300. obljetnica

Bašćani su ovog vikenda prigodno proslavili vrijedan jubilej svoje crkve

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

U nedjelju, 18. lipnja, u tri stoljeća starom crkvenom zdanju njeno će glazbeno slavljenje otvoriti trio harfi Ćiković, sačinjen od Diane Grubišić Ćiković, Veronike Ćiković i Marte ĆikovićBašćani su ovog vikenda prigodno proslavili vrijedan jubilej svoje crkve. Netom započelo obilježavanje tristote obljetnice župne crkve svete Trojice koje će u povijesnom središtu tog otočnog lokalnog centra slavljeno i obilježavano biti tijekom cijelog ljeta, središnji je dio imalo u svečanom programu koji je u subotnju večer održan u tom Bašćanima, a posebice bašćanskim vjernicima, vrlo važnom i dragome zdanju. Šire područje Baške, naime, obiluje brojnim spomenicima kršćanske sakralne baštine, od ranokršćanskih vremena do danas. Župna crkva svete Trojice u Baški sagrađena je prije točno 300 godina, a o tom podatku svjedoči i svečani natpis iznad trijumfalnog luka u samoj crkvi. Kroz tri stoljeća ona nije samo ukras pitoresknog primorskog mjesta, već i središte vjerskog i duhovnog života njegovih žitelja, istaknuo je u ovoj prilici, na svečanoj akademiji upriličenoj u crkvi tim povodom od općinskog načelnika Tonija Juranića.


Program obilježavanja velike, “okrugle” obljetnice, u svom je već održanome uvodnom dijelu uključivao i trodnevnicu pobožnosti tijekom kojih je molitvena okupljanja ondje predvodio fra Diego Deklić. Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Trojstva, predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak a prigodni će program u idućim danima nastavljen  dvjema vođenim interpretacijskim šetnjama nazvanima “Skrivene poveznice među bašćanskim crkvama”. Za njihovu će provedbu biti zadužen turistički interpretator baštine, Petar Tomašić.


Snimio MLADEN TRINAJSTIĆ


Također, u najavi su i dva ovim povodom potaknuta koncerta klasične glazbe. U nedjelju, 18. lipnja, u tri stoljeća starom crkvenom zdanju njeno će glazbeno slavljenje otvoriti trio harfi Ćiković, sačinjen od Diane Grubišić Ćiković, Veronike Ćiković i Marte Ćiković. Sredinom srpnja istom će slavlju, na istome mjestu, svoj doprinos dati i članovi gudačkog kvarteta Eneo, kojeg čine Tea Grubišić Mihalić, Sebastian Mavrić, Aned Sngryan i Mauro Šestan, a na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, ispred župne crkve upriličen će biti i Amorose – koncert duhovne glazbe.
A prije toga, u galeriji Zvonimir će u srijedu, 21. lipnja, upriličeno biti predstavljanje drugog izdanja monografije “Baška i bašćansko područje –  povijesni hod, razvoj, nova naselja i župe” čiji je autor dr.sc. Anton Bozanić. I naposljetku, u samoj završnici sezone, prvog dana mjeseca rujna u istom će galerijskom prostoru cjeloljetni svečarski program posvećen obljetnici izgradnje župne crkve, a kojeg zajednički organiziraju i u djelo provode predstavnici Župe kao i Općine te Turističke zajednice Općine Baška, postavljena biti i prigodna izložba nazvana “300”.