Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća

Drama u Malom Lošinju: Proračun manji za 28 posto, mogući i drastičniji rezovi

Bojan Purić

Broj turističkih dolazaka i noćenja na Lošinju je vrlo dobar, ali prihodi nisu toliki / Foto : B. PURIĆ

Broj turističkih dolazaka i noćenja na Lošinju je vrlo dobar, ali prihodi nisu toliki / Foto : B. PURIĆ

Visina prihoda i rashoda bit će spuštena s planiranih 126.768.415,90 kuna na 90.142.950 kuna, a visina rashoda i izdataka s planiranih 127.043.415,90 kuna na 91.529.638,41 kunaMALI LOŠINJ  Dobije li prijedlog, pripremljen u nadležnim službama gradske uprave, dovoljan broj glasova članova Gradskog vijeća na sjednici danas poslijepodne, ovogodišnji će proračun Grada Malog Lošinja biti smanjen za 28 posto. Preciznije, visina prihoda i rashoda bit će spuštena s planiranih 126.768.415,90 na 90.142.950 kuna, a visina rashoda i izdataka s planiranih 127.043.415,90 na 91.529.638,41 kuna. Tako se tzv. koronakriza odražava i na Lošinj, na kojemu dosad nije bilo registriranih slučajeva zaraze koronavirusom.


– Ovo je već tko zna koji nacrt rebalansa, nakon što su prve svote koje smo razmatrali bile puno drastičnije. Činjenica je da su nas brojke u turizmu ugodno iznenadile jer nismo očekivali toliki broj posjetitelja i noćenja (u odnosu na prošlu godinu, ljetni broj gostiju je približno na dvije trećine od lanjskog, op.a.), ali i uz napomenu da prihodi ne prate te brojke – kaže gradonačelnica Ana Kučić uoči sjednice koja će se u prizemlju zgrade Muzeja Apoksiomena održati »pod maskama«.


Hladni pogon


– Sve kapitalne projekte koji su već započeti nastojali smo financijski »zatvoriti«, a ostalo smo odlučili prolongirati za sljedeću godinu. Želja je bila ne dirati zdravstvo i socijalu, a zapravo ćemo tek na jesen vidjeti kakva će biti situacija i prema tome donijeti novi rebalans. Nemamo u planu rasprodavati, nego se pokriti onime što imamo, održavajući tzv. hladni pogon. Kada razmišljamo o iznosima, baratamo s najgorim scenarijem, a sve što bude preko toga, dobro će doći – kaže gradonačelnica, koja po ovom pitanju računa na podršku vijećnika, a o iznosu proračuna za 2021. godinu ne želi govoriti dok ne vidi kakva će biti situacija krajem ove godine, odnosno kakva će biti bilanca turističke sezone.

– Izmjene u proračunu najviše se ogledaju u komunalnoj naknadi koja je lokalno najizdašniji prihod, a smanjili smo i stavku prihoda od poreza, što je inače najvrednije. Vodili smo se mjerama koje je donijela država, bilo o odgodi, bilo o ukidanju plaćanja – kaže Ivka Matošević, voditeljica odsjeka za proračun i financije u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Malog Lošinja, napomenuvši da je povećana stavka za interventne mjere, kao svojevrsnog fonda za nepredviđene situacije.


Manje plaće ostaju


Plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama i poduzećama smanjene su, što do daljnjega ostaje na snazi i nije još jasno kad će biti vraćene na ranije iznose – u igri je mogućnost da takve ostanu do kraja godine, ali i do sljedeće turističke sezone. Kad je riječ o udrugama, kojima je gradski proračun uglavnom najvažniji izvor prihoda, smanjenje će biti približno od 30 posto, s tim da se i u okvirima tih iznosa od udruga očekuje racionalno trošenje novca – dijelom tome pridonosi činjenica da neki od programa, npr. sportska natjecanja, proljetos nisu održani, a izvjesno je da neće biti održani niti u ostatku ove godine.