Budućnost na vratima

Energetska konferencija na Krku. Stigao i robot za pranje solarnih panela

Mladen Trinajstić

Prezentacija rada robotskog sustava pranja fotonaponskih panela u Njivicama / Foto M. TRINAJSTIĆ

Prezentacija rada robotskog sustava pranja fotonaponskih panela u Njivicama / Foto M. TRINAJSTIĆ

Pranjem pijeska i ostalih nečistoća koje na solarne panele nanosi kiša, učinkovitost fotonaposkih ploča može se drastično povećati. Cilj prezentacije u Njivicama bio je, između ostalog, preciznije izmjeriti i ustanoviti učinkovitost takvih postupakaKRK – Proteklih je dana na Krku održano 13. izdanje Energetske konferencije otoka Krka, događanja kojeg sad već tradicionalno, u suradnji s brojnim domaćim ustanovama i organizacijama, organizira ekološka udruga Eko Kvarner. Suorganizator radnog okupljanja zagovaratelja i promicatelja obnovljivih izvora energije, ovog je puta bio Energetski institut Hrvoje Požar. U višednevnom radnom druženju, na prezentacijama i pratećim panel raspravama (dio kojih je bio upriličen i u Maloj vijećnici Grada Krka) uglavnom se prezentiralo rezultate projekta Solar Adria EUKI, kao i projekti uspostave energetski nezavisnih otoka na Mediteranu, s posebnim naglaskom na nastojanja te vrste koja se provode na Kvarneru.


Hibridna konferencija


– Konferencija je održana u hibridnom obliku, dio sudionika bio je na Krku fizički, dok nam se dio sudionika priključio virtualno, a svi zajedno planirane smo programe odnosno teme obrađivali u suradnji s Europskom klimatskom inicijativom, njemačkom organizacijom koja je upravo prošlog tjedna u Berlinu održala godišnju konferenciju, kojoj smo se i mi virtualno priključili, kazao nam je predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić. Napomenuo je i da je prilično zanimljiv višednevni program Energetske konferencije otoka Krka zaključen proteklog vikenda u Njivicama, prezentacijom novih tehnologija povezanih s pametnim dizalicama topline, ali i robota namijenjenih pranju solarnih panela.


– Ukupno je u radu konferencije sudjelovalo tridesetak domaćih i stranih eksperata koji su u ovoj prigodi “pretresli” brojne energetske teme, među ostalim i neke od brojnih tehnoloških noviteta koji danas već na dnevnoj osnovi korištenje obnovljivih izvora energije, posebice sunca, čine sve isplativijim, uz ostalo i kroz drastično skraćivanje perioda povrata ulaganja u nabavu i postavljanje potrebne “tehnike”, kaže Piršić.


Otvorena vrata krčkog “energetskog laboratorija” 


Vjeran Piršić već neko vrijeme i sam živi u energetski neovisnoj obiteljskoj kući koja je, zahvaljujući svemu što je u njoj ugrađeno, što se tek postavlja ili na njoj testira, postala svojevrsnim energetskim laboratorijem. Stoga je u okviru onferencije upravo u njoj upriličen i Dan otvorenih vrata Energetske zadruge otoka Krka u sklopu koje su se svi posjetitelji zainteresirani za korištenje zelene energije mogli informirati o projektima i planovima te organizacije, ali i mogućnostima koje im na tom planu već danas stoje na raspolaganju.

Najnovija tehnologija


– Uz neke već postojeće tehnologije, veoma kvalitetne fotonaponske panele, ali i baterijske sustave za pohranu električne energije, kao i već postojeće tehnologije punionica elektrovozila, ovdje smo prezentirali i tehnologiju odnosno karakteristike novih “pametnih” dizalica topline koje omogućuju i do 60-postotnu uštedu energije u odnosu na potrošnju koju su do sad imali oni konvencionalni takvi uređaji, objašnjava.


Ovo događanje, kaže, iskorišteno je i za prezentaciju robotskih uređaja koji se proizvode u Izraelu, a koji se posredstvom domaćih tvrtki posvećenih održavanju fotonaponskih panela već koriste i u nas.


Predsjednik udruge Eko Kvarner zadovoljan konferencijom - Vjeran Piršić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Predsjednik udruge Eko Kvarner zadovoljan konferencijom – Vjeran Piršić / Foto M. TRINAJSTIĆ


– Pranjem pijeska i ostalih nečistoća koje na solarne panele nanosi kiša učinkovitost fotonaposkih ploča može drastično povećati. Uz sve to, na više no uspješnoj konferencij,i prezentirali smo i nova softverska rješenja namijenjena povezivanju objekata opremljenih fotonaponskim uređajima, a time i razmjeni iz obnovljivih izvora proizvedene energije radi postizanja čim učinkovitijeg i svima isplativijeg sustava “zajedničkog” umenjenja energetskih troškova.


– Što se same prezentacije robotskog načina pranja fotonaponskih panela tiče, cilj nam je između ostalog bilo preciznije izmjeriti i ustanoviti učinkovitost takvih postupaka kroz mjerenje i usporedbu proizvodnje električne struje iz takvog sustava prije i poslije njegova pranja, objasnio je Piršić.