Omišalj bruji

Buku LNG terminala neki čuju, a neki i ne, provjerili smo u čemu je stvar

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Građani kažu kako od brujanja i šištanja s FSRU broda LNG ne mogu spavati, a buka ih ometa i u dnevnim satima. Budući da je krčki terminal tek u probnom radu, pitaju se kakva ih buka očekuje kada krene s radom punim kapacitetomBuka s terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) već danima je jedna od glavnih tema u Omišlju, ali i na društvenim mrežama gdje je sve više komentara ogorčenih stanovnika naselja oko terminala koji kažu kako od brujanja i šištanja s FSRU broda LNG noću ne mogu spavati, a buka ih ometa i u dnevnim satima.


Omišljani su zabrinuti jer je terminal tek u probnom radu pa se pitaju kakva ih buka očekuje kada terminal za nekoliko dana krene s radom punim kapacitetom, posebno kada uz »LNG Croatia« budu privezani i brodovi kojima će se ukapljeni prirodni plin transportirati do krčkog LNG terminala.


– Definitivno ga čujemo, s tim da je jačina te buke različita u različitim dijelovima Omišlja. Posebno se jako čuje na predjelima koji gledaju izravno prema LNG terminalu. Uglavnom danju, ali u nekoliko se navrata i noću prilično jako čulo, rekla nam je Višnja Dorčić, stanovnica Omišlja koju smo zatekli u središtu mjesta.

Kako bi potkrijepila svoje tvrdnje, pustila nam je i audiozapis brujanja s terminala, snimljen, kako tvrdi, na terasi kuće na predjelu Medermuniće, kao i još jednu snimljenu iz centra. Na objema se snimkama čuje prilično glasno brujanje, što nam je potvrdila i Ankica Dukić, koja također kaže kako je buka s terminala povremeno prilično glasna.


Iritantan zvuk


– Najviše se čuje od jutra do večeri jer tad valjda rade, ali zna biti buke i u noćnim satima. Zvuk je iritantan, uvuče vam se u uši i ne da mira, kaže Omišljanka, objašnjavajući kako razina buke nije jednaka u svako doba dana niti u svim dijelovima mjesta.


Neki pak Omišljani, od ono malo koliko smo ih zatekli u prolazu, kažu kako buku uopće ne čuju, poput Jasne Mihelčić.


– Ne, mi ne čujemo buku s terminala, ali moguće je da se čuje kod nekih koji, primjerice, imaju balkone ili prozore koji gledaju ravno na njega, kazala je Mihelčić.Jedan je njezin sugrađanin, koji se nije želio predstaviti, pak rezignirano zaključio: »Čulo se, ne čulo, ništa više ne možemo promijeniti«.


I sami smo otišli do vidikovca u centru Omišlja, odakle pogled puca ravno na LNG terminal iz čijeg pravca se u tom trenutku čuo zvuk brujanja, ali prilično tih. Stanarku jedne od kuća na samom vidikovcu pitali smo smeta li joj buka s terminala.


– Ne. Čuje se ponekad i noću, ali već smo navikli, što možemo, kratko je kazala gospođa, unoseći drva u kuću.


Iz tvrtke LNG Hrvatska, koja upravlja terminalom, na pitanje o buci koja smeta građanima Omišlja odgovaraju kako su po dolasku FSRU broda »LNG Croatia« na lokaciju terminala za ukapljeni prirodni plin pokrenuti postupci testiranja svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela.


Ispitivanje sustava


»U sklopu navedenoga na FSRU brodu testiraju se svi brodski sustavi, u svim režimima rada, što ponekad uključuje i testiranja tijekom noćnih sati.Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava, trenutačno se testiraju i sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. oni koji u normalnom operativnom radu terminala neće biti u funkciji te koji mogu biti izvor određene razine buke.


Dodatno, tvrtka LNG Hrvatska aktivno radi na tome da se razina buke s terminala svede na minimalne razine i tijekom samog perioda testiranja, pogotovo u noćnim satima, a sve kako bi omogućili kvalitetan suživot s lokalnim stanovništvom«, navode iz LNG Hrvatske.


Direktor tvrtke Hrvoje Krhen dodatno je pojasnio kako su tijekom probnog rada bili ispitivani svi sustavi na maksimalnom opterećenju, kao i oni koji se koriste samo u slučaju nužde.


– Terminal neće raditi na maksimalnom opterećenju i s maksimalnim kapacitetom. Ovo su bila samo testiranja, pri čemu je povremeno bilo buke, ali takve buke neće biti pri normalnom radu LNG terminala. Vjerujem da problema s bukom neće biti, rekao je Krhen.