Objavljen natječaj

Dobra vijest za krčke učenike i studente. Raste mjesečni iznos stipendija

Mladen TrinajstićKRK – Jedna od široj javnosti sigurno zanimljivijih novina raspravljenih i usvojenih na nedavnom kolegiju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića povezana je s novim natječajem za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku, odnosno akademsku godinu 2022./2023. Mlade krčke stipendistice i stipendisti, udovolje li naravno svim propozicijama tog gradskog programa, već sad mogu računati na ponešto izdašnije financijske potpore koje se osiguravaju iz proračuna Grada Krka.


Sve učenike koji zadovolje natječajne uvjete, u odnosu na prethodnu godinu kad su mjesečno s tog osnova dobivali 500 kuna, sada tako očekuju uvećane mjesečne stipendije u iznosu od 80 eura (odnosno 602,76 kuna), dok je studentima, pod istim okolnostima, ubuduće namijenjena također uvećana mjesečna potpora u vrijednosti od 110 eura (osnosno 828,80 kuna). Prethodno je studentsnka stipendija iznosila 700 kuna.


Kao i do sad, pravo na prijavu za dodjelu stipendija temeljem školskog uspjeha imat će redoviti učenici drugog, trećeg ili četvrtog razreda srednje škole s prosjekom ocjena u svim prethodnim razredima od najmanje 4,5, dok će pravo na prijavu za dodjelu stipendija temeljem akademskog uspjeha imati redoviti studenti prve i svih viših godina studija koji ispunjavaju uvjet da im je prosjek ocjena u svim prethodnim akademskim godinama bio najmanje 3,8 te da su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 50 ECTS bodova. Studenti prvih godina pravo na stipendiju moći će »konzumirati« zadovolje li uvjet da su imali prosjek od najmanje 4,5 u svim prethodnim razredima srednje škole.
Pravo na prijavu za dodjelu stipendija deficitarnim zanimanjima imat će i redoviti učenici drugog, trećeg ili četvrtog razreda srednje škole, upisani u programe za stjecanje zvanja koja se, temeljem Odluke o deficitarnim zanimanjima na području grada Krka, smatraju deficitarnima, s prosjekom ocjena u svim prethodnim razredima najmanje 3,5. Isto takvo pravo za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja imat će i studenti prvih i svih viših godina studija koji ispunjavaju uvjete da su upisani u program za stjecanje zvanja koja se, sukladno korištenim parametrima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, smatraju deficitarnima na području tog otočnog grada, a za studente prve godine studija da imaju prosjek ocjena u svim prethodnim razredima srednje škole najmanje 3,5.


Studenti »deficitarci« koji polaze više godine takvih studija pravo na stipendiju Grada Krka po spomenutom programu ostvarivat će imaju li prosjek ocjena u svim prethodnim akademskim godinama najmanje 3,0 te ako su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 50 ECTS bodova. Službena objava stipendijskog natječaja može se vidjeti na internetskim stranicama Grada Krka.