Tradicija

Ekoakcija Novalja: Podmorje čistilo 160 ronilaca iz čitave zemlje

P. N.

Ekoakcija Novalja

Ekoakcija Novalja

Tradicionalna Ekoakcija Novalja 2021.U uspješno održanoj Ekoakciji Novalja 2021. u organizaciji TZG-a Novalje i Ronilačkog kluba Dupin te u suradnji sa SRD-om Luc, 30-ak ronilačkih klubova iz svih dijelova Hrvatske sudjelovalo je u čišćenju podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja.


U sklopu akcije organizirane su zanimljive radionice za djecu i sudionike. Ovogodišnje 16. izdanje manifestacije Eko Novalja usmjereno je bilo na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskoga kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora, što uvelike utječe na daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije.


U ekoakciji je sudjelovalo 160 ronilaca kojima je u izvlačenju otpada iz mora pomagalo i lokalno stanovništvo s riva i brodova. Za sat vremena, koliko je trajao zaron, ukupno je izvađeno oko deset kubika raznolikog smeća, među kojim prednjače plastične boce.
Nakon čišćenja uslijedio je zajednički obrok za ronioce i sve sudionike, a nakon aktivnog dana i zajednička večera i Ribarska fešta na Trgu bazilike. Drugoga dana 50-ak ronilaca još je jednom zaronilo u more na lokaciji otočić Triget u Staroj Novalji.