ŽIVOT S VIRUSOM

Organizacija rada u PGŽ-u, Gradu Rijeci, gradovima i općinama: Tko god može radi od kuće

Damir Cupać, Barbara Čalušić, Slavica Kleva, Sanja Gašpert, Biljana Savić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Dio županijskih službenika u odjelima za kulturu, financije, graditeljstvo, pomorstvo i zdravstvo trenutačno radi od kuće ili u smjenama jer u uredima nije moguće osigurati potrebnu fizičku distancu. Svi odjeli gradske uprave Rijeka nastavili su raditi u redovnom radnom vremenu uz obvezno pridržavanje mjeraRIJEKA – Aktualna izrazito nepovoljna situacija s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, kada gotovo svakodnevno bilježimo između tri i četiri tisuće zaraženih dnevno, a broj preminulih na dnevnoj bazi posljednja dva dana prelazi sedamdeset smrtnih slučajeva, dovela je do toga da sve više tvrtki organizira rad od kuće, a tomu se pridružuju i jedinice lokalne i regionalne samouprave, odnosno Grad Rijeka, PGŽ te općine i gradovi riječkog prstena.


U Primorsko-goranskoj županiji ističu kako dio njihovih službenika trenutačno radi od kuće ili u smjenama jer u uredima nije moguće osigurati potrebnu fizičku distancu. Takav režim rada provodi se u odjelima za kulturu, financije, graditeljstvo, pomorstvo i zdravstvo. Provode se sve protuepidemijske mjere, obavezno je nošenje maski, uz sve ostale preporuke postupanja, ističu u odgovoru koji smo dobili iz PGŽ-a. Zabilježili su i nekoliko slučajeva koronavirusa i među službenicima PGŽ-a, ali naglašavaju kako niti u jednom slučaju nije došlo do širenja zaraze, niti je izvor zaraze bio u Županiji.


Odobrenje za rad od kuće


Grad Rijeka je na temelju odredbi i preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo donio niz uputa koje se odnose na zaposlenike Grada, na rad sa strankama u uredskim prostorima i na terenu te na rad od kuće. Ali svi odjeli Gradske uprave nastavili su raditi u redovnom radnom vremenu s time da se i zaposlenici i građani koji iz različitih razloga moraju doći u prostorije uprave, pridržavaju svih propisanih mjera zaštite od bolesti COVID-19.
– Izravan rad sa strankama ograničen je na minimum te se uglavnom odvija putem telefona, pošte ili elektroničke pošte, a oni građani koji dolaze u uredske prostore uprave trebaju se unaprijed najaviti telefonom ili elektroničkom poštom, kažu u Gradu Rijeci.


Što se rada od kuće tiče, on se odobrava kad god je moguć s obzirom na narav samog posla. Rad od kuće odobrava gradonačelnik na temelju prijedloga i pisanog obrazloženog pročelnika određenog gradskog odjela.
– Funkcioniranje uprave kao servisa građanima, osigurano je i u okolnostima epidemije, a građani se pozivaju također na odgovorno ponašanje, pridržavanje svih mjera kako bi mogućnosti širenja epidemije bile otklonjene ili svedene na minimum, zaključuju u Gradu Rijeci.


Svatko u svom uredu


U viškovskoj općinskoj upravi govore da je kod njih sve tip-top. Oni pak svi dolaze na posao, ali vjeruju da su zaštićeni strogim epidemiološkim mjerama kojih se, kažu, strogo pridržavaju.
– Cijelo radno vrijeme smo pod maskama, na velikoj međusobnoj udaljenosti, pa se skoro i ne prepoznajemo, šale se u Viškovu, tek da humorom razbiju život i rad u doba korone.


Zaposlenici u samoizolaciji

Općina Kostrena, čija cjelokupna uprava zbog jednog zaraženog zaposlenika ovaj tjedan provodi u samoizolaciji i radi od kuće, poštuje protuepidemijske mjere na način da većina službenika ima svoje prostore u kojima radi.
– Zbog naših prostora ne mogu biti svi tako odvojeni te tamo gdje je više službenika u jednom uredu sjede odvojeno i odvojeni su pleksiglasima. Nose se maske, a pri svakom ulasku stranaka u prostore Općine Kostrena mjeri se temperatura. Dio zaposlenika po prirodi posla nema mogućnost rada od kuće, poput komunalnog redara, dok većina zaposlenika svoj posao može obavljati od kuće. Spremni smo i za održavanje sjednica Općinskog vijeća putem videokonferencija ako se za time pojavi potreba, kaže kostrenski načelnik Dražen Vranić.
U Kraljevici je skoro pa polovica zaposlenika gradske uprave u samoizolaciji. Uglavnom je riječ o kontaktima kontakata i zasad među njima nema COVID-pozitivnih zaposlenika.
– Svi oni imaju uvjete za rad od kuće i tako obavljaju svoj posao. Posao od kuće obavljaju i oni koji nisu u samoizolaciji jer im okolnosti to omogućavaju, pa nas je samo nekoliko u gradskoj upravi, ali svatko je u svojoj prostoriji, poštujemo sve epidemiološke mjere, ne radimo sa strankama i vrlo smo disciplinirani, kaže zamjenica gradonačelnika Paula Vučković.

Budući da u upravnom odjelu Općine Klana radi mali broj djelatnika, nisu bili u mogućnosti organizirati rad u smjenama. Onda kada je to potrebno, općinske uprava organizira rad od kuće, kao što je to bio slučaj kada su zbog pozitivnog slučaja djelatnici općinske uprave iz predostrožnosti bili deset dana u samoizolaciji i posao obavljali od kuće.


– U Općini radi mali broj djelatnika i svatko ima svoj ured, stoga imamo uvjete da se odvojimo jedni od drugih te održavamo fizičku distancu i preporučeni razmak od dva metra. Radimo uobičajenim radnim vremenom od 8 do 16 sati, utorkom do 18 i petkom do 14 sati. Svi djelatnici ujutro prilikom dolaska na posao mjere temperaturu, obavljaju dezinfekciju ruku i tijekom radnoga vremena nose zaštitne maske, a prostorije se dodatno čiste i dezinficiraju. Pridržavamo se svih epidemioloških mjera koje smo u potpunosti zadovoljili još u proljeće, kazala je načelnica Željka Šarčević Grgić.


Sankcije za nepridržavanje


Zbog prevencije daljnjeg širenja i zaštite od bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Gradska uprava Grada Bakra od 22. listopada ne prima stranke, već svu komunikaciju sa strankama obavlja mailom, telefenom ili poštom. Primanje stranaka obavlja se isključivo uz prethodnu najavu. Gradska uprava radi svakim radnim danom od 7.30 do 15.30 sati, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera – obveza nošenja zaštitnih maski za lice, uporaba dezinficijensa, mjerenje temperature i održavanja razmaka.


Djelatnici Gradske uprave poslove još uvijek obavljaju u prostorima zgrade Uprave, a ako se ukaže potreba za rad od doma, iz Grada Bakra kažu da će se to onda tako i organizirati. Inače, u posljednjih četrnaest dana na području Grada Bakra ukupno je 90 osoba zaraženo koronavirusom.


– Isplata božićnica umirovljenicima i stipendija učenicima i studentima isplaćuje se direktno na njihove račune kako bi se smanjili kontakti. Bilo je nekoliko zaposlenika koji su imali kontakte s pozitivnom osobom te su pravovremeno javili i obavili mjeru samoizolacije. Prati se stanje i poduzimaju se konkretne mjere u sprječavanju daljnjih širenja i prevencije. Za svako ne pridržavanje propisanih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa od djelatnika Gradske uprave i ustanova u vlasništvu Grada Bakra bit će podnesene sankcije, ističu u Gradu Bakru.


U Čavlima 130 zaraženih


Prema informacijama čavjanskog Stožera civilne zaštite, Općina Čavle ima dovoljan broj ureda dostatne kvadrature u kojima je po samo jedan službenik, a ako su dva, tada je osiguran razmak i postavljena barijera. Stoga svi zaposlenici rade puno radno vrijeme u prvoj smjeni u općinskim uredima.


– Prošli smo tjedan imali slučaj dvaju pozitivnih djelatnika, pa nam je trenutačno većina djelatnika u samoizolaciji. Stranke u Općini primaju se isključivo uz prethodnu najavu. Za sve servise namijenjene mještanima, kao što je izdavanje naknada, zahtjeva, zamolbi i slično, na ulazu u Općinu postavljen je prijemni stol sa svim potrebnim obrascima, gdje mještani mogu popuniti i predati bilo kakvu vrstu zahtjeva ili dokumentacije bez kontakta sa službenicima, kaže Dejan Ljubobratović, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Čavle i zamjenik načelnice Općine Čavle. Inače, s 29. studenoga Općina Čavle imala je 130 zaraženih u posljednja dva tjedna, točnije 1,8 posto ukupnog stanovništva, što Ljubobratović smatra alarmantnim i jako lošim.


Od 1. kolovoza, otkad imamo dostupne podatke o zaraženima, u našoj Općini zabilježena su ukupno 222 slučaja pozitivno testiranih, što čini čak tri posto ukupnog broja mještana, kaže Ljubobratović, koji podsjeća kako su zbog novonastale epidemiološke situacije i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite trenutačno za treninge i sportska okupljanja zatvoreni sportska dvorana u Mavrincima i boćarska dvorana na Hrastenici.


Aplikacija za e-sjednice


Općina Jelenje spremna je i za kompletno prebacivanje svojih djelatnika na rad od kuće ako dođe do takve potrebe.


– Naime, od početka mandata, od 2017. godine, pratimo i primamo e-poštu putem mobitela i računala, odnosno putem više platformi istovremeno. Time rješavamo više od 90 posto zahtjeva korisnika. Što je naravno i primjereno te ništa neuobičajeno za današnje poslovanje. Još na proljeće, u prvom valu koronavirusa, djelatnicima smo dodatno omogućili pristupanje internim programima od doma koji se koriste u svakodnevnom poslovanju, ako to bude potrebno. Tada, nasreću, to nije bilo potrebno. Prije svega mislim na softver za pisarnicu, financije, komunalnu naknadu i slično. Rad na daljinu će se sve više koristiti u budućnosti. Mještani sve upite i zahtjeve mogu poslati na [email protected], a preporučujemo da redovito prate jelenje.hr, kažu u Općini Jelenje, čiji je jedan dio zaposlenika, nažalost, bio obuhvaćen pandemijom u obitelji, stoga se kod njih već odavno znaju i provode sve procedure, sukladno donesenim mjerama i preporukama.


Uvedena je i aplikacija za e-sjednice, a kako sada stvari stoje, moguće je da će se ona aktivirati kako bi radna tijela mogla donijeti pripadajuće akte i dokumente za poslovanje u idućoj godini. Svakom je vijećniku omogućeno sudjelovanje na sjednicama putem tableta s obzirom na to da papir sve više napuštamo, kažu u Općini Jelenje, u kojoj je također zabilježen znatan rast zaraženih, čak dva posto stanovništva, točnije sto osoba zaraženo je koronavirusom.
Grad Kastav radi poštujući sve propisane epidemiološke mjere. Još na proljeće preuređen je hol Uprave kako bi gradska uprava neometano mogla primati stranke. Osim što su preraspodijelili službenike po sobama da bi ih bilo što manje u jednoj prostoriji, zasad nisu uvodili druge mjere u smislu smjenskog rada ili rada od kuće.