ZA SVAKU POHVALU

Caritas Biskupije Krk omogućio ovog ljeta u svojoj kući za odmor ljetovanje za 93 izbjeglice iz Ukrajine

Mladen Trinajstić

Besplatna ljetovanja od lipnja do rujna, s osiguranom prehranom i ostalim sadržajima, organizirana su za osobe iz Ukrajine, uglavnom žene i djecu koji su morali napustiti svoju domovinuKRK – Naš nacionalni Caritas, a s njime i ona njegova lokalna organizacija koja karitativne aktivnosti u djelo provodi na području Biskupije Krk, u proteklom se periodu na brojne načine zauzeo na organiziranju i provođenju akcija pomoći ratom pogođenog stanovništva Ukrajine. U sklopu svog dugogodišnjeg projekta omogućavanja ljetovanja u kući za odmor Dom Emaus u Martinšćici na otoku Cresu, ovoga su ljeta predstavnici Caritasa Biskupije Krk ugostili tako čak 93 osobe iz Ukrajine, od čega 54 djece. Predstavio nam je to Robert Brozić, koordinator projekata krčkog biskupijskog Caritasa, napomenuvši da je pod okriljem spomenutog projekta ovog ljeta ondje ostvareno gotovo tisuću noćenja.


U blizini mora


– Besplatna ljetovanja u periodu od lipnja do rujna, s osiguranom prehranom i ostalim sadržajima, organizirana su za osobe iz Ukrajine, uglavnom žene i djecu koji su morali napustiti svoju domovinu zbog ratnih zbivanja. Ove obitelji nakon početka rata u Ukrajini smještene su u kontinentalnu Hrvatsku, uglavnom u crkvene smještaje – objašnjava Brozić, dodajući da su se Ukrajincima tijekom njihova boravku u tom crkvenom objektu priključile i dvije grupe djece, na ljetovanje pristigle direktno iz Ukrajine. Dom Emaus već 17 godina organizira ovakav projekt, do sad uglavnom za obitelji iz Slavonije.


– Dvadeset obitelji, uglavnom majke i djeca, imale su priliku provesti više dana u kući za odmor u neposrednoj blizini mora gdje su se, znali su nam često reći, gosti iz Ukrajine osjećali »kao da su došli u raj«. Zahvalni su bili u svoje ime i ime muževa koji su ostali braniti svoju domovinu, za to što brinemo za njih i što im pomažemo. Hrvatsku su prozvali prijateljskom zemljom koja im je vrlo lijepa, a svi su izrazili želju da nas ugoste jednoga dana u lijepoj, a nadamo se odskora i mirnoj Ukrajini. Naši ondje odsjeli prijatelji iz Ukrajine imali su tako priliku razgledati Cres, ali i upoznati ljepote Malog Lošinja gdje im je, od tamošnjih hotelijera, omogućen posjet aquaparku u Jadrankinom kampu Čikat. Stigli su obići i kamp Slatina gdje su djeca sudjelovala u radionici filcanja vune, ali i uživati u aquaparku i ostalim sadržajima kampa. Tijekom boravka jedne od skupina mališane iz Ukrajine posjetio je krčki biskup Ivica Petanjak, u društvu s ravnateljem našeg Caritasa, Ivanom Milovčićem – predstavio nam je Brozić, posebno pohvalivši brojne župljane s Cresa i Lošinja koji su na različite načine iskazivali empatiju za posjetitelje. Predstavnici Caritasa Biskupije Krka zahvalili su se i brojnim volonterima koji su se nesebično darovali u organizaciji i provedbi tog projekta.


Osmijesi mališana
– Drago nam je da smo na ovaj način mogli ostvarivati našu misiju, a osmijesi ugošćenih mališana sve su nam rekli o tome koliko im je značilo to što smo im u ovim trenucima barem malo pokušali odvratiti misli od njihove nevolje – kaže naš sugovornik. Otkrio nam je i da su korisnici ovog plemenitog projekta na područje Kvarnera pristigli iz Mariupolja, Bakhmuta, Severodonetska, Harkiva, Sumya, Shostka, Hlukhiva, Donetske oblasti, Vasylkiva, Hostomela, Buche, Borodyanke, Kijeva, Žitomira, Čornobylja, Chernihiva, Poltave i mnogih drugih, danas nam nažalost iz vijesti s ratišta poznatih gradova. Projekt je, napomenuo je nadalje Brozić, bio organiziran u suradnji s Caritasima Varaždinske, Zagrebačke, Požeške i Đakovačko-osječke nad/biskupije te Hrvatskim Caritasom i nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine. Organizirani ljetni boravak na Cresu bio je i dio programa za podršku osobama iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, nastalog u suradnji s Catholic Relief Services (CRS), a kojim koordinira Hrvatski Caritas.