Financijska donacija

Biskupija Krk i Caritas uplatili pola milijuna kuna za stradale u potresu na Banovini

Mladen Trinajstić

U cijeloj Hrvatskoj, u mreži Caritasa pa tako i kod nas, prikuplja se pomoć za stradale, a dio se već odvezao ili pak uplatio – predstavio nam je koordinator projekata u krčkom biskupijskom Caritasu Robert BrozićKRK – Osim kroz sućut i blizinu koju je stradilima od potresa na području Petrinje, Siska, ali i cijele Banovine odmah iskazao krčki biskup, mons. Ivica Petanjak, Biskupija Krk i Caritas Biskupije Krk stradalnicima su odlučili pomoći i putem pozamašne financijske donacije. Spomenute dvije institucije, naime, ustupile su zajedno čak 500.000 kuna u znak solidarnosti i bratske pomoći Sisačkoj biskupiji i sisačkom biskupijskom Caritasu.


Caritas Biskupije Krk, preneseno nam je iz spomenute biskupijske humanitarno-socijalne organizacije, suosjeća i iskazuje podršku svim stradalima od potresa u Sisačkoj biskupiji.


– U cijeloj Hrvatskoj, u mreži Caritasa pa tako i kod nas, prikuplja se pomoć za stradale, a dio se već odvezao ili pak uplatio – predstavio nam je koordinator projekata u krčkom biskupijskom Caritasu Robert Brozić.


Novčana sredstva
Caritas Sisačke biskupije, zajedno s mnoštvom volontera, neumorno pak radi na sortiranju i distribuiranju humanitarne pomoći. Samo je jučer više od 200 mladih tijekom cijelog dana u distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije u Zagrebačkoj ulici u Sisku sortiralo i distribuiralo pomoć za stradale u potresu. Jučer je kroz ovaj centar distribuirano više od 20 šlepera hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, alata i građevinskog materijala, a kroz distribuciju Caritasa prošlo je ukupno više od 40 šlepera pomoći.


– Iz Caritasa Sisačke biskupije javljaju da su u ovom trenutku prikupljene dovoljne količine odjeće, obuće, prehrambenih i higijenskih proizvoda dostatne za određeno vrijeme. No budući da je riječ o dugoročnom projektu, mole sve ljude dobre volje da na određeno vrijeme obustave prikupljanje pomoći u naravi te da, do daljnjega, pomažu novčanim sredstvima – ističu predstavnici krčkog biskupijskog Caritasa, angažirani na organiziranju i provođenju akcija pomaganju potrebitih, ali i povezani sa svojim kolegicama i kolegama iz Caritasa Sisačke biskupije.


Župe na otocima


Predstavljajući da se i otočani mogu uključiti u pomaganje unesrećenih s područja Banovine, naši su nam sugovornici rekli da je Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja novčane pomoći za stradale, u koju se uključio i Caritas Biskupije Krk. U svim župama Biskupije Krk, što uključuje otoke Krk, Cres, Lošinj, Rab i dio Paga, moguće je dati novčane priloge koji će biti proslijeđeni do Caritasa Sisačke biskupije.


Zasad se prikupljanje u naravi (hrani, odjeći, obući, namještaju…) ne pokreće i to dok se ne dobiju relevantne informacije i potrebe od Caritasa Sisačke biskupije, a materijalne zalihe biskupijskog Caritasa stavljene su na raspolaganje za stradale.


U žurnu pomoć stradalima uključile su se mnoge institucije, državne i civilne, a pomoć će trebati i kasnije, osobito u obnovi i u nabavci raznih kućanskih aparata i namještaja.


Novčana sredstva za stradale, nastavljaju naši sugovornici iz te uvijek angažirane i posvud gdje postoji potreba za pomaganjem prisutne organizacije, mogu se donijeti u Caritas Biskupije Krk na adresu Ulica S. Radića 1 radnim danom od 9 do 12 sati.


Financijska se sredstva pak mogu uplatiti na račun Caritasa Biskupije Krk: IBAN HR9423400091110051696 (PBZ Banka) s naznakom »za stradale u potresu« ili putem donacijskog telefona Hrvatskog Caritasa: 060 9010 (6,25 kn, PDV uključen).


Pomoć u potrepštinama


– Oni koji su primili ili koji u narednim danima u svojim domovima odnosno apartmanima prime obitelji s područja koje je zahvaćeno potresom mogu se obratiti Caritasu za pomoć u odjeći, obući te prehrambenim i higijenskim potrepštinama – nastavlja Brozić.


Ovisno o otoku na kojem se nalaze, svima kojima po tom pitanju bude trebala asistencija bilo koje vrste Caritasovi predstavnici i operativni koordinatori stoje na raspolaganju, a s njima je moguće kontaktirati na broj 098/189-0258 za otok Krk, na 051/572-000 (radnim danom od 9 do 12 sati) za otok Cres, 051/233-942 (radnim danom od 9 do 12 sati) za otok Lošinj, 051/724-195 (radnim danom od 9 do 12 sati) za otok Rab te na 053/661-100 (radnim danom od 9 do 12 sati) za područje Novalje na otoku Pagu.