Odluka gradonačelnika

Čudni su putevi politički. Vasilić u osmom mandatu za zamjenika izabrao – bivšeg izazivača

Mladen Trinajstić

Već po osmi put izabrani gradonačelnik je na funkciju svog privremenog zamjenika imenovao Franju Volarića, odnedavno člana i gradskog vijećnika PGS-a, koji mu je na lokalnim izborima 2009., kao »narodnjak«, bio jedini protukandidatKRK – Na ovotjednom, već drugom po redu kolegiju po osmi put izabranog krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, on je, među ostalim u toj prilici donesenim odlukama, objavio i onu o imenovanju privremenog zamjenika gradonačelnika Krka.


Naime, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Grad Krk je, zbog broja stanovnika, izgubio pravo i mogućnost zadržavanja funkcije na lokalnim izborima biranoga zamjenika gradonačelnika. Kao uglavnom protokolarna i kao funkcija za »izvanredne okolnosti«, istim je zakonom uvedena mogućnost da sam gradonačelnik na početku novog mandata imenuje iz redova članova predstavničkog tijela svog privremenog zamjenika, onog koji će ga imati ovlasti zamjenjivati u slučajevima njegove eventulane dulje spriječnosti u obavljanju gradonačelničkih zadaća.


Protukandidat iz 2009.


Na tu je funkciju Vasilić ovog tjedna tako postavio Franju Volarića, odnedavno člana i gradskog vijećnika PGS-a koji je, što je zanimljivo, svojevremeno kao predstavnik u Krku sad politički zamrlih »narodnjaka«, na lokalnim izborima 2009. godine bio jedini izazivač, odnosno protukandidat najdugovječnijem hrvatskom lokalnom čelniku, kojemu je sada postao privremeni zamjenik.
Privremeni zamjenik zamjenjuje gradonačelnika za vrijeme trajanja duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti zbog kojih gradonačelnik nije u mogućnosti obavljati svoju dužnost, s time da u vrijeme dok ga mijenja, zamjenik ostvaruje sva gradonačelnikova prava. Također, do nastupanja takvih okolnosti, gradonačelnik može opunomoćiti privremenog zamjenika i za obavljanje određenih poslova iz svog djelokruga, stoji u objašnjenju odluke koju je na redovnom radnom sastanku sa svojim najbližim suradnicima iz Jedinstvenog upravnog odjela Gradske uprave sad objavio sam Vasilić, potvrdivši time onu da su životni, a još više politički putevi, u najmanju ruku – nepredvidivi.


Miler aktivan i u mirovini


Podsjetimo, u proteklim mandatima Vasilićev je, u »paketu s njim« izabrani gradonačelnički zamjenik, bio SDP-ovac Čedomir Miler koji je početkom lipnja, točno u danima kad je i u formalnom smislu ukinuta funkcija koju je u Gradu Krku godinama predano obnašao, otišao u zasluženu mirovinu.


Ipak, doznali smo da Milerovo umirovljenje neće značiti njegov baš potpuni razlaz s odgovornim zadaćama i zaduženjima jer će, kako nam je nedavno otkrio novi-stari gradonačelnik Darijo Vasilić, upravo njegovom dojučerašnjem zamjeniku kroz ugovorno reguliranje njegovih obveza, i u idućim mjesecima biti povjereno »vanjsko« koordiniranje i vođenje projekta izgradnje otočne svjetlovodne mreže, već poodmaklog posla ukapanja i stavljanja u funkciju EU sredstvima sufinancirane, skoro 80 milijuna kuna vrijedne sveotočne širokopojasne mreže sljedeće generacije, na čijoj je pripremi i provođnju upravo Miler i dosad vodio glavnu riječ. Njegov bi takav, zapravo povremeni savjetničko-koordinacijski angažman trebao potrajati do završetka tog projekta, što se očekuje najkasnije do 2023. godine.