lopar

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Predstavnici udruga ustraju na načelima istine, pravde i poštenjaPolaganjem vijenaca kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Loparu te paljenjem svijeća na posljednjim počivalištima umrlih loparskih branitelja, započelo je obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar.


Vijence su tom prigodom položile delegacije Udruge veterana Domovinskog rata (UVDR) Lopar, Općine Lopar, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rab, Hrvatskog časničkog zbora te Darko Logožar u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, dok je u ime Grada Raba obilježavanju Dana branitelja Općine Lopar prisustvovao pročelnik Denis Deželjin.


Nakon komemoracije na groblju, u prostoru župne crkve sv. Ivana Krstitelja služena je i sveta misa koju je predvodio loparski župnik vlč. Božidar Volarić.
On je u svojoj propovijedi naglasio koliko je hrvatskim braniteljima bilo važno u dramatičnim uvjetima ratne stvarnosti, strepnje nad vlastitim životom i životima bližnjih, ne odmaknuti se od načela istine, pravde i poštenja, sačuvati sebe i vlastitu vjeru odupirući se silini agresije i zla protiv kojeg su se borili.


Podsjetimo, UVDR Lopar osnovan je 27. siječnja 2007., a ovogodišnje obilježavanje Dana loparskih branitelja nastavljeno je održavanjem sjednice UVDR-a Lopar u prostoru Sportske dvorane Lopar, a obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar svojim su nastupima uveličali Loparski pučki pjevači i Ženska klapa Užanca.