Fešta pomorske baštine

Creski kaić: Održana regata tradicijskih plovila u sedam kategorija

Walter Salković

Creski kaić / Snimio Robi Sablić

Creski kaić / Snimio Robi Sablić

U jutarnjim satima održano je natjecanje u udičarenju za djecu. Održana je i Brudetijada, natjecanje u kuhanju ribljeg brudetaCRES Nakon cijelog tjedna ispunjenog raznim sportskim, gastronomskim, kulturnim i zabavnim događanjima, Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije, u subotu je doživio svoj vrhunac. U jutarnjim satima održano je natjecanje u udičarenju za djecu koje je organiziralo Športsko-ribolovno društvo Parangal. Kod djevojčica je najuspješnija bila Iva Šintić, a kod dječaka Sebastijan Bogdanić, dok je najveću ribu ulovio Hadrijan Crnčić Jurasić.


Snimio W. SALKOVIĆ


Točno u podne startala je regata tradicijskih plovila na kojoj je ove godine sudjelovalo 25 posada podijeljenih u sedam kategorija: vele barke, gajete, velike pasare, male pasare, batane, veli guc i mali guc. Ukupni pobjednik regate je kvarnerski guc MD 551 s kormilarom Robertom Mohovićem, a najbrža creska posada je mala pasara Marija, CS 324, kojom je upravljao Antonio Bellemo. Nakon regate tradicijska plovila na jedra mogla su se razgledati privezana na Lungomaru sv. Mikule gdje su poglede prolaznika privlačila već od petka navečer kad je većina njih stigla u Cres.


Snimio W. SALKOVIĆ


U popodnevnim satima održana je tradicionalna Brudetijada, natjecanje u kuhanju ribljeg brudeta, nakon čega su podijeljene nagrade pobjednicima svih natjecanja održanih u sklopu ovogodišnjeg Creskog kaića. Za kraj subotnjeg programa nastupili su popularni Gustafi dok su tradicijska plovila jedrila creskom lukom u igri jedara i svjetla. 
Peti Creski kaić zaključuje u nedjelju Filip Flego Quartet jazz koncertom koji će se održati na brodu privezanom u luci.