Krk

Bogat program Ivanje u Vrbniku i Baški: Od vina i pogače do Prljavog kazališta

Mladen TrinajstićVRBNIK/BAŠKA – Današnji blagdan sv. Ivana Krstitelja, odnosno Ivanja, središnji je društveni i crkveni događaj Vrbnika. Proslava Ivanje koja se, osim kao Dan župe, ondje slavi i kao Dan općine, započinje danas u 10.30 sati svečanom pjevanom svetom misom koja će, uz prisustvo brojnih svećenika, biti slavljena u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije. Slavlje se potom nastavlja na Placi Vrbničkog statuta uz nastup članova mlađe skupine Vrbničkog kulturnog društva Frankopan.


Mještani i posjetitelji moći će ondje uživati u tradicionalnom plesu, uz vino i pogaču. Proslava Ivanje bit će po običaju nastavljena i u večernjim satima, kad će na Trgu Škujica nastupiti članovi skupine Venus. U 22 sata slavlje seli na susjedno igralište Područne škole Vrbnik gdje je za 22 sata najavljen koncert Prljavog kazališta.


Ivanja se, osim u Vrbniku, slavi i u Baški gdje je već jučer tim povodom upriličeno večernje gostovanje popularnog Joleta i grupe Bolero. Današnji će pak program, nakon svečane jutarnje mise, u Baški uveličati svečana sjednica Općinskoga vijeća koje će svojom nazočnošću, prema najavama organizatora, uveličati ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Uz ministra, dolazak su u Bašku za danas najavili i ravnatelj Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Dominik Paparić, v.d. direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain te direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Jaka državna delegacija, predstavljaju nam Bašćani, prije svečane sjednice obići bi trebala veliko gradilište u koje je već dugo pretvorena bašćanska luka unutar koje se već mjesecima provode opsežni zahvati rekonstrukcije i dogradnje.
Obilježavanje Ivanje u Baški će također biti zaključeno večernjom pučkom feštom uz gostovanje D’Beni banda i sastava PleteRi.