Bogat program

Creski kaić: Počela manifestacija kojom se slavi pomorska ostavština

Walter Salković

Otvaranje izložbe ispod gradske lože / Foto W. SALKOVIĆ

Otvaranje izložbe ispod gradske lože / Foto W. SALKOVIĆ

Prvog dana manifestacije nastupili su Puhački orkestar »Josip Kašman«, Folklorno društvo Orlec i klapa Burin, te su otvorene dvije izložbe, »Sul mare di pergamena« u prizemlju Zajednice Talijana Cres te »Povijest brodice San Marco« ispod gradske lože 


 


 
CRES – Iako je kiša poremetila planove organizatora Creskog kaića – Dana creske pomorske baštine i tradicije, prvog dana manifestacije nastupili su Puhački orkestar »Josip Kašman«, Folklorno društvo Orlec i klapa Burin, te su otvorene dvije izložbe, »Sul mare di pergamena« u prizemlju Zajednice Talijana Cres te »Povijest brodice San Marco« ispod gradske lože. Izložbu o drvenoj brodici koja je nekad prevozila putnike na relaciji Cres – Valun, a originalno je izgrađena u Puli kao spasilačko plovilo austrougarske mornarice, predstavila je Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja, dok je izložbu tradicijskih plovila u pergameno tehnici otvorio predsjednik Zajednice Talijana Cres Daniele Surdić.


Uoči otvorenja izložbi malološinjska limena glazba prodefilirala je creskim ulicama, a s prvim kapima kiše zaplesali su folkloraši iz Orleca, da bi nakon toga prolom oblaka odgodio gotovo sva daljnja događanja. Prvo zatišje iskorišteno je za službeno otvaranje manifestacije i na pozornicu su se popeli Marčelo Damijanjević, predsjednik Jedriličarskog kluba Reful, glavnog organizatora manifestacije, Željka Stašić, direktorica Turističke zajednice Cres, gradonačelnik Marin Gregorović i zamjenica župana Marina Medarić.


– Creski kaić slavi upravo ono što jesmo, slavi našu prošlost, ribarstvo, pomorstvo, brodogradnju, slavi sve one ljude koji su se potrudili da se naša tradicija održi do današnjeg dana. Ovom prilikom zahvaljujem svim pojedincima, udrugama i tvrtkama, svima onima koji su pomogli da pokažemo kako smo mi to nekada živjeli uz more i od mora. Naša luka otvorena je svima i zato pozivam sve da se pridruže manifestaciji kojom pokazujemo našu bogatu baštinu. Neka fešta počne! – uzviknula je dožupanica Marina Medarić i bacila prvu boću, ali turnir u boćanju mogao je početi tek sljedeći dan, kad su to dopustile vremenske prilike.


Do nedjelje će se odvijati bogat i atraktivan program koji se sastoji od zanimljivih natjecanja, radionica i izložbi, s posebnim naglaskom na smotre i regate tradicijskih plovila, uz vrhunsku gastronomsku ponudu, a sve popraćeno odličnim koncertima.