DUBoak

“Dubašljanska gaštronomija”: Chef Marin Pleše interpretirati će recepte iz knjižice Branka Fučića

Mladen Trinajstić

Foto DUBoak

Foto DUBoak

Manifestacija je inspirirana pseudotekstom dr. sc. Branka Fučića "Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice" iz 1996. godine



Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak teži postati prepoznatljivim mjestom valorizacije, interpretacije i komunikacije ne samo pomorske, već i sveukupne baštine žitelja Općine Malinska-Dubašnica.


S tim ciljem predstavnici DUBoaka pripremili su, a sad i službeno najavili skorašnju gastronomsku manifestaciju nazvanu “Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast”.


Manifestacija je inspirirana pseudotekstom dr. sc. Branka Fučića “Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice” iz 1996. godine, nudeći posjetiteljima zalogaj bogate lokalne gastronomske, ali i jezične baštine, predstavlja Ivo Bogović, voditelj malinskarskog interpretacijskog centra koji je, od kad je lani otvoren, redovito mjestom održavanja brojnih kulturom i tradicijom “obojanih” priredbi.




Ovog puta događanje posvećeno kulinarstvu i lokalnoj gastronomiji osmišljeno je i pripremljeno suradnjom DUBoak-ovih čuvara i promicatelja dubašljanske baštine s malinskarskim chefom, iskusnim Marinom Plešeom koji je svojim znanjem, iskustvom i umijećem, među ostalim, već pridonio upisu restorana “Vila Rova” u renomirani Gault & Millau gastro vodič za regiju Kvarner.


“Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u èast“ manifestacija je u kojoj æe lokalnom tradicijom inspirirana jela na suvremen naèin kreirati i na kušanje ponuditi chef Marin Pleše iz Villa Rove (DUBOAK, 06.09.2023)


Chef Marin, doznajemo, interpretirati će recepte iz knjižice Branka Fučića i dovršavati tradicionalna jela “na licu mjesta”, na trgu ispred Interpretacijskog centra DUBoak u Malinskoj.


Uz nekoliko elemenata i tehnika visoke gastronomije, kao što su aromatizirana ulja i začinske soli, spomenuti će chef posjetiteljima tog događanja zakazanog za subotu, 16. rujna, na kušanje i uživanje ponuditi neka svoja suvremeno koncipirana ali i tradicijom inspirarana jela.


– Pozivaju se ljubitelji gastronomije da na vrijeme osiguraju svoje mjesto na degustaciji. Po promotivnoj cijeni moći će se degustirati četiri jela, a ulaznica uključuje i knjižicu sa sastojcima svakog jela, drvenu čašu od hrastovine te čašu vina ili craft piva, otkriva nam nadalje voditelj DUBoak-a.


Neobično i atraktivno kulinarsko putovanje upotpunit će krčki sopci i kanturi te izlagači lokalnih proizvoda otoka Krka. Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice Općine Malinska – Dubašnica.


Svi koji se odluče rezervirati svoje mjesto na ovoj zanimljivoj gastromanifestaciji pozvani su to učiniti u DUBoak-u, osobno, putem elektroničke pošte ili telefona pozivom na broj +385 91 621 4303.